12 máj 11

Keleti pénznek nincs szaga?

 

bibo_04.jpg„Közép- és Kelet-Európa országai azért féltek, mert nem voltak kész, érett demokráciák, s minthogy féltek, nem is tudtak azokká válni. A zavartalanul szabad, félelemmentes politikai élet kibontakozása a legkülönbözőbb pontokon beleütközött volna ezeknek a nemzeteknek a félelmi komplexumaiba; vagy valami háborús összeszedelőzködést tett volna bizonytalanná, vagy megnehezítette volna valamilyen félelemben fogant agresszív külpolitika továbbfolytatását, vagy labilissá tett volna valamilyen hamis politikai konstrukciót, melynek hamisságát a nemzeti félelem nem engedte leleplezni, vagy túl nagy lehetőséget adott volna a nemzeti egységet fenyegető s a nemzeti kerettel szemben idegen, közönyös vagy ellenséges nemzeti kisebbségeknek stb. stb.

Így a félelem, a veszély állandó érzésében szabállyá vált mindaz, amit az igazi demokráciák csak az igazi veszély órájában ismernek: a közszabadságok megkurtítása, a cenzúra, az ellenség „bérenc”-einek, az „áruló”-nak a keresése, a mindenáron való rendnek vagy a rend látszatának s a nemzeti egységnek a szabadság rovására való erőltetése.”

(Bibó István: A kelet-európai kisállamok nyomorúsága)

 

Orbán Viktor, mint ex-Bibós, jól ismeri a szakkollégium névadójának írásait és életművét, hiszen valamennyiünk gondolkodására nagy hatással voltak Bibó István gondolatai. Példaképnek és vezércsillagnak azért választottuk őt, mert megvesztegethetetlen, végtelenül tisztán látó, a demokrácia és Magyarország európai elkötelezettsége mellett mindvégig kiálló, különleges eredetiségű gondolkodó volt. Bátran és becsületesen cselekedett az 1956-os forradalom idején is. Fenti sorai egyszerre adják tökéletes diagnózisát a csapdahelyzetben lévő és súlyos sérelmektől körülvett Magyarországnak, és emelnek figyelmeztető ujjat annak kapcsán, milyen mentalitást, milyen magatartást okoz a sérelmekre épülő politizálás. A napokban ünnepeljük a második világháború európai lezárásának évfordulóját. Bibó a háború előzményeit és következményeit is pontosan értette. Tudta, hogy a megoldást kevés nemzetállami szinten keresni, Európa megértése nélkül megtalálhatatlan a kiút. Ha Orbán értené e sorokat, könnyen felismerné saját politikájának krónikus tüneteit bennük: a leírtak szerint válik a belpolitikai ellenfél „labanc” ellenséggé, így válik a szövetséges Európa legyőzendő óriássá, az annyit szidott kelet pedig új orientációs ponttá a jobboldali mítoszban. Hogy ez a néhány félreértés kialakulhasson és nagyra nőhessen, Magyarország nemzetközi helyzetének teljes meg nem értése szükséges.

1.     Európa jog- és értékközösség

Hiába volna kétségtelenül könnyebb dolga a mindenkori magyar kormánynak abban az esetben, ha a fejlesztési források beérkezésén és az uniós tagság forintosítható előnyein kívül mással nem kéne törődnie, Európa nem ilyen klub. A második világháborút követően a vasfüggöny leeresztésével Magyarország nem csak hagyományos partnereit, de orientációját és perspektíváját is elvesztette. Az egyesült Nyugat-Európa kialakulását legfeljebb irigykedve néző magyarok a rendszerváltás után elszalaszthatatlan lehetőség előtt álltak a többi kelet-európai országgal együtt – egy közös politikai és gazdasági entitás részévé válásra kaptak meghívót. Mindez nem csak a felzárkóztatási alapokból való részesülést, nem csak a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférést jelentette – bár kétségtelenül azt is. A közösségi jog elfogadása egyben azt is jelenti, hogy a tagállamok az Unióra ruházzák jogaikat egyes területeken. Meggyőződésem, hogy aki szerint ez gyarmatosítás vagy elnyomás, súlyos tévedésben van: nem véletlenül hívják acquis communautaire-nek, közösségi vívmányoknak az EU joganyagát a tagállamok.

Mondhatja-e ezek után a magyar állam, hogy nem fogadja el a Strasbourg-i bíróság döntését, mert nem ért egyet vele? Következmények nélkül nem, de hogy mégis mondja, az pontosan mutatja: az Unió alapelveit és értékeit sem értik a hatalmon lévők.

2.     Európa nem külföld, Európa mi vagyunk

Európa mi vagyunk: az EU sikerei minket is illetnek, a válság pedig valamennyiünket érint. Minden közösségben, legyen az egy család, egy osztály, egy munkahely, vagy egy unió, ha válság üti fel a fejét, a helyes lépés az összetartozás és az integráció mélyítése, nem pedig a kiskapuk keresése. A jobboldal és különösen a Fidesz politikusai az elmúlt években számtalanszor bizonyították, hogy nincsenek tisztában azzal, hogyan alakul át és fogalmazódik újra belföld és külföld viszonya az uniós csatlakozással, azzal, hogy egy nagyobb közösség részévé válunk. Míg ma már az érettségiző diákok is pontosabban látják, mit jelent az uniós állampolgárság és identitás, a miniszterelnök és környezete továbbra is azt hiszik, lehet mást mondani és cselekedni „kint” és „bent”. Meg lennék lepve, ha bárki mosoly nélkül megállná Matolcsy György minapi kijelentéseit országon belül vagy kívül ("Sorozatosan keresnek minket különböző uniós tagállamokból, hogy az izgalmas új megoldásaink felől érdeklődjenek. Az új adókkal Magyarország megtalálta a megoldást arra, miként lehet a deficitet megszorítások helyett más módon növelni." Következmények nélkül nem lehet a kudarcot sikernek hazudni, a megkésett kompromisszumokat mérföldkőnek beállítani. Mindezt egy másik korban lehetett megtenni - hála Istennek, az a kor visszafordíthatatlanul lezárult.

3.     A keletre nyitásnak nyugati értékrenddel kell párosulnia
 
Orbán sajátos orientációja és unortodox gazdaságpolitikája egzotikus döntéseket hozott az elmúlt években. Emlékezzünk csak a miniszterelnök egyiptomi, vagy legutóbbi kazahsztáni útjára, ahonnan még minisztert is cserélt a  miniszterelnök. Bármit is gondoljunk ezekről az utakról vagy megállapodásokról, ami a gazdasági kapcsolatokat illeti, a stratégia egyértelmű: a keleti nyitás azt jelenti, hogy a megfelelő összegért lemondunk értékeinkről, lemondunk az emberi jogok védelméről – politikai álláspontunk megvásárolható. Ezt mutatja ékesen a Fidesz álláspontja Tibet ügyében, ezt mutatja a habozás a Timosenkó-ügyben és ezt mutatja a kínai pártállami rendszert magasztaló megnyilatkozás is. Hogy mi a jó üzlet Magyarország számára, arról lehet értelmes és racionális vitát folytatni bármikor. Aki szerint a keletre nyitás például az, annak is lehet igazsága. De hogy a keletre nyitásnak értékeink eldobásával kéne járnia, erről nem vagyok meggyőzhető.

 
4.     A külpolitikai konszenzus az országkép része volt 2010-ig

Jóllehet magyar szokás, hogy arról, ami működik, nem beszélünk, a téma ismerői jól tudják: a magyar uniós csatlakozás hosszú és rövid távú előzményei és előkészítése korántsem maguktól értetődő sikerek voltak, azok mögött az a Magyarország-kép állt, amelyet együtt, konszenzussal alakítottak ki a rendszerváltás óta eltelt időszak magyar kormányai, legyenek akár jobb-, akár baloldaliak. A magyar EU-s és külpolitika ezért nem volt látványos csatározások színterepe, ezért nem szerepelt a hírekben, mert szakértők és politikusok egyetértésben dolgoztak ugyanazon európai és transzatlanti elkötelezettség mentén ugyanazon célokért. Bár az első Orbán-kormány még csatlakozott ehhez az egyetértéshez, az elmúlt két évben a külpolitikai konszenzus felrúgásának lehettünk tanúi. Márpedig a demokratikus politikai kultúrának a versengés mellett része kell, hogy legyen az is, amit a minap éppen a távozó és a frissen megválasztott francia elnök demonstráltak: a kiemelt ügyekben való közös kiállás.

5.     A magyarok Európát választották

A jobboldal sérelmekre épülő, komplexusokkal teli, elhibázott és következetlen külpolitikája súlyos károkat okoz Magyarország nemzetközi megítélésének, ahogyan azt a nemzetközi lapok címlapjai, uniós eljárások és a hazánk körül kialakult rossz hangulat pontosan jelzik. Mint oly sok más területen, Orbán Viktornak és kormányának lehetőségük lett volna más utat választani, a csapdát, amiben ma vergődnek, önmaguknak ásták. Az Unióval szembeni pökhendiség, a belpolitikai labancozás, megfűszerezve a keleti nyitással azonban nem tükrözi a magyarok gondolkodását. A magyarok visszavonhatatlanul és végérvényesen Európát választották, ahonnan ezt a társadalmat már nem lehet kiszakítani. Az a politikus, aki ezt nem veszi figyelembe, bukásra van ítélve.

A miniszterelnök keleten talál megértést és szövetségeseket. Feléleszti a tragikusan terméketlen hagyománnyal rendelkező kelet-nyugat szembenállást, kurucokat és labancokat lát. Politikáját ma már nem is lehet értelmezni a liberális, konzervatív és szocialista értékrend alapján. Populizmusa végzetesen vezet a nemzetközi elszigeteltségbe, a gyarmatosítók elleni harca pedig a romló életkörülményekhez. Ma már 10 magyar emberből 8 úgy gondolja, hogy rossz irányba mennek hazájában a dolgok. A választópolgárok 52%-a nem szeretné, hogy 2014 után is a Fidesz kormányozzon. Mindössze 27%-uk tartaná ezt elfogadhatónak a következő ciklusban is. Félidőben vagyunk. Most kell elkezdeni dolgozni azon a politikai alternatíván, amely képes lesz megerősíteni a Magyar Köztársaság helyét otthonunkban, a nyugati világban.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövessen a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://fodorgabor.blog.hu/api/trackback/id/tr824501502

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közmunkások gyalázták meg Orbán Viktor szobrát 2012.05.17. 10:31:35

Közmunkások maroknyi csoportja vérrel és verejtékkel mocskolta be Orbán Viktor szobrát. Civil szervezetek, az LMP és Mesterházy Attila egyhangúan elhatárolódtak az akciótól, mondván, még az Orbán Viktor elleni fellépéseket is csak a demokratikus kerete...

Trackback: Dicsérjen meg téged az Orbán Viktor... 2012.05.11. 15:04:23

I. "De továbbra is kitartok amellett, hogy azokat a külföldi befektetőket, akik tisztes haszon ellenében a magyaroknak munkahelyeket és a magyar emberek munkájával értéket teremtenek, mint az Audi, a Mercedes, a Huawei, a Nokia, a Bosch vagy épp...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehérwinnetou 2012.05.11. 11:01:55

Gratulálok írásodhoz Gábor! Valóban nem vezet jóra a sérelemből, dühből, dacból fakadó politizálás, különösen akkor, ha valaki választói 2/3-a által legitimizált hatalma birtokában egy-egy, majd sorozatos rossz döntéssel egész nemzete sorsát hozza nehéz helyzetbe. Szent István óta tudjuk, hogy Európa szívében évezredes otthonra találva integrálódó európainak kell maradnunk, saját nemzeti értékeinket, karakteres jegyeinket megőrző, de a közösségi trendeket, értékeket követő büszke nemzetként. Újra-felzárkózásunkat a nyugati civilizációs gyökerektől kiindulva tudjuk elérni, a klasszikus polgári, nyugat-európai demokratikus államok keleti politikáját nem túllihegve, azt űberelve, Shrek szamaraként mindenért jelentkezve. Mi évtizedeken át megtapasztaltuk, mit jelent, ha a gazdasági kapcsolatok feltétlen politikai orientációval, megfeleléssel járnak. Tudjuk, hová vezet, nem kérünk belőle. A globalizáció még nem jelenti az értékválasztás szabadságáról való lemondást, a szabad gondolkodás, a szabadon választható politikai értékek szabadon vállalásának eltiprását mert vélt vagy tudatosan hamisított „nemzeti” érdekeink azt kívánnák.

szürkegém 2012.05.11. 11:07:56

Vegyük már végre tudomásul, hogy az Unión kívül nincs élet. Nincs külön út, harmadik út...stb. Pedig ezek olyan jó hangzatos szavak a jobboldalon. De sajnos nincs. Magyarországon az ilyen kísérletezés mindig megbukott, vagy el se kezdődött, csak papíron maradt. Ez a hely közép Európa, egy köztes Európa, speciális történelemmel, körülményekkel. Ahogy Bibó írja, állandó a veszélyérzet, s állandóak a válaszok is (ugye milyen aktuálisak most is Bibó szavai?....néhány évtized pedig már eltelt). És igaza van Gábornak, hogy a magyarok választottak...Európát. Az európai értékrendet...ahol ám szabályok is vannak....Ezeket tartsuk be, s akkor talán a hátsó padból egyszer majd előre ültetnek, s még éltanuló is lesz egyszer belőlünk. Lehet hogy így többre visszük, boldogabban fogunk élni mi magyarok itt a Kárpát -medencében?

igenember 2012.05.11. 12:05:21

Nagyon jó írás. De én a választ is tudom. 2/3 = a Fidesz bármit megtehet és meg is tesz. Már csak abban reménykedem, hogy 2014-ben még mindig EU-s tagállam leszünk.

kirsten 2012.05.11. 12:22:35

Kedves Gábor ez nagyon jó írás, és ráadásul igaz is.

2012.05.11. 12:30:40

Két nyilatkozat!

Az antikommunista Orbán Viktor:

"abban értettünk egyet, hogy tiszteletben tartjuk egymás politikáját, és ez jelenti az elvi alapját az együttműködésünknek". (MTI)

David Cameron

"Remélem, hogy a holnap Kínájára nem csupán a gazdasági virágzás, hanem egy jobb demokratikus és jogi rendszer is jellemző lesz. Kína olyan országgá válik, ahol a törvényesség uralma érvényesül” (MTI)

A pénznek nincs szaga?

Anti Anyag (törölt) 2012.05.11. 12:35:38

Inkább azt jelenti, hogy nyugaton már nem nagyon tudod eladásaidat fokozni, ami pedig onnan jön az drága, hiszen magas a bekerülési költség.

Rengeteg olyan szegmens van, ahol az olcsóbb is elég lenne sok embernek, az elektronikai cikkektől a kismotorokig, de ugyanez igaz számtalan más termékre is.

Keleti kapcsolatainknak ráadásul jót tesz a magyar mérnökök jó híre is, hiszen a szocializmusban erősen jelen voltunk ezekben az országokban.

Érdekes, hogy egy volt miniszternek ez a véleménye, eléggé nyilvánvaló, hogy a kereskedelmi kapcsolatokat feltétlenül fejleszteni kell és ez még nem jelenti azt, hogy kirúgjuk a német turistákat a gyógyfürdőkből, vagy egyáltalán nem üzletelünk az EU-val, vagy megváltoztatjuk politikai berendezkedésünket.

Ha annak idején a bloggazda kormánya is ennyire dinamikus lett volna a kereskedelem terén, mellesleg Gyurcsányt is lebeszéli arról, hogy 2006. október 23-án rendőri gumigolyókkal mutassa meg, hogy a "demokraták" milyen erősek a fegyvertelen Fidesz gyűlés résztvevőivel szemben, talán ma nem csak egy blog gazdája lenne, hanem egy miniszteri széké is.

Anyátok picsája! 2012.05.11. 13:11:45

@Anti Anyag: Magam sem fogalmazhattam volna jobban.

különvélemény2 2012.05.11. 13:17:21

Bizony, a keleti pénznek jó illata van.

Legutóbb a BBC forgatott riportot a kínaiak afrikai terjeszkedéséről.

És milyen meglepő, hogy ők nem diktátorokat állíttatnak az élre, akivel lepaktálnak, hanem utakat építenek, embereket foglalkoztatnak, megszervezik a dolgokat.
Persze ők is csak nyersanyagért vannak ott, csak egy kicsit másképpen csinálják, mint az általad majmolt "nyugat".

Értem én, az átlagembert könnyen lehet uszítani, akiknek fingjuk sincs a világ dolgaihoz...

szürkegém 2012.05.11. 13:27:25

"A keletre nyitásnak nyugati értékrenddel kell párosulnia"
Semmi gond a keleti nyitással....minden eu-s ország ezt csinálja. De a nem demokratikus eljárásokat szóvá kell tenni. Ott is vannak ám értő fülek!

Pali58 · http://wikiszotar.hu 2012.05.11. 13:34:11

Kedves Fodor Gábor! A cikk jó írás.
A kérdés csak az, hogy mit lehet tenni a kialakult helyzetben, hogy végre ne a fortélyos félelem igazgassa tovább a nemzetet és a Kárpát-medence többi népeit?

Mr.Treeger 2012.05.11. 13:54:58

Én egyet nem értek. Ha kormány a függetlenséget, meg a forradalmi hévet kommunikálja, akkor Kína esetében a TIbet kérdéshez, hogyan viszonyulna?

Csigorin 2012.05.11. 14:07:58

"A keleti nyitás azt jelenti, hogy politikai álláspontunk megvásárolható."

a nyugati elkotelezettseg is ezt jelenti, csak mas a vevo.

"A magyarok Europat valasztottak"

ha most lenne az a nepszavazas, korantsem biztos hogy ugyanez az eredmeny szuletne...

Ugyanis nem "Europat" valasztottak, hanem a nyugati eletszinvonalra szavaztak. Nem a jogokra, meg a szepen hangzo szovegekre. Hanem a becsi cukraszdara, nemet fizetesre...

Friss A. (törölt) · http://egypercsincs.blog.hu/ 2012.05.11. 14:22:08

Szerintem ennek a kelet-nyugat dolognak egyre minimálisabb a jelentősége. A lényeg ugyanaz: ha van lóvéd, akkor ugyanolyan frankó hely tud lenni Szentpétervár, mint Párizs vagy New York, ha nincs, akkor meg ugyanakkora szopás London, mint Hong Kong. Pár év és a gazdag-szegény arány is hasonló lesz mindenütt. Ráadásul a piac már szépen beárazta a demokráciát, és hát jelenleg nem ez látszik a legértékesebb áruciknek...

szürkegém 2012.05.11. 14:33:54

Gábor! Dolgozz az alternatíván. Ezt egyre több ember kívánja!

ORGASMUSFORSCHER 2012.05.11. 15:03:38

Félelmetes, hogy még 2012-ben is vannak kommentelôk, akik egy ilyen jelentéktelen, hazug, magát értelmiségiként eladni kívánó, haszontalan figura (mint dr. F.G.) abszolút antiliberális és emberiségellenes gondolatait pozitívan értékelik.

Pár rövid kérdés ezen kommnetelôkhöz.

Miért nem érdeklôdnek, hogy dr. F.G. miért felejtette el felsorolni azokat a mindenki elôtt ismert nyugat-európai állam- és kormányfôket, akik Pekingben egymásnak adják a kilincset, kb. 2000 óta?????????????
(Azért, hogy minél nagyobb mértékben részesüljenek a kínai gazdasági fejlôdésbôl.)

Hol volt dr. F.G. a negatív megjegyzéseivel amikor Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc liberális-szocialista kormányaink vezetôi 2003-tól rendszeresen jártak Kínába, hogy a magyar-kínai kapcsolatok építésén, fejlesztésén dolgozzanak????????????????????????????????????????????????????????????????????

Egy ember volt, aki ekkor is a Fideszt + OV-t ekézte, a nagytudású és hitelesen író Aczél Endre újságíró példálózott a Népszabadságban (2003 szeptembere, amikor M.P. elôször ment Kínába), hogy bezzeg a Fidesz, OV, stb. mennyire nem volt képes felismerni az idôk szavát, amikor még kormányon voltak, stb.
(Aztán még ellenzéki vezetôként elment oda, nem várt arra, h. újra kormányfô legyen.)

Persze, amikor OV legelôször elment Kínába, az már nem tetszett Aczélnak, s belekötött abba, hogy a Fidesz + a KKP között is lesz valamilyen kapcsolat. Ez már túl sok volt neki. (Sajnos nem tudom megmondani, hogy ez mikor volt, 2007, 2008 elôtt.)

Meg kellene egyezni abban, hogy minden magyar kormányfô dolga az, hogy azon dolgozzon, hogy az országnak jobb legyen. Ezzel mi a baja a kommentelôknek ill. dr. F.G-nak?????????????????????????

A nyugat-európai munkás munkahelye megmaradhat, biztonságban maradhat a kínai megrendelések következtében? A magyaré, az a kevés, ami tényleg magyar hátterû, az nem????????????????????????

Miért ne fejlôdjön Kína? A kínaiak nem élhetnek jobban? Amit a KKP + a kínai kormány csinál, az egyedülálló, mert évrôl - évre s már évtizedek óta javítják az életszínvonalat, egyre több ember él jobban. Persze rengeteg a gond, hatalmasak a társadalmi, szociális problémák, DE Kínában nem a nyugati multik az urak, mint nálunk, nem arról szól a kormányzás, hogy melyik nyugati cég hogy nyúlja le az állami pénzeket, hogy élôsködik az országon, hogy csinál azt, amit akar, felrúgva mindent szabályt. Elég beírni a google-be, hogy Audi, tesco, Auchan, McDonald's s jönnek szépen sorban a negatív hírek.

szürkegém 2012.05.11. 16:35:12

@ORGASMUSFORSCHER: Mivel is kezdjem,
"A keletre nyitásnak nyugati értékrenddel kell párosulnia". F.G. nem azt mondta, hogy nem kell Kínába menni. Igen is menni kell Kínába is, Japánba is meg Franciába is, meg USA-ba is. Csak nem kell átesni a ló túloldalára. Kell a kelet, de kell a nyugat is! Mégis csak itt élünk, s nem hiszem hogy akarnánk honfoglalni mondjuk a sztyeppén. Más: a stílusod és világnézeted lehangoló és barbár. Barbár, mert összemosol mindent, mint a szurkoló a fociban: ha fradista vagyok, akkor az újpesti focista csak szar lehet...és fordítva. De ez tipikus magyar mentalitás, ezért tartunk itt! Figyelmedbe ajánlom F.G. korábbi bejegyzését Áderről!!!Nem szapulta csak azért, mert fideszes. Ez az európai hang! Ez az ami hiányzik ebből az országból. Ha hhasonlóan kommunikálsz a későbbiekben, akkor beszélgethetünk értelmesen is.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.11. 22:13:29

@Anti Anyag: "Ábrándozás az élet megrontója" A keleti testvérek ugyanúgy utálták az Ikaruszokat, a Pacsirta rádiókat és egyéb elmaradott műszaki színvonalú és rossz minőségű magyar termékeket, mint mi a Daciákat, a Junosztyot stb.
Azt a minőséget meg, amit pl. Kínából kapunk, nem kell bemutatni )amúgy se hiánycikk itthon).
Ehhez képest vannak magyar mezőgazdasági termékek a nyugati boltokban, ha nem is mindig kiabál róluk. Jobb marketinggel, a termelők összefogásával, közös értékesítésével még több lehetne.
"Merjünk nagyok lenni" nekem azt jelenti, hogy igényes piacokon, jó árért eladni, onnan jó minőséget, technicaki színvonalat vásárolni. No meg persze életminőséget, szabadságot, nem olyan kormányfőt, amelyiknek (és minisztereinek) a megszólalásai önmagukban is elegendőek arra, hogy kiábránduljak a FIDESZ-ből (és nem csak akkor, amikor az általam ismert szakterületeken szólalnak meg).
És elfogadni, hogy volna erre esély, ha nem ölné meg a kormány gazdaságpolitikája a kis- és középvállalkozásokat, meg azokat is, akiknek beszállítói, meg az oktatást, az innovációt. A kötelező kamarai tagság, az állandó adóváltozások, a jogbizonytalanság bizony ellehetetleníti a vállalkozást.

Rasputyn 2012.05.20. 19:02:48

Kedves Gábor, kitüntetett figyelemmel kísértem – nem hízelgés, csak tény, ezt okozza a gyógyíthatatlan liberalizmusom - közéleti, politikai pályafutásod, főleg az Orbán Viktorral történt elválásotokat követően, mivel néhányan hűek maradtatok az elveitekhez, a kollégium és Bibó szelleméhez, viszont nem maradtatok hűek a Fidesz elnökéhez. Kevesen választottátok ezt az utat, és még kevesebben maradtatok meg ezen a könnyűnek nem nevezhető úton. A liberalizmussal terhelt közéleti szereplés már csak ilyen. Fideszt követő pályafutásotok, sorsotok elemzéséből kirajzolódik egy sajátos látlelet, a mai Magyarország közelmúltbeli történelme.
Az elmúlt két év eseményeit felidézve döbbenten szembesülünk a demokráciánk sérülékenysége és a társadalom kiszolgáltatottsága előtt. Döbbenten állunk a fülkeforradalom mindent elsöprő úthengere előtt. Nehéz találni, még el nem koptatott, súlyosan komoly szavakat. Nehéz újra és újra leírni, és még nehezebb értő, befogadó fülekre találni. Sokan írtak, sok mindent, ezzel kapcsolatban.
Azt viszont nem elég elégszer elmondani, hogy nem elég elégszer elmondani.
Sokan megírták ellenzéki lapokban, blogok anonimitása mögött, sokan elmondták kocsmák füstjében, kávéházak diszkrét zsongásában, hogy Orbán Viktor despota, lerombolta a kínban született, fejletlenség jegyeit hordozó demokráciánkat és visszasüllyeszti hazánkat, egy volt szovjet tagköztársaság szintjére Európa közepén, a XXI. században. A rendszerváltás idején Közép-Kelet Európában - sajnos Magyarországon is - torzan, koraszülötten, bénán jött világra a liberalizmus. Inkubátorba tettük, majd mikor kivettük és felmutattuk, meghalt. Ha felnő és életképesen, ereje teljében tudatformáló erővé válik, akkor megölik. Megölték volna, de nem került rá sor. Meghalt magától, koraszülött volt.
Egy korábbi hozzászóló idézte Adyt, és nem véletlenül. Könnyű dolga lenne ma lánglelkű költőnknek, ha szelleme megtestesülne. Nem volna szüksége tollra és papírra, csak a régi esszékre, tárcákra és hallatatlan verseire, melyek (fájó szívvel vesszük tudomásul) soha nem voltak aktuálisabbak, mint most.
Európa keleti felén, napjainkban minden fiatal demokrácia lejátssza (újrajátssza) – több-kevesebb sikerrel – a felvilágosodással kezdődött és a múlt században őrületté fajuló, ön- és közveszélyesen nacionalista, kirekesztő, populista, idegen- és fajgyűlölő politikáját. Nem jövünk rá, hogy tehetetlen, keserű múltba fordulásainknak, sikertelenségeinknek, identitás és beilleszkedési zavarainknak vagyunk foglyai. Nem akarjuk okát firtatni, mert Adyhoz hasonlóan, szembe kellene nézni önmagunkkal. Orbán zseniálisan ráérzett erre és leveszi vállunkról a terhet. Ma, Magyarország állampolgárainak nem kell felelős döntéseket hoznia, nem kell önmagában, tágabb és szűkebb környezetén belül keresnie sorsának jobbrafordulását, csak hinnie kell, és szeretni. „Szeretni kell, ennyi az egész…” Fidesz elnöke felismerte és megismerte honfitársai lelkivilágát. Nem véletlen, hogy a rendszerváltás óta egyedülállóan kanyargós, de jól felrajzolható és nyomon követhető ideológiai-politikai pályát futott be.
Visszatérve a kínai kapcsolatokra - nem vitatva annak gazdasági ésszerűségét és szükségszerűségét – idézek egy korábbi írásomból:
„Magyarország kormányfője 2011-ben, az Európai Unió soros elnökeként, durván megsértett egy elnyomott népet és szíven döfte a demokráciát. Ne legyen senkinek kétsége, most bebizonyosodott, hogy a jelenlegi magyar „demokrácia” egyenlő a kínai „demokráciával”. Annak édestestvére. Egy tőről fakad OV rendszere és a kínai „szocializmus”. Ugyanaz a szellem és mentalitás hatja át, ugyanaz a bűz árad belőle. Minden banán köztársaság külügyminisztériumában a portás is tudja, hogy a kínai elvtársak előtt két dolgot nem lehet szóba hozni. Tibetet és Tajvant. Orbán is tudja. Kétes diplomáciai sikerért, vélt vagy valós gazdasági előnyökért Magyarország kormánya „30 ezüstért” eladta a tibetieket és ügyüket. Szembe köpte az európai normákat. 2010 tavaszán, a fülkeforradalom kétharmados nászába megfogant és mára szárba szökött egy olyan ország Európa közepén, ahol, egy elnyomott, üldözött nép tagjai nem emelhetik fel tiltakozásul nemzetük zászlaját. Nem ordíthatják világgá – és a két pöffeszkedő elnököt szállító luxusautók felé – fájdalmukat. Nemes egyszerűséggel begyűjtötték őket. Aki véletlenül lemaradt a listáról és az út szélén integető tömegben jelezni kívánta az elvtársaknak, hogy ő is itt van, nemes egyszerűséggel kicsavarták a kezét, a tibeti zászlóval együtt."
Rossz érzésem van, még nincs vége. Sokan ott tévednek, hogy megpróbálják miniszterelnökünket felvilágosítani, felhívni a hibákra a figyelmet és így a rossz döntéseket megakadályozni. Nem lehet, nem kell, felesleges. A Fidesz elnöke tökéletesen tisztában van azzal, hogy mit mondott Bibó, tudja mi a demokrácia, ismeri a történelmet, de az egója, a hatalom utáni vágya fölül írja ezt a tudást és ismeretet. A jelenben és közeljövőben elérhető sikerek mákonyként hatnak. A történelem színpadán változatos utat futnak be a hozzá hasonló személyiségek. Az apró epizód szereptől kezdve, nemzeteket tragédiába hajszoló diktátorokig színes a paletta. Ebből a fiúból még minden lehet, csak rajtunk múlik.

anabi2002 2012.05.21. 02:55:34

@lane:
kicsit talán off, de az értelmezési keret bővítése érdekében...:)

"Hírportálunkon Ady tévedései és igazságai című tanulmánysorozatunkban részletesen ismertettük már Ady filoszemitizmusának okait, így rámutattunk arra, hogy nagyváradi pályakezdésekor, kihasználva Achilles-sarkait (leghívebb barátja, Hetey Zoltán szerint szegénységét, élhetetlenségét, poéta voltából fakadó könnyelműségét, úri élet után való határtalan vágyódását, akaratnélküliségét, befolyásolhatóságát, vén gyermek mivoltát, tervszerűen kitermelt végtelen hiúságát, pénzszomját, költséges passzióit (ivás, éjszakázás, folytonos kocsikázás, asszonyok, jól öltözködés, gyakori utazgatás), nagyon költséges kezelést igénylő betegségeit), megpróbálták ujjuk köré csavarni, ennek jeleként szájuk íze szerinti írásokat kicsikarni belőle, amelynek jegyeként született meg alábbi, a Nagyváradi Napló 1902. január 31-i számában megjelent tárcája, amelyből a demokratáink szerint „legolvasottabb” napilap amolyan újévi üzenetként kommentár nélkül közölt részleteket, azt sugallva ezzel, eredendően mennyire filoszemita volt"

és bővebben itt: hunhir.info/nyomtat.php?pid=hirek&id=48519

sakurablogja.blogspot.hu 2012.05.24. 21:19:21

Dráma minden ellenzéki hozzászólás. Tényleg sokan halnak éhen Mo-on? Tényleg????? El lehet ezt képzelni? Mert én nem tudom. De ez tényleg probléma!!!!
Az is amiről Ön ír, de hol van ez az élet veszélyéhez?!?!

sakurablogja.blogspot.hu 2012.06.13. 22:09:37

Kedves Gábor!
Örültem,hogy új párt alakulásáról ötletel. Hogyan?Én sem tudnám hogyan kezdjek hozzá. Még mindig hiányzik nekem Gusztos Péter. Őszintén, mint Bajnai? Sokat gondolkodtam rajta,meglepő,hogy az általa bejelentett csak csupa rossz végül elfogadott lett és ennek ellenére, mivel igazat mondott,a népszerűsége az egy év alatt nőtt. Én személy szerint félek, belátván a politika népszerűsége fontosságát, őszintesége nullára sztendál. Csak egy kicsit,most már én inkább minden ígéretet félretéve,annyira vágyom az őszinte szóra. Amúgy utálom a Fideszt, mert a stílusuk...De jó lenne ha a jobboldal is megfelelően venne részt a politikában az egyensúly miatt.Félek Orbán minimum 10 évre meneszti Őket,mielőbb meg kellene válni Tőle.Jó ég!Nem szeretném újra szocialistákat. Nincs Velük semmi bajom,csak semmit nem tudtak csinálni és ez baj!

Anyátok picsája! 2012.06.14. 16:29:55

@sakurablogja.blogspot.hu: Elnézést, ön külföldi? Miért írja nagy betűvel a személyes névmásokat mondat közben? A mondanivalójáról már ne is beszéljünk...
vissza az oldal tetejére
süti beállítások módosítása