13 dec 06

Nelson Mandelával igazi szabadsághőst veszített a világ

A Magyar Liberális Párt őszinte tisztelettel és mély fájdalommal adózik Nelson Mandela halálhírének. Fontos példaképünket veszítettük el vele. Mandela börtönön, betegségen, polgárjogi és politikai küzdelmeken keresztül sem veszítette el hitét és erejét. Élete útmutatás mindenki számára, aki hisz a demokráciában és a liberális eszmékben.

Mandela nem csak politikus, és nem csak államférfi volt, bár ez utóbbi sem lenne kevés. Ő igazi szabadsághős volt, aki személyes sorsával nem törődve képes volt arra, hogy átformálja és szabadabbá tegye a világot. Hozzá hasonlót csak keveset szült a huszadik század. Mahátma Gandhi, Martin Luther King és Nelson Mandela nagyon különböző politikai világnézetet képviseltek, de életük fő célja egyben a legfontosabb liberális cél is: több szabadságot az embereknek! Mindannyian a lehető legdrágábbat, a saját, személyes szabadságukat áldozták azért, hogy a világban több lehessen a szabadság.

Nelson Mandela rendíthetetlenül hitt a demokráciában, az emberi jogokban, és különösen az egyenlőségben. Abban, hogy minden ember szabadnak és egyenlőnek születik, függetlenül származásától és bőrének színétől. Bátorsága, kitartása és bölcsessége örök példa minden liberálisan gondolkodó ember számára. Szomorúan búcsúzunk tőle, de soha nem feledjük. Emlékét szívünkben, gondolatait eszménkben őrizzük. Nyugodjék békében!

A bejegyzés trackback címe:

https://fodorgabor.blog.hu/api/trackback/id/tr395678476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.06. 13:52:44

Köszönjük ezeket a fantasztikus sorokat Gábor! Igazán szívderítő, hogy egy ilyen elvhű liberális megemlékezik egy másik, messzebb lakó liberálisról. Esetleg ha lesz időd, írhatnál a liberalizmusról egy könyvet, hiszen magad is 20 évig gyakoroltad Demszkyvel, Kunczéval, Magyarral és Petővel. És ezalatt olyan liberális vívmányok lettek ismertek Magyarországon, mint az azonos neműek házassága, a legalizált fű, vagy az a kisebb állam és kevesebb önkormányzat. Nagy gondot fordítottatok a társadalmi integrációra, romapolitikára és a korrupció visszaszorítására. Utóbbiban különösen az SZDSZ volt sikeres. Meg is akartam kérdezni Gábor, esetleg újjáalakultok valamikor?

Trackers 2013.12.06. 14:00:20

Tényleg nagy ember volt.

Tutira nem paktált volna le az MSZMP utódpártjával egy ilyen kaliberű szabadságharcos, szöges ellentétben az SZDSZ-el.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.12.06. 14:32:24

Ez olyan liberális dolog, kampányszándékból meglovagolni más halálát...

nagyfeszültség 2013.12.06. 15:04:47

Neked nem Mandelával, hanem az szdsz által ellopott közpénzekkel, meg Fenyő János disznóságaival kellene foglalkoznod.

♔batyu♔ 2013.12.06. 15:13:29

Na hogyne. Most a négerek rasszizmusa lett megvalósítva, most a négerek ölik a fehéreket. Persze nyilván ott sincs négerbűnözés.

A libsik hőse, de olyan is.

♔batyu♔ 2013.12.06. 15:16:20

@storker: Az a baj, arra már nem fordítottak nagy gondot, hogy az adófizetők pénzét ne lopják el, mert áttolni az SZDSZ adósságát az adófizetőkre egyértelműen lopás.

Nem is ez a dühítő, az SZDSZ szellemiségéből ez következik, hanem az, hogy e miatt senki nem ül közülük a sitten, pedig több száz milcsiről van szó.

Ezért ez valószínűleg el fog terjedni a pártok között.

Meglehet ott se vótam 2013.12.06. 16:11:24

"95 éves korában meghalt a cionbolsevista terror egyik nagy alakja, Nelson Mandela. A búr meggyilkoltak, elűzöttek és megbecstelenítettek számának ismertetése nem adja vissza azt a rettenetet, amelyet ennek a sötét figurának a neve által fémjelzett korszak hozott Dél-Afrikába. A Nobel-békedíjas tömeggyilkost a gonosz által kézben tartott popkultúra is felkapta, óriáskoncertek zengtek a tiszteletére. De a Sátán most magához szólította. Legalább lassú halált halt. Annak idején az apartheid dél-afrikai rendszer az Izraellel történt együttműködésének következményeként megbukott és Mandela, valamint cinkosai vették át a hatalmat, melynek következtében eddig legkevesebb hetvenezer fehér esett áldozatául a néger rasszisták támadásainak.

Jellemző, hogy a szélsőliberálisok istenítik ezt a rasszista tömeggyilkost.

Boka1 2013.12.06. 16:19:16

Akik Mandelát kritizálják, azoknak nem Vele van bajuk, hanem a saját szociális helyzetük fogságában vergődnek. Mandela pont azoknak jelkép, akik ki tudtak szakadni ebből a fogságból. Itt párhuzam van a magyar miniszterelnökkel. Bár Ő annyira nem vállalja a múltját, származását. Végülis mindegy. A ma húszéveseknek az a menő fazon, akinek Iphone-ja van és az a vérciki, ha Samsungot használ. Hálisten ezeket már nem lehet háborúba vinni ( csak azokat, akiknek egyiksem jut).

Crass 2013.12.06. 16:27:13

Halottról jót vagy semmit tartja a mondás. Jelen esetben utóbbit kellene tenni, valahogy mégsem lep meg, hogy a blog szerzője jót próbál mondani az elhunytról, tehát hazudik. Ki is volt Nelson Rolihlahla Mandela? Egy kommunista terrorista. Nyugodtan kijelenthető, hogy tömegek gyilkosa. Fiatal korában nem az utólagosan beállított egyenlőségi küzdelemben szerzett érdemeiért börtönözték be, hanem azért, mert terrorcselekményeket hajtott végre a Szovjetunióból küldött Yossel Mashel Slovo "tanácsadójával" és egyéb mákvirágokkal. Elég utána nézni a Koeberg nukleáris erőmű ellen elkövetett akciónak, de társtettese volt több mint kétszáz hasonló terrorcselekménynek is. Ma hasonló bűncselekményekért az USA halálra ítélné, vagy drónt küldene utánuk, ő életfogytiglant kapott a gonosz apartheid bíróságtól, meg Lenin rendet a megbízóitól.... Filmfelvétel van róla több is, hogy a fehérek kiirtására biztatott, 1990 után is, akkor már a szovjet hátszél helyett az idióta nyugat és a liberális tettestársak támogatásával. Érdemes utána nézni családjának is, felsége Winnie viselt dolgainak ("necklacing") vagy a politikai haveri kör bűnlistájának. Mandela hatalomátvétele után Afrika leggazdagabb és legbiztonságosabb országát gazdaságilag, politikailag hazavágták, minden szempontból züllik és hanyatlik. A fehéreket tömegesen üldözik el földjeikről"kill the boer!". Ha ezt végig gondoljuk, már azt is tudjuk mitől szimpatikus ez az alak a szerző számára! Madarat tolláról....

belagezabela 2013.12.06. 17:10:34

Milosevicsnek ő adott politikai menedék jogot, csak milo megmurdelt mielőtt élhetett volna a lehetőséggel. A börtönből irányította a szervezett gyilkolászásokat a felesége segítségével.
"A dél-afrikai ellenállók a keményvonalas leninista elveket az 1980-as évek első felében maoista elemekkel vegyítették. A kínai kulturális forradalom népi bíróságainak mintájára a townshipsekben (fekete bőrű emberek által lakott nyomornegyedek) az ANC-vezetés rendszeresen „népi bíróságokat" állított fel, ahol a vélt „kollaboránsokat" megkínozták, majd halálra ítélték. A kivégzés módszere (ez Winnie Mandela személyes találmánya volt) a hírhedt necklacing: az áldozat fejére autógumit tesznek, benzinnel leöntik, és élve meggyújtják. A necklacing aranykorszakában (nagyjából 1984-től 1992-ig) 400 ilyen dokumentált esetről tudunk - az első áldozatok között volt egy 15 éves fekete bőrű lány -, de feltehetően a népi bíróságok, illetve a gyakori egyszerű lincselések áldozatainak száma akár több ezerre is tehető."

Na ennyit Mandeláról

Kaszáspók 2013.12.06. 19:28:04

Nekem leginkább az tetszett, hogy az index "királyi sarj"- ként emlegette, mert hogy a dédnagypapa valami tűz krül ugráló félmajom törzsfőnök volt. Állítólag.

Tehát egy ilyen leszármazás az index szerint párhuzamba állítható pl. VIII. Henrik és Aragóniai Katalin leszármazottjaival....

altona 2013.12.06. 19:30:15

az előttem szólók elmondtak mindent. Gábor menj a náthás picsába!

gatto nero 2013.12.07. 19:17:37

@altona:

Nem, nem... Gábor ne a náthás picsába menj...nem úszhatod meg ennyivel: hanem bíróság elé és ha az úgy ítéli meg, börtönbe menj politikusbűnöző társaiddal együtt.
És ne kéregess milliárdosoktól pénzt meg kocsit hülyeségekre. Hanem menj el dolgozni! Rád férne egy kis fizikai munka többévtizedes kamuzás, hazudozás meg kitartottság után. Nem csak gusztustalan, de szottyadt, sorvadt is vagy.

nagyfeszültség 2013.12.09. 12:17:12

Fenyő halála óta ki fizeti a megélhetési költségeidet?

2013.12.09. 14:13:55

Gábor nincs mese, egyre népszerűbb vagy a választók körében! Öregem, ilyen sikerrel, mint amit te és maroknyi lelkes aktivistád elértetek röpke pár hónap alatt, el kell indulni egyedül a választáson, és képviselni - idézlek - szilárd alapokon a jogállamiság elvét (ahogy tetted 20 éven át). Elnézve a kommenteket a posztjaid alatt, neked sikerült egyedül az a bravúr, ami gyakorlatilag egyetlen politikusnak sem, beleértve a messze földön híres tehetségű Mesterházy Attilát: a saját egykori szavazótáborod okádja tele a netet erős idegrángások közepette, valahányszor írásra adod a fejed. Ez szép teljesítmény, most már ne hagyd abba!

bridget jones 2013.12.16. 18:45:06

@nagyfeszültség:
Úgy látom mostanában a fidesz használja gabriellát, hogy egy kis zavart keltsen visszzataszító személyével a baloldalon.
De ő már erre a szerepre sem alkalmas.
Zavart sem tud kelteni.
Politikai, erkölcsi hulla.

Bogas 2014.01.14. 19:54:42

Gabika, ragadj billentyűzetet, és dicsekedj el a mai nappal! Feszülten várjuk.

nnnnnnnn 2014.01.16. 13:42:35

várjuk hogyan nyaltál be fletónak és a maszopnak, és hogyan magyarázod ki.

Bogas 2014.01.16. 19:13:46

Gabika, most hallottam a hírtv-n, hogy te nem akartál Gyurcsánnyal közös listán szerepelni, de "meghajoltál a többség akarata előtt". Te Gabika, milyen többségről beszélsz???

Bernik 2014.02.06. 21:07:40

Tudom, kellemes önnek, Fodor úr a "MOND GÁBOR !
TE MINDEN ÁRON" kezdetű és helyesírású kritikákat olvasni, hiszen nyugtathatja magát azzal, milyen szinten állnak az önt bírálók.

Azonban én, mint egykori és igen sokáig hazai liberális, a következőket kérdezem öntől:

1. Komolyan azt hiszi, hogy miután a Maszop folyamatosan bohócot csinált önökből és választóikból (pl. Horváth Ágnes menesztésének
módja), ezek után manapság egykori választóik nevében is nagyvonalúan megfeledkezhetnek erről?

2. Megfeledkezhetnek arról ön szerint, hogy 4+7 év közös kormányzás önöknek nem volt elég:
- az ügynöklisták nyilvánosságra hozására?
- a rendőrség demokratizálására?
- a sajtó kommunista nyaloncoktól való megszabadítására?
- a 2006-os ávós, népellenes vérengzés helyretételére és a néptől való bocsánatkérésre?

Komolyan azt hiszi, hogy a tolvaj kommunistáktól való azonnali és nyilvános elszakadás deklarálása nélkül, a fentiek miatti bocsánatkérés nélkül bármi esélyük lehet önöknek?

Egészen elképesztő, ha komolyan így gondolja.

Vagy hogyan gondolja a fentiek rendezését? Várom válaszát:

Bernadett
vissza az oldal tetejére
süti beállítások módosítása