12 dec 11

Aki csak az erőből ért

Screen shot 2012-12-10 at 5.14.45 PM.pngAz Eurostat legújabb adatai szerint Magyarországon ma hárommillió embert fenyeget az elszegényedés. Közülük azok tudnak maguknak jobb pozíciót kiharcolni, akik a sarkukra állnak. Ezt most a diákok és néhány bátor oktató – elismerés nekik – megtették Szegeden és Budapesten egyaránt.

Igazuk van: az Orbán-kormányban csak így lehet alkudni.

 

 

Orbán Viktor ugyanis egyáltalán nem ért másból, csak az erőből. Az egykor oxfordi ösztöndíjjal is tanult miniszterelnök ma félázsiai származást emleget, és félázsiai kultúrát hoz Magyarországra, ahol az ajtót berúgni teljesítmény, de hogy utána mi lesz, az senkit sem érdekel. Nem lehet meggyőzni arról, hogy ha egy pedagógus bruttó 110-120 ezer forintot (többet ér egyes diákjaik telefonja) visz haza egy hónapban, akkor tényleg alkalmatlanok és önfeláldozó szentek fogják alkotni a tanári kart, ahogy nem lehetett meggyőzni arról sem, hogy a németországinál magasabb magyar tandíj irreális és csak a felső tízezer gyermekeit engedi a felsőoktatásba. A diákok és tanárok ma erőt mutattak, olyan erőt, amiből talán Orbán Viktor is ért.

Az Európai Bizottság erős, hiszen vissza tudja tartani a Magyarország számára folyósított támogatásokat, amíg tart a túlzottdeficit-eljárás. Ezért a kormány – bár retorikában folyamatosan harcol az Európai Unióval – hajlandó végrehajtani azokat az intézkedéseket, amiket megkövetel tőle. Így lett a jogállami normákat felrúgó bírói törvény kicsit visszafogottabb, így kerültek ki a legvadabb elképzelések a továbbra vállalhatatlan médiatörvényből. Persze önmagában is sokatmondó, hogy az Orbán-kormány a Fidesz szakértők, civilek és választók véleménye helyett kizárólag fenyegetésre hajlamos változtatni álláspontján.

De nemcsak az Európai Unió képvisel erőt a magyar kormánnyal szemben, hanem bizonyos választói csoportok és szakszervezetek is. Aki ki tud állni a maga érdekében, előbb-utóbb sikerrel jár. A MÁV-dolgozók például a politikai karrierrel már évtizedek óta kacérkodó Gaskó Istvánnal az élen például megkapják azt a pénzt, ami valószínűleg jár is nekik. Mert a kormány tudja: ha nem fizet, sztrájkkal kell számolnia, ami szintén pénzbe kerül (no meg háborgó választókat okoz), csak nem tehet ellene semmit.

Az orvosok és nővérek nem tehetik meg ugyanezt. Ők ugyanis gyógyítani akarnak: ha pedig sztrájkolnak, azzal embereknek ártanak – még akkor is, ha természetesen a legfontosabb beavatkozásokat elvégzik, és még ügyeleteket is tartanak. Egy orvos vagy nővér sztrájkja a közvélemény szemében kegyetlenség, holott ha a vasutasok fellépését elfogadjuk, akkor az egészségügyben dolgozók esetében is indokolt lenne a magyarországi bérek mellett. Az orvosok tehát nem sztrájkolnak, hanem külföldre mennek, esetleg belemennek a számukra is megalázó hálapénzes kompromisszumokba. Egyik sem jó válasz. Ne legyenek kétségeink, itt az a folyamat, ami a frissen végzett egyetemisták esetében most kezd tömegessé válni, már rég lejátszódott: a 35 és 50 év közötti egészségügyi dolgozók jelentős része Nyugat-Európában dolgozik.

Csakhogy a tanároknak nincsen ilyen lehetősége. Egy magyar-történelem szakos tanár nem tud Norvégiában tanítani, de lehet, hogy nem is akar. Viszont egyre jobban érzi a saját bőrén, hogy a tanítás, amit hivatásaként választott, többé nem jelent megélhetési forrást. Nemcsak lakást, autót venni, gyereket nevelni nem lehet ebből a fizetésből, de egyetlen ember sem tudja fenntartani magát belőle. Ez nemcsak etikátlan, de súlyos következményei lesznek a társadalomra nézve már a közeljövőben. Aki ugyanis nem tud normális, kiszámítható életet fenntartani, előre tervezni és legalább közel kiegyensúlyozott életet élni, az a gyerekek oktatására sem lesz alkalmas élethelyzetben. És ez legkevésbé sem a tanárok hibája.

Mi következik ebből? Az, hogy a tanároknak, az orvosoknak, hasonlóan a vasutasokhoz és a BKV-dolgozókhoz, a sarkukra kell állniuk, ha változást akarnak. Most itt a lehetőség: a diákok felismerték, mit kell lépniük. Az oktatói kar támogatása és saját követeléseik beépítése lehet az egyetlen jó lépés. El kell menni a falig, és akkor talán lehet egy ésszerű kompromisszumot kötni az oktatói bérek emelésében és egy társadalmilag igazságos felsőoktatási finanszírozási rendszer megalkotásában.

Lehet és kell is érvekkel és tárgyalással próbálkozni, de érdemes felismerni: a jelenlegi miniszterelnök kizárólag az erőből ért. Akkor változik bármi, ha vele szemben erőt mutatnak: márpedig a diákoknak és pedagógusoknak és is van ereje. Előbbiek már kezdik ezt megmutatni, most utóbbiakon a sor.

Fotó

Ha tetszett a bejegyzés akkor kövessen a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://fodorgabor.blog.hu/api/trackback/id/tr824958325

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aki csak az erőből ért 2012.12.12. 23:36:01

Ha egy pedagógus bruttó 110-120 ezer forintot (többet ér egyes diákjaik telefonja) visz haza egy hónapban, akkor tényleg alkalmatlanok és önfeláldozó szentek fogják alkotni a tanári kart.

Trackback: Irodalmi ajánló: Hogyan legyünk diktátorok? 2012.12.11. 12:53:13

Nem tudom megállni, hogy ne másoljak be ide egy rövidke részletet abból a történelmi regényből, amit épp olvasok. Hogy miért? Szerintem mindenki rá fog jönni, ha az idézet végére ér. A francia népet - jelentette ki Naudé - nagy elővigyázatossággal k...

Trackback: Ha elég sokat magyarázzák, akkor majd megértjük? 2012.12.11. 12:31:55

A kormány csak magyaráz, meg magyaráz, az érintettek meg olyan csökött agyúak, hogy az istennek sem értik meg, hogy milyen szuper jó nekik, ami itt történik - kb. így foglalható össze Selmeczi Gabriella ma reggeli nyilatkozata  A Fidesz szóvivője...

Trackback: Milyen stratégiai megállapodás? 2012.12.11. 12:28:32

A hetedik nagyvállalati stratégiai megállapodást írta alá a minap a Kormány, melynek kapcsán csintalan nemzetgazdasági miniszterünk újabb emlékezetes performanszt adott elő.  Kínzó költői kérdések feszítenek.  Mi értelme van ennek az egésznek...

Trackback: Kakisztokrácia: a szarkupac, ahol élünk 2012.12.11. 11:43:44

A kakisztokrácia az a kormányzási forma, amelyben a hatalom a legdilettánsabb és/vagy legjellemtelenebb emberek kezében van. Görög eredetű szó, a κάκιστος (kakistos, “legrosszabb”), és a -κρατια (-kratia, “kormányzás”) összevoná...

Trackback: Mennyivel drágább idén a karácsony, mint tavaly volt? 2012.12.11. 11:39:59

Egymás mellé tettem a TESCO friss és egy éve kiadott akciós újságját az élelmiszer árakkal. 20 tétel árát néztem meg, amelyeket a városomban a tavalyi és az idén december elején kiadott újság is tartalmazott. A bejgli ára ugyanannyi, mint egy éve volt,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szürkegém 2012.12.11. 10:10:45

Az jutott eszembe a blog olvasáskor, hogy Orbán döntései tényleg ennyire infantilisek, vagy a tanácsadói ennyire a fellegekben élnek? Mintha nem is Magyarországon lennének politikusok, mintha nem olvasnának lapokat, nem beszélnének az emberekkel, nem látnák a tömeges elszegényedést, nyomort, küzdelmet.
Egyébként azt gondolom, hogy tényleg nem látják! Nem ereszkednek ám ők le a nép közé, nem járnak vonattal, busszal, nem ülnek be a sarki krimóba, hogy hallgassák a panaszokat. Nem ereszkednek ám ők le a pór néphez!
De van egy másik variáció...Tisztában vannak ám ők a helyzettel, hoznak egy döntést, egy végletes döntést...megnézik meddig mehetnek el, majd engednek! És a pofánkba vágják: látjátok, velünk lehet beszélni, tudunk ám kompromisszumot hozni, mi engedünk!
Jó az írás Gábor, egyet értek vele...itt az idő a diákok mellé kell állnia a társadalom széles vesztes rétegeinek. A diákok elkezdték, csak folytatni kell.

Stabilo 2012.12.11. 11:31:04

Nekem már attól van hányingerem, hogy mindig akad egy politikus (rosszabb esetben olyan, aki maga is részese volt az elmúlt 20 év fosztogatásainak) aki megmondja a tutit.
Nem elég a pénz a tanároknak, nem elég a pénz a kórházaknak, nem elég a pénz a fővárosnak, stb., stb.
Majd mikor hatalomra kerül mindezt elfelejti...
Én már annyira utálom ezt a demokráciának csúfolt valamit, hogy 10x jobban élnék egy Putyin féle diktatúrában, mint bármelyik mai magyar párt irányítása alatt.

kzoltana 2012.12.11. 11:31:38

Hatalmas léptekkel tör előre Orbán Viktor és társai nagy társadalom-átalakítása. Az most a nagy kérdés, lesz-e idejük végigvinni. Hagy-e rá elegendő időt az ország?
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3495_nem_orbanista._egyetemista

debreceni.blog 2012.12.11. 11:34:34

"Szóval ez a „nincs tandíj, diákhitel van" duma azért mégiscsak a józan ész határának illegális átlépése."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3496_orban_a_szarban

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.12.11. 11:40:33

Nem tudom megállni, hogy ne másoljam be azt a két linket, amelyeket nem hosszú keresgélés után találtam.

belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/147828/1

hirszerzo.hu/hirek/2006/6/1/13621_a_fidelitas_ellenzi_a_fib_es_az_szdsz_uj_ge

Ha ezeket megnézzük, nyilvánvaló hogy itt nem a tandíj bevezetése vagy annak módja a kérdés. Hanem valami sokkal globálisabb dolog, ami a jelenlegi kormányfő gondolkodását jellemzi. Ez mérhetetlen cinizmusra vall, nagyjából szerintem elérkeztünk az ő öszödi beszédéhez.

Érdekes volt látni a ténylegesen spontán hallgatói tüntetést. 2006-ban még a hökök szervezték.

A nagy kérdés, hogy fenn tud-e maradni ez a hangulat. Egyrészt a hallgatók részéről a téma napirenden tartása, másrészt a hazugság-tematika dominanciája. (Amúgy milyen érdekes, az ELTE is úgy döntött, sarkára áll a Semjén-ügyben.)

Az a bejegyzésben is látható, hogy az EU szervei bizony sakkban tudják tartani a kormányt. És nem vagyok róla meggyőződve, hogy akik ott ülnek, szimpatizálnának ezzel a viselkedési formával (ami a kormányfőre amúgy is jellemző).

Ha fenn tud maradni ez a hangulat, akkor mélyebb következményei is lehetnek. (Emlékezhetünk a tavalyi forint elleni januári spekulációs hullámra, aminek az idején főként alkotmánnyal kapcsolatos ellenzéki tüntetések voltak.)

Ha az olasz helyzet megrendíti Európát, megint érződik majd az IMF megállapodás hiánya. Ehhez ha még hozzá vesszük azt, hogy a túlzottdeficit-eljárásról is döntés lesz, elég érdekes helyzetet hozhat létre. (Kíváncsi lennék a Bizottság képviselői mennyire vannak tudatában annak, hogy ha megszüntetik az eljárást, akkor gyakorlatilag szabad kezet adnak Orbánnak.)

A másik dolog persze, hogy ez csak egy "negatív koalíció" Orbán ellen, amit pozitívba fordítani sok munkájába kerülhet az egyes ellenzéki szervezeteknek (már amelyiktől egyáltalán valamiféle értelmes jövőkép felmutatása várható), de egyre inkább úgy látom, hogy a nagy többségnek egyszerűen elege van. Ennek meg lehet egy katalizátora a tandíjellenes mozgalom.

szürkegém 2012.12.11. 11:47:08

@Stabilo: Részben egyetértek veled. De! Ne mossunk össze mindig mindenkit! Embere válogatja a politikust is, mint mindenki mást. Fodor Gáborról nem tudok rosszat mondani! Ha tudsz, akkor írd meg. De ne csúsztassunk!
Talán nem véletlen, hogy Gábort még a jobboldalról sem támadják! Sőt, inkább a volt táborából kap hideget meleget (gondolom politikai irigységből)
De ott van pl. Pokorni a fityeszben: Normális, mérsékelt, kompromisszum kész politikus. A jó tulajdonságokat el kell fogadni pártállás nélkül!
Szóval ilyen politikusokkal mint Fodor, aki a párbeszédet, kompromisszumot hangsúlyozza minden szavával (rá abszolút nem jellemző a demagógia és parasztvakítás) kiegyeznék. Csak lenne belőlük sok!

dr. Balta$ár 2012.12.11. 12:00:53

semmi sem történt csak párszáz diák BAJNAI ellen tüntetett....

amugy meg a jelenlegi 50 ezer hejett a jövőben 100-120 azer tanulhat INGYEN !

☉ ☾ 2012.12.11. 12:04:32

"Úgy érzem, döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk" – fogalmazott levelében a miniszterelnök, hozzátéve: a kormány megalakulása óta nyílt lapokkal játszik, legyen szó a nyugdíjrendszer, az önkormányzati rendszer, az egészségügyi rendszer, az adórendszer vagy éppen a közszolgáltatások átalakításáról. Erre a nyíltságra a jövőben is számíthatnak – áll a levélben."

- Az utolsó mondat fenyegetésnek is megfelel.

s 2012.12.11. 12:30:23

A kormány elleni demonstrációnak van egy módja, ami különbözik a sztrájktól általában, amit egy meghatározott munkavállalói réteg folytat egy adott munkáltató, vagy azok egy szűkebb csoportja ellen. Elhangzott itt, hogy az orvosok sztrájkját a közvélemény nem nézné jó szemmel, ami talán igaz is. Akkor viszont miért nem a közvélemény sztrájkol az orvosok magasabb fizetéséért? Tovább menve, miért nem sztrájkolunk egymásért? Legyen egy általános, minden szektort és ágazatot magában foglaló leállás. Ennek a költségvetésre gyakorolt hatása lenne az az erő, amit itt most fel kellene és fel lehetne mutatni. Egy ilyen jellegű bojkott lényegében a kormányzat számára elviselhetetlen, mert nem jönnek be az adóbevételek, a fogyasztás is a minimumra áll be, stb. Innen már nincs sok hátra, vagy a hadsereg bevetése, vagy az elmenekülés. Szerintem ez utóbbi valószínűbb, tehát a helyzet egyértelmű. Tessék tanulmányozni, hogy mi megy most Görögországban. Lényegében bizonyos intézkedéseket nem lehet keresztülnyomni a nép ellenállásával szemben. Mi vajon miért nem próbálunk ki egy ehhez hasonló ellenállást? Számomra csak ez a rejtély.

fodorgabor 2012.12.11. 12:32:54

Néhány megjegyzés még a bloghoz:
Amikor Balogh Zoltán oktatásügyért felelős miniszter mondott egy rossz mondatot, majd ezért rögtön a civilizált normáknak megfelelően elnézést kért, az a kormány részéről sajnos ritkán tapasztalható kulturált fellépés volt. Nem tekinthető azonban méltányosnak, hogy utána a szakszervezetek nem fogadták el a bocsánatkérést.

A fizetendő drasztikus díjak, az alternatívának kínált röghöz kötés mutatja, hogy milyen felelőtlen politikát folytatott hosszú ideje a Fidesz többek közt a tandíj kérdésben is. A betegeskedő magyar felsőoktatás még egyszerű, kis fájdalommal járó terápiával gyógyítható lett volna évekkel ezelőtt. Ma már a fájdalmas és kockázatos operáció sem lesz elegendő. Generációk jövőjét teheti tönkre a miniszterelnök ezzel” nincs is valójában tandíj „ című pávatánccal. Ne legyen illúziónk, tárgyalni itt sem akarnak, csak akkor tudnak a diákok és az egyetemek elérni valamit, ha kellően elszántak.

Kivlov 2012.12.11. 12:32:56

Gabikám, te és a pajtásaid 12 éven kerezstül tehettetetek volna ellene, hogy pl ez ne így legyen: "a tanítás, amit hivatásaként választott, többé nem jelent megélhetési forrást."
Ehelyett vertétek más f*szát a csalánba évről évre. Úgyhogy qssoljál el, aztán húzd meg magad csendben...

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.12.11. 12:38:42

Igen-igen, kedves SZDSZ, bocsássatok meg! Most már azt mondom: gyertek vissza, tök jó fejek voltatok :)

zajos1 2012.12.11. 13:02:32

@Kivlov: ja biz, meg hogy nem lehetett minőségi oktatást végezni, az infantilis rendelkezésetek miatt, hogy alsóban nem lehetett buktatni, mindenki számon kérhet, de ti pont nem. kedves Fodor Gábor úr.

szürkegém 2012.12.11. 13:07:44

@Kivlov: Ez a baj a magyar politikában! Ez a hozzáállás amit te is művelsz. Egy normális hangvételű írásra, mely pártállástól függetlenül értelmezhető...érdemes véleményformálásra, átgondolásra...és erre egyből támadsz! Ráadásul csúsztatva! Összemosod a szennyest!
Addig amíg nem lesz párbeszéd a politikai felek között, szarban lesz ez az ország! Minden oldalnak kell engedni. Fodor Gábor mindig ezt hangsúlyozza, mondja. Meg kellene már végre ezt a hangot is hallani!!!

zajos1 2012.12.11. 13:15:23

@szürkegém: Ugyan már elfelejtetted, hogy az első MSZP- SZDSZ kormány idején vezeték be a tandíjat?

CSENDES 2012.12.11. 13:23:25

Azt gondolom, hogy van összefüggés a 2012. november 23-án megjelent EU-s hírek és a jelen döntés között.
A hír lényege a "röghöz-kötés EU általi felkérdése" volt.. A kormány válasza, csökkentjük a felkérdezhetők számát (államilag támogatott, röghöz kötöttek száma). Növeljük a tandíjat vállaló eladósodó, tandíjhitel által kitett hallgatók számét. Így is, úgy is kiszolgáltatottá válnak.

Fehérwinnetou 2012.12.11. 13:27:09

@Kivlov: Cimbora, az anonimitás adta bátorság Nálad igen mély szellemi sötétséggel párosul a suttyó stílusról nem is beszélve. Ha reális érzékkel figyelnéd a "nagypolitika" folyamatait, Te is tudhatnád, hogy Fodor Gábor "egy fecske"-ként nem tudott "nyarat" csinálni, legfeljebb különvéleményt megfogalmazni, majd mikor kellett, felállni, ahogy europeer politikushoz illik. Ám bármilyen szidalmazásod sem menti fel OVI és elvbarátait az alól a bűnlajstrom alól, amit a jövő generációjával, a közszféra szakembereinek utcára küldéséből fakadó egzisztenciák, családok tönkretételével, nepotista alapú közvagyon-szétosztással művelnek, a kulturális és nemzeti imidzs rombolásról alig szólva.Amíg vannak a Tiédhez hasonló megnyilvánulások akár egy ilyen blogon, addig sajnos a mindennapi politikai kultúra sem változik.

szürkegém 2012.12.11. 13:40:40

@zajos1: Fodor mindig kvázi egy belső ellenzék volt. "egy fecske"-ként nem tudott "nyarat" csinálni
Tehát nem kell összemosni mindent. Ahogy nem egyenlő Orbán és Pokorni, vagy Gyurcsány és Mesterházy.
Vagy te örülnél ha összemosnának pl az alkesz szomszédoddal, mert egy utcában laksz vele?

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.12.11. 13:43:28

hát ez roppant érdekes dolog...
Most akkor az idei évre.. hányan is jelentkeztek a férő helyekre?!

Nem az igényekhez lettek alakítva a férőhely számok?!

Miért dolgozik az oktatásügyben 370 ezer közalkalmazott?

2-3 gyerekre jut egy oktatásban dolgozó...

Az osztálylétszámok meg nagyok.. 25-40 fő... hogy is van ez?!

peti6 2012.12.11. 13:52:01

Gábor! Te amnéziában szenvedsz....Te úgy járhattál egyetemre, hogy előtte felvételizned kellett /bármilyen volt is a középiskolai tanulmányi eredményed/, és ha a felvételin megfeleltél tandíjmentesen el is végezhetted. Most azonban, szinte minden bukdácsolva leérettségizett tanuló felvételi nélkül járhat egyetemre, és azt be kellene látnod, hogy ezt a fölöslegesen sok egyetemistát nem bírja inyen taníttatni az állam. Nem is beszélve arról, hogy ezzel a felhigítással a diplomák teljesen leamortizálódtak, szinte semmit sem érnek, mert tényleges tudás nincs mögöttük.......

CICMÓK 2012.12.11. 13:58:59

"Orbán Viktor ugyanis egyáltalán nem ért másból, csak az erőből." HA EZ IGAZ AKKOR NINCS MÁS LEHETŐSÉG MINT KIROBBANTANI AZ "ELLENFORRADALMAT."
HAJRÁ FIATALOK, HÍVJÁTOK A SZÜLEITEKET, ENGEM, MEGYÜNK! NEM FELADNI! AZ ERŐ LEGYEN VELETEK!

PonyvaMester · http://ponyvamester.hu 2012.12.11. 14:00:59

Egyszerűen túl sok diák őrlődik a felsőoktatás malmaiban. Nem a tandíj a lényeg, hanem az, hogy kevesebb ember legyen diplomás. Itt ismét nem a diplomával van a gond, hanem azzal a szubkultúrával ami sajnos ma az egyetemi életet kevés kivétellel jellemzi. Óriási a lemorzsolódás és óriási számokban nem a keretidő alatt végzik el a hallgatók a választott szakot. A gond ott van, hogy ebben a szeretett, de csökevényes országban azt tartjuk valakinek, akinek diplomája van. Ezért is jelentkeznek sokan, ha tudják hogy mit szeretnének az élettől, ha nem.

Hogy mi ennek a következménye?
Részint két fontosabbat is látok:
1. Munkanélküliség problémájának kitolása 5-6-7 évvel. Nem 18 évesen leszel álláskereső, hanem 25-6-7 évesen, nulla tapasztalattal. Ekkora mennyiséget ennyi fehér munkás nem tud eltartani az adójával.
2. Az aktív korú lakosság nem 18 évesen kezd el termelni, dolgozni, hanem 25-6-7 évesen, ennyivel kevesebb adó, ennyivel kevesebb tapasztalat és használható tudás.

Valóban az egész felsőoktatást szükséges megreformálni, bízom benne (naivan), hogy ez ennek csak első lépése lesz.

De azt le kell szögezni, hogy tarthatatlan állapot a közpénzből finanszírozott tömegesen bulizó, szülői vagy szociális eltartást igénylő életképtelen kora-harmincéves fiatalok gyártása a felsőoktatásban.

Kivlov 2012.12.11. 14:04:56

@szürkegém:
"Minden oldalnak kell engedni. Fodor Gábor mindig ezt hangsúlyozza, mondja."

Koma, ez nulla, nuku, zéró. 12 évig döntési pozícióban volt, ott lehetett volna tenni azért, hogy jobb legyen. Nem szövegelni kell, hanem cselekedni...

mrZ (törölt) 2012.12.11. 14:09:52

A posztoló elfelejti hogy 20 éve kellett volna nemet mondania, a hitele elfogyott. Tessék mostmár csöndben lenni, és szépen elfelejtődni.

Orvosokra vasutasokra tanárokra nővérekre meg végképp ne hivatkozzon, semmi köze hozzájuk, semmit nem tud a valós életről. A tisztelt úr burokban élt, él. És semmi jele hogy le tudná vetkőzni az úri értelmiségi gőgjét.
A legrossabb az hogy nem látja az állam és a túlméretes közalkalmazotti létszám milyen módon teszi tönkre az országot.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.12.11. 14:18:11

Imádom a képmutató fajtátok..

Az MSZP első dolga lesz a tandíj bevezetése, és te ott fogsz nekik szurkolni az első sorba.

És azokat a diákokat fogod csőcselékezni, akik mellett most kiállsz.
Mint tetted ezt a szociális népszavazáson.

szürkegém 2012.12.11. 14:19:16

@Kivlov: Koma! Belső ellenzékben! Ezer kompromisszum-kényszerrel! Így is rákoppintottak sokszor. De legalább az érdemeket, ha vannak valakinek, azt ismerjük már el!
Ha ez a kompromisszumkészség, és az értelmes párbeszédre való hajlam, akkor azt!

ephart 2012.12.11. 14:33:55

Fodor te idegenszívű ne uszíts a magyarok ellen

pánpéter 2012.12.11. 14:47:37

Kedves Gábor!
Talán, ha az SZDSZ, meg az MSZP, szóval ha ti, együtt közösen, nagy egyetértésben, 8 éven keresztül nem azzal foglalkoztatok volna, hogy a saját zsebeteket hogy tömjétek tele, meg talán ha nem hagytatok volna itt egy "jelképes" 12.000 milliárd Ft államadósságot, meg az IMF hitelt, meg kivéreztetett egészségügyet, kivéreztetett oktatást, eladósított önkormányzatokat, akkor, talán akkor most sokkal de sokkal könnyebb lenne minden. Nekünk is, az országnak is, meg Orbánéknak is. De sajnos nem ez történt, úgyhogy ismerve, és magunk mögött hagyva azt a "remek" 8 évet, amikor is ti fújtátok a passzát szelet, szóval most, hogy egy ország dolgozik azon, hogy azt a szarkupacot, amit örökül ránk, gyermekeinkre, meg azok gyermekeire hagytatok, ezt az egészet eltakarítsuk, némi szerénység a részedről ildomos lenne. Kicsit csendben, magadba fordulva, egyedül a nappalidban gondolkozz el azon, hogy neked személy szerint hol van ebben a felelősséged. És ha ez megtörtént, és látsz némi esélyt arra, hogy itt a blogon leírd, hogy kedves magyarok, én bizony nagyon elb@sztam itt, meg itt meg itt, és ezért elnézést kérek tőletek, meg gyermekeitekért, meg azok gyermekeiért, tehát ha ez megtörténik, és még eltelik kb. 20-25 év, hogy ezt el is higgyük neked, majd talán akkor, de csak is akkor lesz némi erkölcsi alapod arra vonatkozóan, hogy te személy szerint bírálatot fogalmazz meg bárkivel szemben is, aki a jelenlegi kormányban ül.

2llkedő 2012.12.11. 14:55:20

@pánpéter: "szóval most, hogy egy ország dolgozik azon,"

Melyik országra gondoltál, ott az anyuci szoknyája mellől?

Rwindx 2012.12.11. 15:09:11

Te '95 után meg se szólalj ilyen ügyben... felesleges. Én akkor vettem részt a felsőoktatásban. Soha nem felejtem el nektek ahogy ezt most a mostaniak nem fogják elfelejten, ha nem tudnak megegyezni normálisabb számokban a kormánnyal.

campobaszo 2012.12.11. 15:29:41

@Con Storm: A KSH szerint az oktatásban 230 ezer közalkalmazott van.A maga száma szerény 150%-os hazugság.

Sir Galahad 2012.12.11. 16:41:08

http://index.hu/tech/mem/2012/12/11/ket_lany_egy_macbook/#gallery_3627140|3627114

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.12.11. 16:51:33

Tisztelt Komák, Nemkomák, Levitézlett Politikusok!

Lehet, itt egymást bunkózni (ami, mint tudjuk, egy fából készült ütleg) és más különféle módon kiírni magunkból a feszültséget, de attól még a tény, tény marad: Don Kedves Vezér és a Család hazudott és hazudik.
Az legalább ugyanilyen erősségű tény, hogy az elmúlt 22 év politikusai szintén hazudtak (MINDEGYIK és folyamatosan) és SEMMI EGYÉB CÉLJUK NEM VOLT, MINT MINÉL TÖBBET LENYÚLNI AZ ÁLLAMKASSZÁBÓL (tehát tőlünk)!
Lehet itt "egy fecskézni", meg "kompromisszumozni", de attól még az is tény, hogy Fodor-mester is aktív szereplője volt a történéseknek, amelyek idáig vezettek... ha látta, hogy nem tud, mit tenni, akkor FÉLREVERHETTE VOLNA A VÉSZHARANGOT és kiborogathatta volna azt a rengeteg bilit, amelyek már tele voltak (legalább a szagról érezhettük volna, hogy közeleg a baj)!!!!! De nem! Az utolsó pillanatig lapított, mint sz@r a fűben, jó megszedve magát még utoljára... JA, HOGY AHHOZ KELLETT KOMPROMISSZUMkészség, hogy befogja inkább a száját, az utolsó zsíros falatok reményében... így már érthető a dolog...
És... baromira egyetértek azzal a hozzászólással (kicsit kibővítve), hogy először dolgozni kellene minden leendő politikusnak (min. 10-15 évet), tanulni az élet dolgait, tapasztalatot gyűjteni az "egyszerű emberek" között, felmutatni, hogy sikeres a tanult szakmájában, majd utána kezdeni (engedni) politizálni, ha még akar... A LEGTÖBBJÜKNEK TÉNYLEG FOGALMA NINCS A DOLGOKRÓL!!!! és mintha rettegnének a MUNKÁTÓL...

Stabilo 2012.12.11. 16:52:05

@szürkegém: Fodor Gábor a fenti írásával minősíti magát.
Fodor Gábor nem hülye. Pontosan tudja, hogy amit fentebb leírt az az álomvilág, az még az ő "kormányzásuk" alatt sem volt teljesíthető, nem hogy egy gazdasági válsággal küszködő ország kormányának.
Fodor Gábor már csak a 30 alatti generációnak tud hiteles lenni. Az olyanok mint én (éppen 30 felett) még emlékeznek, arra mikor ők voltak kormányon.
Mindenki letudja írni, hogy milyen nehéz ebben az országban megélni. Igen. Hogy keveset keresnek ezek meg azok, igen.
De egytől egyik végigrabolták az országot, és ebben Gábor is benne volt, rendesen.

kandel 2012.12.11. 16:55:14

sok az igazsag de eleg demagog. kerdes: a tanarokkal es orvosokkal kapcsolatos problema nem a nagyon kozeli multban kezdodott. tett valaki (szdsz, mszp, stb) erezheto pozitiv gesztust ebbe az iranyba?

egyetemista23 2012.12.11. 18:46:47

Én csak egy valamit nem értek,miért a mostani egyetemisták tüntetnek a majd bevezetendő intézkedések ellen? Ez egy kisebb logikai bukfenc mivel ők még a régi rendszerbe fognak végezni rájuk ez nem vonatkozik semmilyen szinten.Ha a mostani végzős gimnazisták vonulnának fel azt teljesen meg lehet érteni,de ez így teljesen logikátlan.

dr. Balta$ár 2012.12.11. 18:48:38

@egyetemista23: te barom !

én meg 14 év egyetemi oktatói múlttal megyek tüntetni velük...

hallottál már ojjanról hogy szolidaritás...

meg ojjanról hogy alkalmatlan gerinctelen mafiakormányzás???

szerinted téged sehogyan nem érint? honnan írsz egérke? a marsról?

egyetemista23 2012.12.11. 19:48:48

Nem tudom milyen egyetemi oktató lehetsz de szerintem te jöhettél a Marsról ilyen nyelvhasználattal.Én normálisan feltettem egy kérdést te meg lebunkózol...Ami meg a szolidaritást illetti az egyetemistákon és a tanárokon kívül más csoportokat én nem látok a tüntetéseken csak itt a különböző fórumokon fröcsögni ezt azt.

Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy 2013.01.03. 19:15:09

Igaz, hogy Fodor Gábort kinevezték tankerületi igazgatónak? (Budapesten, az Orbán-diktatúra idején.) Kérdezem: igaz vagy sem?

Linkek a hírhez vagy álhírhez:
www.jaras.info.hu/20121109/kineveztek-a-tankeruleti-igazgatokat.html
mandiner.blog.hu/2013/01/02/lefele_a_lepcson_oktatasugyi_frontnaplo/fullcommentlist/1#c18681946

Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy 2013.01.10. 11:50:20

@Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy: Ha már a blogíró szarik a saját blogjára benézni, megleltem a választ az előbbi kérdésemre: nem ő a tankerületi igazgató, ez egy másik Fodor Gábor. Ebben a cikkben a videón látható 7:18-tól:
index.hu/belfold/2013/01/10/eltegyakorlo/

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2013.02.16. 13:00:51

@Ponyva Mester: sose ertettem meg a jobboldali logikat, miszerint a magyar, az valami csucsubermensch, a talalekonysag csimborasszoja, ajropa szurkealomanya, maga a megtestesult, ketlabon jaro furfang, masreszt meg megy a picsogas, hogy tul sok az egyetemista, a sok hulyegyerek ugyis keptelen befejezni a tanulmanyait, tehat netto veszteseg a kinlodasuk a tarsadalomnak. Mindezt annak fenyeben vizsgalva, hogy boven le vagyunk maradva attol a cuuuuna ajropatol az egy fore juto felsooktatasban reszesulo diakot illetoleg.

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2013.02.16. 13:03:02

el kene kedves jobbos barataim dontenetek, hogy akkor mi a hulyek, es imbecilek orszaga vagyunk, avagy a tehetsegtol duzzado zsenike. Mer' ez a fenti picsogas igy kicsit paradoxon.
vissza az oldal tetejére
süti beállítások módosítása