14 már 12

Hogyan kerülhetjük el, hogy a krími válság “befagyott konfliktussá” váljon?

A mondás szerint a múlt hibáiból tanulva készülhetünk fel a jövőre. Éppen ezért a Nyugatnak nem kellene meglepődnie azon, hogy hat évvel a grúziai háború után Oroszország ismét katonai erőt vet be egy szomszédos területen.

Putyin kézikönyve, a „befagyott konfliktusok kezdőknek” pontosan leírja, hogyan kell egy szuverén államot hamis ürüggyel megszállni, az orosz kisebbség védelmére hivatkozva fellépni, terveket szőni az önrendelkezésről való népszavazásról, az orosz-ajkú helyi lakosságot azzal riogatni, hogy a létüket fenyegetik. A lépés okkal nevezhető elfogadhatatlannak és provokációnak Az orosz elnök hamar szalonképtelenné is vált nemzetközi körökben, alig néhány nappal a téli olimpia záróünnepsége után, amelyre több tízmilliárd dollárt költött, azért, hogy nemzetközi reputációját javítsa.

Ha Putyin akarata érvényesül, a hónap végére tervezett népszavazás az orosz katonák vigyázó szemei alatt ténylegesen kiszakítja a területet Ukrajnából, és a Krím deklarálni fogja elköteleződését az orosz anyaország iránt. Ez pedig kiváló ürügy lesz arra, hogy Moszkva „békefenntartókat” küldjön a térségbe és a nemzetközi közösség hamar szembetalálhatja magát a helyzet megoldására irányuló különféle ravasz diplomáciai húzásokkal. A Dnyeszter-mellék, Abházia, Dél-Oszétia, Hegyi-Karabah ügye szemléletes példái az orosz geopolitikai stratégiának, amely a határmenti területeket akarja magához láncolni és Moszkva hűbéresévé tenni. Mint a legnagyobb szomszéd, Ukrajna esete annyiban eltérő, hogy Putyin központi szerepet szánt neki stratégiai törekvésében, egy EU-val rivális gazdasági és politikai szövetség létrehozásában, amit azonban szabad döntés helyett kényszer tartana össze.

A Nyugat lehetőségei a Maidanról kiinduló demokratikus törekvések megvédésére ezért meglehetősen korlátozottak. Ha a következő napokban nem mutat világos és meggyőző jövőképet, elárulja mindazokat, akik bátorságukkal és elkötelezettségükkel felléptek Janukovics korrupt és inkompetens rendszere ellen. November óta számtalan nyugati politikus látogatott el Kijevbe, hogy kifejezze támogatását és szolidaritását azok felé, akik mindössze jobb sorsot és vezetést akarnak országuknak. Ha a szavakat nem követik tettek, ha nem akadályozzuk meg időben Ukrajna széthullását, megbocsáthatatlan és súlyos történelmi hibát követünk el.

Ukrajna szomszédjaként Magyarországnak jelentős felelőssége van a konfliktus megoldásában. Ezért a kormányának erkölcsi kötelessége határozottan fellépni az agresszió ellen. Miért nem csatlakozott a magyar miniszterelnök azon európai politikusok sorához, akik Ukrajnába látogattak, hogy kifejezzék elkötelezettségüket a békés megoldás iránt? Miért tartott ilyen hosszú ideig, hogy megszólaljon az ügy kapcsán? Néhány héttel korábban Orbán Viktor az ország történelmének legnagyobb beruházásáról kötött megállapodást Putyinnal két atomreaktor felépítéséről, évtizedekre kiszolgáltatva hazáját az orosz hitelezőknek.. Érintetlenül hagyni egy ilyen egyezményt, miközben Oroszország katonai beavatkozást hajt végre egy szuverén állam területén, elfogadhatatlan az Európai Unióban.

Nyugati kormányok kilátásba helyezték, hogy felfüggesztik a közreműködésüket a júniusra Szocsiban tervezett G8-as csúcstalálkozó előkészületeiben, hogy bővítik a nem kívánatos személyek listáját, befagyasztják vagyonukat, és gazdasági szankciókat léptetnek életbe. Moszkvát talán kevésbé hatják meg a nyugati demokráciák nézetei, mint az orosz szavazópolgárok véleménye, azonban nem Oroszország sem hagyhatja figyelmen kívül a nyugati gazdasági nyomást, különösen a rubel-dollár árfolyamának alakulását és közvetlen külföldi befektetéseinek esetleges elvesztését. Ez az a terület, ahol az Európai Unió és az Egyesült Államok puha eszközei hatékonyabbak (és kevésbé veszélyesek) lehetnek, mint a nyers erő alkalmazása és esztelen csörtéi, amik a hidegháborút jellemezték.

Az, hogy képesek legyünk felmutatni, szilárd elhatározás áll a szigorú szavak mögött, döntő lesz a következő hetek eseményeinek alakulásában, ugyanakkor meghatározó az EU és Oroszország viszonyában is. Újra megélünk egy hidegháborút és egy újjáalakult Szovjetuniót vagy egyetértésre jutunk Oroszország tétova helykereséséről az új világ rendben? Az Obama-adminisztráció nagymértékben visszavett hajlandóságából, hogy olyan távoli helyeken keveredjen konfliktusokba, amik nem tartoznak az ország alapvető stratégiai érdekkörébe. Éppen ezért az Európai Unió tiszte közbelépni és megoldást tető alá hozni, hogy megfeleljen a maga által festett képnek békéltető és konfliktusmegoldó szerepéről. Vajon készen áll a kihívásra?

 

Guy Verhofstadt

az Európai Parlament Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) csoportjának elnöke

Belgium volt miniszterelnöke

Fodor Gábor

elnök, Magyar Liberális Párt

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fodorgabor.blog.hu/api/trackback/id/tr965855795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.12. 10:04:01

Hát, nagyon nem!

Krím függetlensége teljesen legitím aktus, a Nemzeti Bíróság által is jóvá hagyott koszovói precedens alapján-

Dnyeszter-mellék, Abházia, Dél-Oszétia, Hegyi-Karabah - mindegyik külön eset. A SZU széthullásakor létrejött államok ezek. Ráaádásul Karabahnak még köze sincs Oroszországhoz.

aeidennis 2014.03.12. 14:21:45

Hegyi Karabah. LOL. Európai politikusoknál nem alapvető követelmény, hogy tisztában legyenek azzal amit aláírnak?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.03.12. 14:58:02

Ennyi ócska álliberális okoskodást!

Hun vannak a szabadságjogok, minden liberális áramlat Miatyánkja?
Meg a demokrácia.
Ha a Krím lakossága úgy dönt, akkor igenis joga van elszakadni Ukrajnától, amelyhez egyébként is önkényes döntés alapján csapták oda alig 50 éve.
Ne papoljon nekem európaiságról az, aki nem érti a népek önrendelkezésének alapelvét!

Z. Archer 2014.03.12. 15:04:33

„Putyin kézikönyve, a „befagyott konfliktusok kezdőknek” pontosan leírja, hogyan kell egy szuverén államot hamis ürüggyel megszállni, az orosz kisebbség védelmére hivatkozva fellépni, terveket szőni az önrendelkezésről való népszavazásról, az orosz-ajkú helyi lakosságot azzal riogatni, hogy a létüket fenyegetik.”

Amerika kézikönyve, a „befagyott konfliktusok kezdőknek” pontosan leírja, hogyan kell egy szuverén államot hamis ürüggyel megszállni, a demokrácia/világbéke védelmére hivatkozva fellépni, terveket szőni a „szabad” választások kiírásáról, a helyi lakosságot azzal hitegetni, hogy mindez az ő érdekében történik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.12. 15:07:57

@Green Monster: hat kb.
ha a krim nem kerult volna ukrajnahoz es most is oroszorszaghoz tartozna, amerika es a nyugat teljes mellszelesseggel tamogatna autonom torekveseit, vagy az ukrajnahoz valo csatlakozasat , ha "nep" azt akarna
a Krim az oroszoke
ha tovabb nem akarnak terjeszkedni, mindenki jobban jar / ukrajna, oroszok EU USA/ ha ebben bekesen megallapodnak

mrZ (törölt) 2014.03.12. 15:16:51

"Az, hogy képesek legyünk felmutatni, szilárd elhatározás áll a szigorú szavak mögött, "

Kemény vagy öcsém, nagyon kemény.

wallenberg8805 (törölt) 2014.03.12. 15:26:46

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Magyarországnak mint demokratikus országnak erkölcsi kötelessége elismernie a március 16-i krími népszavazás eredményét.

1. demokrácia = népakarat érvényesülése
2. népszavazás = népakarat kinyilvánítása
3. demokrata = kinyilvánított népakaratot tiszteletben tartó

Aki nem fogadja el a krími nép akaratát az nem demokrata hanem imperialista, demokráciában nincs helye.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Lovag Mihály 2014.03.12. 15:45:50

engem tényleg az érdekel, h Fodor úr mennyit fizet (vagy kit mivel zsarol), h minden posztja index címlapos

szonár 2014.03.12. 15:46:57

Szénné aszaltam magam ezen a liberális semmitmondáson. Majd mi jól nem ismerjük el a Krím bekebelezését, és majd jól megmutassuk a csúúúúnya Muszkának...

Eh. Hagyd a francba Gábor. Keress inkább polgári állást.

Köves D. Gábor 2014.03.12. 15:57:49

Jajj, ez a poszt többszörösen fájt. Van szerencsém csatlakozni az előttem savazókhoz.

Vittore. 2014.03.12. 15:59:45

A pofám leszakad, Fodor Gábor oktatja a demokráciát. 20 éven át mit csináltatok Budapesten? Még a csontszar Fidesz is köröket vert rátok az elmúlt 4 évben.

Oktatás-politika, cigány-politika, fasisztaveszély, mondanak ezek valamit a bloggernek? Az Index meg remélem csak kommentgenerátornak nyomatja ezt a blogot és nem kezdni már el ezt a szélsőliberális buzulást megint!

Vittore. 2014.03.12. 16:01:33

@szonár: Hehe, nebassz már fel! 20 év után mit keresne? Olyat, ahol megint tíz és százmilliókat kaphat a 0,00000000001%-os pártjával a következő 4 évre?

GERI87 2014.03.12. 16:09:00

Gábor Gábor..az a baj hogy egy őszinte pillanatotok sincs! De ha lenne se érdekelne már senkit.
Mindig azt mondjátok, oda álltok amelyik kézből esztek, és nem azt ami a valós igazság, a legkisebb kockázattal tudtok nagyokat mondani de semmit se tenni, ennyik vagytok...hiteltelenség és hozzá nem értés.

Blikknépe (törölt) 2014.03.12. 16:13:30

"Az orosz elnök hamar szalonképtelenné is vált nemzetközi körökben"

melyek ezek a körök te majom?
nudelmann féle körök? AIPAC? :D

eriggyé már innen.

"egy szuverén államot hamis ürüggyel megszállni"
palesztína? vietnam? irak? afganisztán? stb stb

"a Maidanról kiinduló demokratikus törekvések"
hogy mik? ilyenek nem léteznek :D

"Miért nem csatlakozott a magyar miniszterelnök azon európai politikusok sorához, akik Ukrajnába látogattak"
mert róla nem beszélt nudelmann...
sikorsky meg amerikai ügynök a zsidó feleségével együtt. már a kinevezésekor is botrány volt lengyelországban: nemzetbiztonsági kockázatnak nevezték. nagyon helyesen.

így megy ez itt is: az ecceri húszonéves borsos újságírónőcskének is van izraeli útlevele. parlamentben mennyi lehet?

"akik bátorságukkal és elkötelezettségükkel felléptek Janukovics korrupt és inkompetens rendszere ellen."

szar AIPAC propaganda.
még nyugaton sem veszik be ezt az emberek.

"évtizedekre kiszolgáltatva hazáját az orosz hitelezőknek"
hazudsz! annyira sem vagyunk nekik kiszolgáltatva, mint az IMF-nek vagy az EU.nak. persze a hitelt vissza kell fizetni, de ez akkor is úgy lenne, ha a fajtádbéliektől vettük volna fel.

"Oroszország sem hagyhatja figyelmen kívül a nyugati gazdasági nyomást,"
majd jól elzárjuk mi a gázcsapot a vezetéknek ezen a végén :D

a nyugat azért hanyatlik, mert ilyen szaremberek kerülhetnek fontos pozíciókba...

"Az, hogy képesek legyünk felmutatni, szilárd elhatározás áll a szigorú szavak mögött, döntő lesz a következő hetek esemény"
még az emberek, akik nevében beszéltek, sem támogatják ezt a szart.

ukrajna oroszország, és ez így van jól. aki fel akarja rúgni a status quo-t, az elmebeteg.

PS: aki képes verhofstadtal bármilyen szinten kommunikálni, egyetérteni, közös nyilatkozatot kiadni, azt nem lehet emberszámba venni, az egy hülye állat.

Blikknépe (törölt) 2014.03.12. 16:17:17

@szonár: "Keress inkább polgári állást."

nem ért semmihez bazmeg. ő kb egy darab szar a légüres térben. nagy karrier.

a legnagyobb dolog amit elmondhat magáról, hogy Orbán szobatársa volt :DDD

arra kiváncsi lennék, hogy jelenleg mibű él ez a drága ember. honnan jön a lóvé gábor?

Blikknépe (törölt) 2014.03.12. 16:20:50

@Lovag Mihály: nem kell fizetni, etnikai összetartozás alapján megy ez.

olyan ez, mint amikor a nyugati cikkben a hazai forrás heller, konrád stb.
de még az egyszeri 'uccaembere' is általában vmi szadeszes féreg. hányszor volt ilyen 5-6 éve, hogy azt a szarházi újlipótvárosi szadeszes hülyegyereket, mint egyszerű "student" szólaltatták meg a külföldi cikkek.

Ad Dio 2014.03.12. 16:47:46

Fodor Úr! Legközelebb olvasson bele a "Katonapolitikai utikalauz stopposoknak" című irodalomba is. Az alcíme "Ess pánikba - különösen ha felrúgod a status quo-t és a másik félnek nukleáris fegyverei vannak".

Ebben a konfliktusban egyértelműen a Nyugat az agresszor. Oroszország védekezik, Ukrajna (+ a világ többi része ha eszkalálódik a baj) meg szív.

best sunday dress 2014.03.12. 16:51:44

épen a befagyott konfliktusok kézikönyve az, ami alapján az oroszok győztek, és a krím sorsa végleg eldőlt

ahogyan már említették, koszovó az a precedens, ami miatt nehéz lenne érvelni az önrendelkezés és a krím ukrajnából kiválása ellen

de van számos más "területi vita", amelyek évtizedek óta léteznek és nagyjából senkit nem zavarnak:

- 1967/73: golán fennsík és jeruzsálem: ezeket izrael 1981-ben annektálta is, nem is tekinti megszállt területnek, ellentétben a "nyugati parttal"

- 1974: észak-ciprus: két nato-tagállam majdnem háborúzott egymással, negyven éve szimpla fegyverszünet van csak, sőt a görög-ciprus eu-tagállam is lehetett

- világpolitikailag kevésbé jelentős, de területileg rendezetlen konfliktus volt észak-írország, amelyik 1921-1999 között az ír köztársaság alkotmányában visszakövetelt területként szerepelt

- illetőleg orosz példa a kurill-szigetek: 1945 óta nincs béke és hivatalos határ japán és oroszország (szu) között, ahogyan 1991-ig valójában németországgal sem volt

- nem teljesen azonos történet tajvané, de 1949 óta ők is vidáman gazdagodnak, noha pár banánköztársaság ismeri csak el őket (ami különösen gusztustalan, hiszen ők a legitim kína, nem a maoista banditák, akiknek minden magyar kormány az ülepét nyalta, köztük az szdsz is)

- 1988/1994: karabah pedig arra is példa, hogy a szu-n belüli fegyveres konfliktus sem mai keletű, a status quo-ba nagyjából beletörődött mindenki

egyszóval jelen helyzetben minden oroszellenességet félretéve, el LEHET ismerni, hogy a nemzeti önrendelkezés jár annak a krímnek, amelyik 1954 előtt nem is volt ukrajna, alig él több ukrán ott, mint szerb koszovóban, és a puccsal kormányra került jelenlegi ukrán kormánynak több miniszterrel is tagja a banderista szvoboda, amelyik szellemi örököse az 1941-44 közötti kollaboránsoknak, antiszemita, homofób, orosz- és magyarellenes, és olyan félkatonai szervezettel tartja rettegésben a nem ukrán lakosságot, amihez képest a magyar gárda egy jótékony lánycserkész egylet volt. ebben a történetben nem oroszország a hunyó, hanem az eu és az usa, amelyik fegyveres puccsot szervezett a február 21-i egyezmény aláírása UTÁN

Vittore. 2014.03.12. 17:13:06

És ezen a blogon miért nem látszik az olvasottság számláló? Az Index azt mondta, hogy azt nem lehet eltüntetni, max. csak a számlálót rejtetté tenni, de ekkor is van helyette egy letiltást jelző ikon.

wallenberg8805 (törölt) 2014.03.12. 17:14:14

Azért az döbbenetes hogy a magukat demokratáknak mondók veszik semmibe a népakarat legközvetlenebb kinyilvánítását a népszavazást, és több ezer kilométerről akarják megmondani hogy a Krim népének szülőföldje melyik országhoz tartozzon.

Bogas 2014.03.19. 09:43:44

Ennyire hülye vagy, Gábor? Tudod mit, te idióta, miért nem szólalsz fel a székely autonómia ellen is?

Spamet nem küldünk rád (törölt) 2014.04.17. 10:27:22

Na mi van, Gábor öcsém? Szétfagyott a blogmotor, vagy nincs kedved a választási ereményekről írni?
vissza az oldal tetejére
süti beállítások módosítása