13 máj 30

Keresztény kormány az egyházak ellen

Egy hete járt le a személyi jövedelemadó-bevallás határideje. Az adófizetők élhettek az egyik utolsó megmaradt, annak idején általam is olyannyira szorgalmazott javaslatra bevezetett liberális szabadságjoggal: lelkiismeretük szerint rendelkezhettek arról, hogy jövedelemadójuk 1%-át mely egyháznak és mely civil szervezetnek ajánlják fel. Liberális alapelv: a hívek tartsák el az egyházaikat! A vallási közösségeknek felajánlható adórész minden szempontból megfelel ennek a kívánalomnak, ezért is javasoltam annak idején, hogy az 1%-ot emeljük másfél vagy akár 2%-ra, és ezzel párhuzamosan szorítsuk vissza az egyházak hitéletének állami költségvetésből történő támogatását.

A listáról idén azonban fájóan hiányoztak azok az egyházközösségek, amelyektől a Fidesz megvonta a „bevett egyházi státust”, így nem csak állami támogatásban nem részesedhetnek, hanem a híveik vagy szimpatizánsaik felajánlott adójából sem. Olyan, a magyar társadalomban nagy hagyományokkal és hívek sokaságával rendelkező egyházak estek így el a fennmaradásukat biztosító adományoktól, mint az Iványi Gábor vezette, az elesettekről mindig gondoskodó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, (a 2011-es adóévben még a felajánlók számát tekintve az ország a 8. legnagyobb felekezete volt!), a világ legnagyobb zsidó vallási közösségéhez tartozó, Kossuth által egyházként elismert reformzsidó hitközségek, vagy a Jehova Tanúi közössége, melynek számtalan tagja halt mártírhalált a II. világháború előtt és alatt, s akiket később a rendszerváltás előtt is üldöztek a katonai szolgálat elutasítása okán. De másodrendű vallási csoportnak számít ma Magyarországon több világvallás egyháza is: a buddhistákat, a Krisna-tudatúakat vagy az iszlám híveit egyaránt csak civil szervezetek tagjainak ismeri el az állam. Ezek a közösségek nem csak iskolát vagy szociális intézményt nem tarthatnak fenn, de az egyházaknak járó 1%-okból, tehát a hívők által szabadon felajánlható pénzéből sem részesülhetnek.

Az elmúlt héten ráadásul azt is megmutatta az antiliberális parlamenti többség, hogy a jövőben is politikai alapon kívánja megkülönböztetni az egyházakat. A botrányokra lassan teljesen immúnissá váló magyar közéletben alig tűnt fel valakinek, hogy az Országgyűlés a vallásszabadság elleni nyílt fenyegetéssel lépett át újabb határokat az európai normák felől a pártállam-típusú egyházpolitika felé. A Jobbik előterjesztése szerint egy magyar egyház, a Hit Gyülekezete méltatlanná vált rá, hogy „bevett egyház” legyen. A fideszes többség, amely többnyire nem vesz napirendre hasonló ellenzéki kezdeményezést, most példátlanul „demokratikusan” járt el, és szavazásra bocsátotta a javaslatot. Abban nincsen semmi meglepő, hogy a Jobbik teljes létszámban az egyházi státus visszavonása mellett foglalt állást, a demokratikus ellenzéki pártok pedig ellene. Az viszont mindent elárul a kormánypártok lelkiismereti és vallásszabadságról vallott elveiről, hogy 44 fideszes és kereszténydemokrata képviselő – köztük államtitkár és parlamenti alelnök is – tartózkodott, tehát nem támogatta, hogy az ország egyik meghatározó keresztény egyháza egyházként működhessen tovább.

A kormány üzenete több mint botrányos: nyílt zsarolási kísérlet. „Ha akarjuk, elvesszük tőletek az egyházi státust, húzzátok meg magatokat!” Ez a szemléletmód a Kádár rendszert idézi, bár ilyesmit még a kommunista Állami Egyházügyi Hivatal sem engedett meg magának. Ebben a helyzetben minden liberálisan gondolkodó magyar állampolgárnak, legyen akár hívő vagy ateista, kötelessége tiltakozni. Ezt tesszük most is. Az állam és az egyház teljes szétválasztása azt is jelenti, hogy az államnak nincs joga különbséget tenni vallási közösségek között, főleg akkor, ha híveik akaratáról, egyházuk pénzügyi támogatásáról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://fodorgabor.blog.hu/api/trackback/id/tr685333476

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Buji Ferenc: A szektarianizmus fenomenológiája 2013.05.31. 00:15:39

Az idegen kifejezések jelentése a bejegyzés alján található! *** A szektarianizmus elemzésének ma aktualitása van, éspedig egyre fokozódó aktualitása. Ehhez képest azonban a szektarianizmus kihívására adott válaszok gyér és jelentéktelen volta azt a ...

Trackback: Jehova Tanúi egy SZEKTA tagjai? 2013.05.31. 00:13:34

Amikor a félretájékoztatott emberek Jehova Tanúira gondolnak, az első dolog ami az eszükbe jut egy pár tiszta, jólöltözött ember, akik ajtóról-ajtóra kopogtatva bibliatanulmányozásokat akarnának kedzeményezni. Sajnos ezt a felületi képet (á...

Trackback: Túlzott deficit eljárás az ellenzékkel szemben 2013.05.30. 22:24:46

Elegünk van a Bajnai-Mesterházy-Gyurcsány tengely folyamatos nyikorgásából! Elegünk van a véget nem érő brüsszeli csodavárásból! Elegünk van Paul Lendvaiból és a demokrácia-rettegő ballib megmondó emberekből! Valódi, hiteles és tettre kész ellenzéket a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.05.30. 20:49:32

"A listáról idén azonban fájóan hiányoztak azok az egyházközösségek, amelyektől a Fidesz megvonta a „bevett egyházi státust”,"

Csodálkozom, hogy épp Fodor hogy hogy aggódik az egyházak miatt, aztán a persze a szövegből kiderül.

Iványi "egyháza" egyszerűen gáz és persze sehol sem lenne, ha nem lenne hasonló, mint a Hitgyüli.

Hagyjuk már Gabi. Egyetlen keresztény egyházért sem állnál ki, kereszténynek álcázott zsidókhoz köthető egyházakat pedig lehet támogatni azokból a hatalmas pénzekből amit a zsidó egyház kap.

Éppen ezért nem kellene a Hitgyülit sem tekinteni egyháznak, a Jobbiknak teljesen igaza van.

anyadmajma 2013.05.30. 20:50:52

Azt akkor mi van?
Hogy-hogy nem elvtársak, megszavazódott a törvény, hogyaszondja:
KUSS PARASZT? SEMMI KÖZÖD MIT CSINÁLUNK: BEFOGOD A POFÁD ÉS FIZETSZ!

Ez egy ilyen ország. Ilyen emberekkel.
2010 óta szégyenlem, hogy magyar vagyok, inkább letagadom, ha lehet.

Nem_majom 2013.05.30. 21:09:07

Kedves Gábor,
Pontosítok: A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők közössége a listabővítéskor (2012. február) felkerült az elfogadott egyházak lilstájára.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.05.30. 21:23:03

Fodor és az szdsz egyházügyekben teljesen hiteltelen...
amikor pozícióban volt egyházellenesen politizált, most meg aggódik a kamu egyházak miánt.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.05.30. 21:39:27

Gábor, miért kell egyáltalán támogatni egyházakat? A fűtést fizessék csak a hívők! Miért az én adómból megy ez is?

Szabványok 2013.05.30. 21:46:53

Tetszik az írás. Valóban döbbenetes, hogy emberek próbálnak igazságot tenni hit kérdésben.
Milyen alapon? Van valami elfogadott kritériumrendszer, vagy csak pofára osztályozzák az egyházakat?

Szabványok 2013.05.30. 21:51:03

@Miazmás: Pontosan erről van szó, hogy a hívek támogatják az egyházakat.
Ehhez az állam két támogatást ad:
* Az adózatlan pénzünkből (magyarul az adónkból) támogatjuk az egyházunkat, én pl. a 0011-st. Adókedvezmény van a támogatásra.
* Aki nem jelöli meg, hogy melyik egyháznak fizet, annak az 1%-a megy a... hova is?
(Miért nem jelölheti be ennek az 1%-nak is azokat a szervezeteket, amiket a második 1%-nak?)

zengjen a dalunk fajtárs 2013.05.30. 22:09:45

Befuccsolt az SZDSZ, de a hálózatot ugyaanúgy működtetnék tovább a Fodorok és Iványik. Nagyon küzd a csapat ogy újra felszínre jusson

miketbeszéltek 2013.05.30. 22:45:05

@Fejesrob: A keresztény egyházak -ha valóban keresztények- hozzáköthetőek egy Jézus nevű zsidó alapítóhoz, akinek az apostolai is zsidók voltak. Sajnálatos, hogy elvakult antiszemitizmusod már oda fajult, hogy a saját gyökereit megtagadó "kereszténységet" tekintenéd csak tűrhetőnek, a többit meg betiltanád!

Fejesrob 2013.05.30. 22:47:09

@miketbeszéltek: Miért lennék antiszemita? A keresztény nekem keresztény, a zsidó zsidó.

Iványinak pedig nem egyháza van, hanem bulija, ahogy a Hitgyüli is az.

miketbeszéltek 2013.05.30. 22:51:08

@Fejesrob: Iványi egyháza, a Hitgyüli és mások már akkor is keresztény egyházként tevékenykedtek, amikor a mostani "keresztény" politikusok jelentős része még a párttagkönyvét fényesítette.

miketbeszéltek 2013.05.30. 22:53:01

@Fejesrob: "kereszténynek álcázott zsidókhoz köthető egyházak"
Akkor ezt a mondatodat nem antiszemitizmus, hanem csak a kereszténységgel kapcsolatos teljes tudatlanság mondatja veled?

reszeg tengeresz 2013.05.31. 00:02:01

@FILTOL: ez az emberi fekalia miben nem hiteltelen? :D

felcsutisuttyo 2013.05.31. 05:59:18

Már megint itt vannak a KULÁKOK Magyarországon.
Ezek a Földesurak ugyanúgy fognak járni,mint a régiek. A Nép fellázad, elzavarja és vagy leöli őket, és elveszi mindenüket és felosztja a Nép szegény fiai között. A Történelem megismétli önmagát. Csak nem szocializmusnak fogják hívni, hanem vissza a demokratizmust!

na__most__akkor 2013.05.31. 06:40:18

Mondtam már, (... vaze ...), fodorgabor...

Az oldal tetején a kétcentis szürkített sáv miatt nem lehet normálisan lapozni. Az a sáv ELTAKAR a szövegből 3-4-5 sort, betűmérettől függően.

Nincs ott a környéken valaki, aki egy weblapot elfogadhatóan be tud állítani?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.05.31. 07:13:50

@Szabványok: Tévedsz. Az állam ezen egyrészt ezen jóval felül támogatja az egyházakat. Másrészt pedig ne az nem egy mutatvány, hogy lemondasz egy olyan pénzről (1%), amit amúgy sem kapnál meg, ezzel pedig más helyről vesszük el a pénzt, miközben én a teljes adómat az államnak adom. Az egyház működtetése úgy lenne fair, hogy aki tagja akar lenni, az fizessen mondjuk külön egyházi adót, az SZJA-n felül. Tartsa fenn az egyházát.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.05.31. 07:21:45

Fodor Gábor pedig biztosan jó ember, csak töketlen, mint az LMP. Amolyan langyos víz.
Kb. ilyen, nagyon harcos és hatékony:

".....R: - Es mikor kezdett a vallalkozasba?
A: - Annyi bizonyos, hogy az elo emlekezet hatarain belul. Valamikor a II. vilaghaboru utan. On emlekszik a II. vilaghaborura?
R: - Hogyne!
A: - Az szornyu egy ugy volt!
R: - Igen...
A: - En borzasztonak tartottam!
R: - Igen...
A: - Es nagyon elleneztem az egeszet!
R: - Azt hiszem, ezzel mindannyian igy voltunk.
A: - Na de en egy levelet is irtam, hogy hagyjak abba!"

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.05.31. 07:54:24

"Liberális alapelv: a hívek tartsák el az egyházaikat!"
Bár egyetértek vele, de ez nem alapelv.

eßemfaßom meg áll 2013.05.31. 08:27:01

@Miazmás: "Tartsa fenn az egyházát" Az egyházakat azért támogatja az állam, mert cserébe az egyházak állami feladatokat látnak el (oktatás, egészségügy) amiket nem csak az adott egyház tagjai vesznek igénybe

MetálFater (törölt) 2013.05.31. 08:28:06

@miketbeszéltek:

" A keresztény egyházak -ha valóban keresztények- hozzáköthetőek egy Jézus nevű zsidó alapítóhoz, akinek az apostolai is zsidók voltak. ""

No ezzel a mondatoddal ne igen kampányolj Izraelben!

burakefendi 2013.05.31. 08:36:49

@Miazmás: nem a te adódból megy, hanem az enyémből. De engem nem zavar :) a te adóforintjaid mind hasznos dolgokra fordítódnak. Vagy megtalálják az útjukat valamelyik pártkasszába..

irógép 2013.05.31. 08:48:38

a buddhista, a Krisna vagy az iszlám valóban másodrendű vallások nálunk is meg még sok sok országban.
Mondjuk indiában én se kezdeném elmondogatni, hogy a katolikus vallás egyenrangú! Hiszen náluk évezredek óta más vallás van, ahogy nálunk is!
A folyton emlegetett EU ban a legtöbb országban eleve sokkal kevesebb az elismert egyház, mint az itteni nagy "diktatúrában"
Belgiumban elve 6 elfogadott egyház van, nálunk most is van 60.
Üres és buta fecsegés volt ez a cikk is, de hát hol is van az szdsz?:)) talán nem véletlenül...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:00:49

Alapvetően kell valamilyen ismétv az egyház státuszra, abszurd a 300-400 egyház. Nem hinném, hogy az "a világháborúban sokat szenvedett", a "Kossuth is elismerte", a "máshol sok tagja van, máshol világvallás" jó kritérium lenne. Hozzáteszem: a mai fideszes hasraütéses "tetszik nekünk, tehát egyház" ismérv sem jó.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:01:55

@Miazmás:

Miért megy a te adódból a színházak, a mozgássérültek, s bármi más finanszírozása, ami téged nem érint közvetlenül?

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.05.31. 09:02:42

@burakefendi: Tévedsz. Annyit te nem fizetsz be, ráadásul könnyen mond le az ember olyan pénzből, amit úgysem kapna meg. Még jó, hogy nem zavar.
- állami fizetés a papoknak,
- adómentesség
- egyházi iskolák stb. (ezt is annak kéne fizetni, aki oda járatja a gyerekét)
@eßemfaßom meg áll: Ha megnézed, pont olyan szervezetek lettek kiszorítva, amik társadalmilag hasznos feladatot láttak el.
Legyen egyházi különadó, amit a hívek külön fizetnek be. Na, akkor majd mondhatod, hogy a te adódból megy és nem az enyémből.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.05.31. 09:05:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Próbálsz gondolkodni, de látom, nem megy. Ha megnézed a színházak egyre kevesebbet kapnak (sőt, amelyik jól ment és eltartotta magát azt lezülleszteték és most már támogatásra szorul). Az meg külön mókás, hogy a fogyatékosokról beszélsz. Fogyatékosnak lenni nem döntés kérdése, templomba járni viszont az. Viszont nekem úgy tűnik, hogy ezzel azonos szintre hozod a fogyatékosságot a vallásossággal, amiben esetleg még igazad is lehet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:06:23

@miketbeszéltek:

A kereszténység nem tagadta meg saját gyökereit. Ne keverd a zsidó vallást a zsidó néppel. A zsidó nép ellenzése az antiszemitizmus, míg a zsidó vallás ellenzése antijudaizmus. Az antijudaizmus a kereszténység egyik alapja, s a zsidó nemzetiségű apostolok is antijudaisták voltak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:07:34

@Fejesrob:

Ez butaság. Iványi metodista, a Hitgyüli meg pünkösdista. Ezek ismert keresztény irányzatok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:09:06

@Fejesrob:

"kereszténynek álcázott zsidókhoz köthető egyházakat pedig lehet támogatni azokból a hatalmas pénzekből amit a zsidó egyház kap"

Amire utalsz - a keresztény cionizmus - a közhiedelem ellenére nem zsidó, hanem keresztény irányzat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:10:42

@irógép:

Nem az egyházak száma a baj, hanem a jelenlegi abszurd elismerési rendszer.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:14:07

@Miazmás:

Bármit fel lehetne hozni példának. Próbáld azt megérteni - talán sikerül csökkentett képességeiddel is -, hogy az ember nem azért adózik, hogy aztán adója 100 %-át visszakapja. Nem, az állam felosztja az adókat. S XY adójából olyan célra is megy, mely XY számára érdektelen, felesleges. Van akinek a színház felesleges, másnak a mozgássérült-támogatás, megint másnak az egyházak. Azaz az egyházak állami támogtaás NEM MÁS az összes többi támogatáshoz képest.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.05.31. 09:16:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: És pont itt van a lényeg! Hogyan mondod meg egy egyházról objektíven, hogy valódi vagy nem? Hiszen egyik sem igazolta semmivel, hogy valóság, amiben hisz. Ilyen alapon pedig egyik sem valódibb a másiknál. Ezért kellene minden egyháztól megvonni a támogatást. E helyett te azt mondod, hogy a tiédet támogassák mert valódi, de a másikat ne, mert az meg kamu. És egyikőtöké sem valódi objektív szempontból, egyik sem igazolja magát, sőt, ha igazolást kérsz, akkor felháborodás van, meg egyházellenesség, meg egy válasz: Azért a miénk az igazi, mert csak. Ja.

burakefendi 2013.05.31. 09:17:37

@irógép: a kereszténységnek is van évezredes múltja indiában

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.05.31. 09:17:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor véleményed szerint tehát a fogyatékosság azonos a vallásossággal, ugye? Az emelt szintű képességeid alapján persze.

eßemfaßom meg áll 2013.05.31. 09:18:04

@Miazmás: társadalmilag hasznos != állami feladat átvállalása

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.05.31. 09:19:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor viszont miért kell fizetnem amikor színházba megyek? És miért nem kell, amikor templomba mész? Vagy akkor mégsem azonos a kettő?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:19:48

@Miazmás:

Kritérium pl. létszám, régiség.

Igazolni a hitet? Ha igazolni lehetne, nem lenne hit. Azaz butaságot beszélsz ismét. Miért kezdesz olyan vitába, amihez SEMMIT sem értesz?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:20:25

@burakefendi:

Sokkal több. Az I: sz. vége óta van kereszténység Indiában.

eßemfaßom meg áll 2013.05.31. 09:20:44

@Miazmás: "Akkor viszont miért kell fizetnem amikor színházba megyek?" ugíye nem hiszed azt, hogy amikor szinházba méssz akkor a valós költségeket fizeted meg?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:21:52

@Miazmás:

Olvasd újra amit írtam, s értelmezd. Ma nem vagyok fogyatékosoktató kedvemben.

burakefendi 2013.05.31. 09:22:16

@Miazmás: a te adód sincs akkora, hogy mindenre jusson belőle. Az emléleti lehetőség megvan rá, de miből gondolod, hogy látott bármelyik egyház is egyetlen forintot is az adódból.

Egyébként mai hír az indexen, hogy a szülők 52%-a hittant választott a gyerekének. Úgyhogy kell lennie egy erős adózó rétegnek Magyarországon, akiket nem zavar, hogy a befizetésükből jut az egyházaknak is.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.05.31. 09:23:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Dehogynem értem. Látod, pont ezt írtam, hogy igazolni nem tudod és nem is akarod. Ha régóta sokan hisznek valamiben akkor az az igazi? Sületlenséget beszélsz. Vagy ez csak azért kritérium, mert így előnyben vannak a régi nagy egyházak? Ha csak ez a kritérium, akkor az a vallás elég gyenge lábakon áll.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:23:18

@Miazmás:

Templomban is fizetned kell egy csomó szolgáltatásért. S színházba is bemehetsz ingyen, pl. az előtérbe belépésért nem szednek díjat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:24:34

@Miazmás:

Az államnak nem feladata megállapítani, hogy melyik egyház "igazi", azaz ismét össze-vissza beszélsz.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.05.31. 09:25:10

@burakefendi: Biztosan szabad akaratából tette....@eßemfaßom meg áll: Persze, hogy nem a teljes összeget, de a templomban meg semmit, kivéve a perselyezést (szabadon választott!), és azzal se kell elszámolnia az egyháznak. Sántít az összehasonlításod.

eßemfaßom meg áll 2013.05.31. 09:25:29

@Miazmás: van, én viszont nem rendelkezek gyógypedagógiai képesítessel, úgyhogy itt veled abbahagyom.

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2013.05.31. 09:25:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: És az előadást is végignézhetem a nézőtéren ülve? Ez rossz érv volt, beláthatod.

Fejesrob 2013.05.31. 09:28:15

Veszélyben vannak a liberális bulik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 09:30:58

@Miazmás:

Tudsz házasságot kötni katolikus templomban a díj megfizetése nélkül?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.31. 09:32:02

@Fejesrob: Végülis Iványi csak a miniszterelnök gyerekeit keresztelte, biztos nem jelentős az egyháza...

vladimir964 2013.05.31. 09:35:03

Sok minden visszás és érthetetlen a magyar vallásügyi szabályozásban, és az emberek felfogásában. Ha már egyszer törvényileg lehetséges az 1%-os felajánlás, ergo: én a saját BEFIZETETT adómból támogatom a hozzám valamiért közel álló egyházat. Tehát: ha én a Csütörtöki Faszverő Egyházat akarom támogatni, ne korlátozza már senki ezt a jogomat. Másrészt viszont az is igaz, hogy VALAMENNYI egyház tartsa szépen fel magát a hívők adományaiból és EGYETLEN EGY SE kapjon fennmaradásához állami pénzt (adóforintokból). Aki olyannyira nagy hívő és rendszeresen gyakorolja vallását, hát az az 1%-on kívül fizessen még pluszban, a saját leadózott jövedelméből.
A másik dolog: bevett szokás - és ez a kommentelők jó részének hozzászólásából is kiviláglik - szidni a Hit Gyülit meg a Jehovistákat, holott a fröcskölődők döntő többségének halvány lila gőze sincs azok működéséről, eszmevilágáról, csak a "hallottam valakitől", "mindenki tudja" típusú infók alapján ítélnek. Ez ugyanúgy baromság, mint ahogy valamennyi katolikus papara rámondani, hogy pedofilok gyülekezete, vagy a komplett iszlámra, hogy terrorista.
Az mondjuk nekem új volt a cikkben, hogy nem tarthatnak fenn iskolákat a buddhisták (szerencsétlenek, mit ártottak, hát ha van békés egyház, hát ők azok). Ezt azért nem tudom elképzelni. Lehet, hogy állami támogatással nem, de hogy saját lóvéből ne tarthatnának fenn iskolákat stb., ezt nem tudom elképzelni. Mint ahogy működik Zalában a Krisna-völgy is.

burakefendi 2013.05.31. 09:43:39

@Miazmás: nyilván... Szabadon csak az dönthet, aki azt választja, amit te választanál...:)

AbuBakr 2013.05.31. 09:46:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tamás apostol Indiában halt meg a hagyomány szerint...

Az első portugálok, mikor partot értek dél Indiában, keresztényekkel találkoztak

Jelenleg India harmadik legnépesebb vallási csoportja, a kereszténység..

pástétom 2013.05.31. 10:33:30

@Fejesrob: "Iványi "egyháza" egyszerűen gáz"

Ezt te így eldöntötted?

regress 2013.05.31. 10:37:35

@Fejesrob: az IQ szinted mint a fideszes agyhalottaké.ők nyóóóóóóccc év,meg bajnai.te meg zsidók,libsik.mit kezdenél magaddal ha ezek nem lennének?sok egyházat láttam,ahol ételt,segélyt osztottak. keresztényeket még nem nagyon,viszont a parkolóikban luxusautót nem is egyet.álszent pedofil köcsögök

pástétom 2013.05.31. 10:45:14

@regress: "sok egyházat láttam,ahol ételt,segélyt osztottak. keresztényeket még nem "

Naa, ezt nem gondoltad át. A babtisták talán nem keresztények? Iványi metodista gyülekeztete? Viszont a legnagyobb hazai keresztény egyházak esetében már megállja a helyét, amit írtál.

_most_ 2013.05.31. 10:51:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát azért azt nem gondolom, hogy az állam feladata lenne a katolikus pedofilokat támogatni :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 12:52:06

@vladimir964:

Az egyházi 1 %-kal csak egyházat támogathatsz. Ez eddig is így volt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 12:53:59

@pástétom:

A segélytevékenység nem ismétv. A kereszténységnek nem a lényege ez, ez legfeljebb egy hasznos melléktevékenység.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.31. 12:54:37

@_most_:

Ez a pedofilezés lejárt lemez, komoly ember nem ismételgeti.

nusica 2013.06.01. 10:40:24

anyadmajma: "2010 óta szégyenlem, hogy magyar vagyok, inkább letagadom, ha lehet" - nem kell nagyon erőlködnöd, majom. Egyre kevesebben néznek magyarnak téged.

nusica 2013.06.01. 10:41:13

@_most_: hallottál a pedofil rabbik tömegeiről? ;)

nusica 2013.06.01. 10:42:16

@regress: a pedofil rabbikról beszéltél éppen?

nusica 2013.06.01. 10:44:42

@na__most__akkor: azt hiszed, olvassa, amiket írunk? :D

nusica 2013.06.01. 10:47:14

Kedves Gábor!

Amikor kakaóbiztosaiddal fosztottad a társadalmat és a liberális renomét, akkor kellett volna megfontolnotok, hogy ilyen bűnöknek büntetése támad. Az általatok okozott horrorisztikus károk közé nemcsak a kakaózások sorolandók, hanem az azokból szervesen következő orbáni ámokfutás is!!!

miketbeszéltek 2013.06.01. 21:44:08

@-JzK-: Ezekből a linkekből is látszik, hogy a teologiai tudás nem egyenlő az igazság ismeretével....
A rengeteg gyűlölködő és szándékosan ferdítő állítás közül (többek között a hogy a zsidóság fizikai megsemmisítésén, mint "megoldáson" való elmélkedés is szerepel) csak a demagóg jelvényes részt emelem ki: Azt, hogy miért ilyen a Hit Gyülekezete jelvénye, azt az egyház grafikusaitól kéne megkérdezni. De: Isten temploma létező valóság a mennyben, ezt látta Mózes, Ézsaiás, illetve János apostol is. Ennek a mennyei Templomnak a "makattje" a Szent Sátor, majd a Templom, amely helyének Szent voltát igék tucatjai jelentik ki. Az 1. Salamoni Templom Dávid mennyei látomása alapján épült, a 2. szintén Isten akaratából épült. Ezt építette át Heródes, és még ez sem zavarta Jézust, hogy a szeretetét sokszor kifejezze a hely iránt. A 3. Temlomba valóban beül az antikrisztus, de Pál ezt is ISTEN TEMLOMÁNAK nevezi. A 4. Templom pedig már látni fogja a Messiás királyságát...

miketbeszéltek 2013.06.01. 21:45:27

@miketbeszéltek: többek között a hogy a zsidóság =többek között a zsidóság

miketbeszéltek 2013.06.01. 21:53:32

@miketbeszéltek: Ezzel szemben a kereszt ősi okkult szimbólum, és gyűlöletes kivégzőeszköz. Az Úr Jézus valóban egy ilyenen áldozta fel magát, de ez nem teszi magát a tárgyat kegyelem-közvetítővé. Az ördögöt meg nem nagyon zavarta a későbbiekben sem maga a tárgy, hiszen keresztény mártírokat végeztek ki ilyen módon, és most is használja a sátánizmus...

miketbeszéltek 2013.06.01. 22:03:06

@-JzK-: Ha 785 "jól jegyezd meg" pontban is szuggerálja a szerző azt a hazugságot az olvasóiba, hogy a neoprotestáns filoszemita közösségek a kereszténységgel egyenértékűnek, tökéletesnek tartják a júdaizmust, attól még az csúsztatás. Teljesen másról van szó....Pál így beszél a zsidóságról:
Róm. 11,28
Az evangyéliomra nézve ugyan ellenségek ti érettetek; de a választásra nézve szerelmetesek az atyákért.

miketbeszéltek 2013.06.02. 13:06:16

@Fejesrob: Liberális bulik?? Hogy tudsz ilyen hülyeségeket kitalálni? A neoprotestáns egyházak hívei komolyan veszik a bibliai erkölcsöket (ott eleve nem népegyház van, hanem olyan hívők közössége, akik vállalják, hogy a Biblia alapján éljek.) Máskor meg emiatt szektásozzák le őket....
vissza az oldal tetejére
süti beállítások módosítása