13 júl 04

Magyarország történetének legnagyobb bankrablása

A Szabad Nép 1947. május 28-án számolt be arról, hogy a kormány Gazdasági Főtanácsa kommunista javaslatra döntött négy bank állami ellenőrzés alá helyezéséről; és miniszteri biztosokat küld ki ezekbe a bankokba. Ez a rendszabály az államosítás előkészítését szolgálja, – írja a lap. A Magyar Kommunista Pát és a szociáldemokraták üdvözölték a döntést, és szót emelték az egész hitelszervezet államosítása mellet. A pártok követelték a kisgazdapárti Nagy Ferenc miniszterelnök lemondását, amiért nem támogatta az államosítást, csak a fokozott állami ellenőrzést.

Ez pusztán egy történelmi emlék, amelynek semmi köze sincs ahhoz, hogy Áder János visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a takarékszövetkezeti törvényt. Azt a törvényt, amely egy 370 milliárd forintos mérlegfőösszeget kezelő, 1800 fiókkal és több, mint 1,1 millió fős ügyfélkörrel rendelkező bankcsoport államosítását teszi lehetővé. A 104 tagot számláló takarékszövetkezeti szektor fő tulajdonosai a szövetkezeti tagok, azaz magánemberek vagyonát venné el egy tollvonással a kormány.

Az országgyűlés már pénteken újratárgyalja a törvényjavaslatot. Ha semmibe veszik a köztársasági elnök akaratát, akkor a szemünk láttára fog lezajlani Magyarország történetének legnagyobb bankrablása. Az indok ez esetben is éppen olyan mondvacsinált, mint Rákosiék idejében. Nem igaz ugyanis, hogy a takarékszövetkezetek tőkehiányosak lennének, és nem lennének képesek hitelezni. Ennek – a most szintén beszántásra ítélt Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nyilvános elemzései szerint – éppen az ellenkezője igaz. A PSZÁF 2013. I. negyedévi összesítése szerint a takarékszövetkezetek tőke megfelelési mutatója jobb, mint a bankszektor hasonló adata.

Mivel – Rákosiékkal szemben – az Orbán-kormány meg is mondja, hogy az államosítás után újra magánkézbe kívánja adni a takarékszövetkezetek bankját, a Takarékbankot, nyilvánvaló, hogy sima útonállásról van szó. Trafikok után majd takarékszövetkezeti fiókokkal lehet kifizetni a járási párttitkárok rokonságát, az országos elvtársakat pedig takarékbanki részvényekkel. Ami nemcsak a lopás ténye miatt felháborító, hanem azért is, mert a magyar települések harmadán nincs más bankfiók a takarékszövetkezeten kívül. Vagyis hitelt csak az kaphat majd, akit az állampárt erre érdemesnek talál, az ügyfelek pénzügyi adatai felett pedig pártcsinovnyikok őrködnének. A törvényjavaslat szerint a vonakodó takarékszövetkezetek működési engedélyét visszavonhatják. A pár nap alatt lezavart, minden egyeztetést nélkülöző attak füstje mögül kibontakozik a bankszektorral szembeni egész pályás letámadás elindítása is. Az államosítás utáni bankra nem vonatkoznak majd a többiekre érvényes szabályok, így akarják térdre kényszeríteni a külföldi tulajdonú pénzintézeteket és az OTP-t. Patait, Surányit, Csányit és a többieket. A felháborító, puccszerűen előkészített döntést követően lemondott a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Demján Sándor, a Fidesz kormányt támogató nagyvállalkozó pedig felháborodott levelet írt a miniszterelnöknek. Az ő érveiket figyelembe se vették, s hamarosan kiderül az is, hogy Áder Jánosnak számít-e még szava. Az Orbán kormány pedig megint bebizonyította, hogy retorikában jobboldali, tetteiben államszocialista. Nem tiszteli sem a jogot, sem a tulajdont sem az európai normákat.

Velük szemben a Liberálisok kiemelt célja a magántulajdon védelme az állammal szemben. Ezért előre figyelmeztetjük azokat, akik a takarékszövetkezeti tagok vagyonának megszerzésén ügyködnek, hogy amennyiben az állami segítséggel történő bankrablás megvalósul, mindent megteszünk majd a felelősök büntetőjogi felelősségre vonása érdekében.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fodorgabor.blog.hu/api/trackback/id/tr665390575

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.04. 12:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

high up! 2013.07.04. 12:04:13

@Mészáros Laci: "A száznál is több takarékszövetkezet mérlegfőösszege egy ezer milliárd körül.
FG ezt nevezi legnagyobb bankrablásnak."

Te tényleg dislexiás vagy. A legnagyobb bankrablás azt jelenti, hogy ennél nagyobb bank kisaátítás nem volt.
Tudod te mennyi ezer miliárd forint? Egy teljes évi EU támogatás. Kurvára semmiség egy ennyi összeget lenyúlni a pár fős klientúrának ugye? Vagy a Simlicska gyakorlat után ez már bagatell összeg?

stoppos76 2013.07.04. 12:04:27

@Mészáros Laci:

1. látható, hogy "LEGNAGYOBB"-ról szó sincs.
- Ez tény. FG-vel elszaladt a ló egy kicsit.

2. a feltőkésítés miért bankrablás?
- A feltőkésítés, mint ok, nonszensz, hiszen nincs szükségük feltőkésítésre. ha pedig van, akkor egyesével meg kell vizsgálni a különböző takarékszövetkezeteket és azokat átvenni, ahol likviditási hiány van.

3. szerintem a politikai apátia egyik fő oka, hogy okos politikusok farkast kiáltanak akkor is, ha csak egy béka ugrált arrafelé.
- Ez is tény, de az eddig kiderült ügyek miatt erősen lecsökkent a bizalmam és hajlamos vagyok én is a legrosszabbat feltételezni. Eddig e is jött egyébként.

Mészáros Laci 2013.07.04. 12:04:52

@Kakimaki0123456789:

"Az egyeni allami TB szamlad amit Orban 3 eve megigert, pedig megjott mar?"

ennél azért bolonyultabb a kép, ha részletekbe akarunk belemenni, akkor nincs TB hanem OEP és ONyP. Előbbinél egyszerűbb a helyzet, biztosított vagy, az igénybe vett szolgáltatások pedig lekérdezhetők, nem bonyolultabban, mintha Casco-d lenne az autóra.

Az ONyP esetében részben papír alapon könyvelt befizetések eszméletlen mennyiségét kell gépen rögzíteni ahhoz, hogy az egyéni számlák összeálljanak. pár hete jelentek meg az első becslések arról, hogy kb jövő nyárra kell összeállnia a rendszernek, először az 1955-60 között születettek adataival. Alapos fikázás a HVG-n:

hvg.hu/gazdasag/20130611_Egyeni_szamla_a_kormanynak_nem_ment_kisze

tobeor 2013.07.04. 12:04:53

Én egyetértek a magyarok népének ismételt kirablásával.

A trafikos rablás óta egyértelmű, hogy ez nép hagyja magát kifosztani. Nem tiltakozik, nem tesz semmit, hallgatólagosan beleegyezik a kifosztásába.
A magyarok népe biankó felhatalmazást adott Orbán és maffiája kezébe, hogy annyiszor rabolja ki őket ahányszor csak akarja.

Aki ennyire balek és élhetetlen, az meg is érdemli hogy kirabolják. hajrá Orbán, remélem még jó sokat fogsz lopni a magyaroktól.

Peterpapo 2013.07.04. 12:07:54

Ugyanazok a lenyúlások, csak a nemzet érdekének hazudják és nemzeti színű szalaggal kötik át. De ugyanúgy lopnak. Sőt sokkal jobban és sokkal többet. Takarodjanak!

Most megint hogy fog csalni a fidesz Baján? 2013.07.04. 12:12:42

Ennyire nincs gerince, tartás a fideszeseknek? Ezeknek mindig minden jó amit a gnóm diktátor mond?
Soha nincs ellenvélemény, tükörbe nézés, lelkiismeret vizsgálat, szégyenérzet?
Milyen emberek vagytok, semmi tartásotok nincsen? Ha a fejedre szarnak akkor kérsz a vállaidra is mert milyen jó meleg?
Az egész világ hülye, mindenki minket támad, csak mi lehetünk okosak?
A torz és beteges gazdasági vezetés mellett a lelki terror, megfélemlítés, listázás, lopás, simli, jellemtelenség az igazi komcsi időket idéző.
A fidesz a szocikon szocializálódott, már jóval túlhaladva szarháziságban mesterét!

Orbán Viktor, a cseh bukás szele már megcsapott tegnap, de ide fog érni a vihar is.

Takarodj még van egérút!

Georgina Bojana 2013.07.04. 12:13:28

@mirando: CSODÁS!!!! Teljesen elveszítem a biztonságomat. Vidéken a földből, állatokból élő, gazdaságban dolgozó parasztemberek, szó szerint a fillérjeiket tették bele. Ugye, hogy milyen jól hangzott: Jövet-Menet Takarékszövetkezet!
Hááát igen, itten kis hazánkban van ám jövet is meg menet is, csak éppen nem az menet, aki egyfolytában a jövetelét biztosítja, építgeti - téglánként.
Kirobbanthatatlanok lesznek az Ország Házából, az amit Parlamentnek hívtak, valaha... Hát igen... Voltak nagy disznóságok még Móricz Zsigmond korában is, hogy Széchenyi koráról már ne is énekeljek!
Undorító! Csak belehallgatsz a hírekbe és felmegy a vérnyomid! Már ott tartok, hogy a hírektől - tiltom a családomat. De én csak nem tudok leszokni arról, hogy körbe ne nézzek a TILOSBAN! - mármint a napi politika hazai asztalán. Aztán odáig nézem, olvasom, hogy a végén hánynom kell, pedig nem is ettem...

Mészáros Laci 2013.07.04. 12:14:34

@stoppos76:

" az eddig kiderült ügyek miatt erősen lecsökkent a bizalmam és hajlamos vagyok én is a legrosszabbat feltételezni. Eddig e is jött egyébként. "

Érdemes disztingválni, mondjuk aszerint, hogy kinek a keze van a dologban. Ha simicska, akkor egy kormányváltás esetén érdemes rögtön kezük ügyébe készíteni a BTK-t. Ha matolcsy, akkor az OPNI újra nyitása jöhet szóba. De Vargamisi sosem volt az az enyveskezű fajta.

Az egymásba mosódó "farkas farkas" kiáltások között elvesznek a részletek, hogy a kormányzati sikerpropaganda mögött valójában mi is van:
- a haveri körnek való osztogatás?
- nagy összegű lopás?
- politikai nyomás miatt stratégiailag hibás döntés?
- populizmus?
- az "enyémtől" eltérő koncepció? (amely egyébként lehet koherens, sőt, eredményes is, csak más, mint amit én gondolok.)
- a személyiség sajátosságaiból fakadó PR?
- alapvetően támogatható lépés, ha nem is tökéletes?
- alapvetően támogatható lépés, de a korlátozott forrásokba nem fér bele minden?

Mindegyikre lehet példákat találni minden kormány működésében. A distinkciók nélküli kiabálás csüggesztő.

Mészáros Laci 2013.07.04. 12:16:33

@Aljas szellemi honvédők, birkamenet, CÖF takarodó!:

egy ilyen típusú a hozzászólásnak nincs információtartalma (egyetlen bit lehetne, hogy utálod orbánt, de az már benne van a nickedben).

Mészáros Laci 2013.07.04. 12:22:52

@high up!:

"Teccik tudni, a Tak. Szöv-ek kibírták a 2008-as válságot"

proprímó először, érdemes a takszövetkezetek nyilvános mérlagadatait olvasgatni. csúnya számokat láttak ők is a pénzügyi válság idején.

proprímó másodszor, azok a bankok faragtak rá a 2008-as válságra, amelyek közvetlenül vagy közvetve beszálltak a "magas hozam alacsony kockázat" nevű oroszrulettbe. Magyarországon ez nem volt divat, bár voltak bankok, amelyeknek külföldi anyabankjai megszívták.

proprímó harmadszor, attól, hogy te csak szekértáborokban tudod elképzelni az életedet, én esetleg nem annyira.

és mielőtt latinleckéket adnál, szeretem a hagymát.

high up! 2013.07.04. 12:31:30

@Mészáros Laci: "De Vargamisi sosem volt az az enyveskezű fajta."

Ja, ez a hónap vicce! Mondd, te még 3 év után se érted az alapképletet, miszerint Felcsútisztánban csak egy vezér van és mindenki más alattvaló, végrehajtó?

Te tényleg ennyire nem érted azt, amit egész nap bámulsz? Bármelyik fidióta tag megtehette volna, hogy azt feláll és az asztalra csap, hogy itt földlopás van, tarfik lopás van, közpénz lopás van stb, de nem tette. Csak egyetlen egy. Ángyán. Na meg Benc sik. A többi maffia tag meg csak ült és végrehajtotta Corleone Viki utasítását. Varga Misi detto.

Ráadásul a Varga Misid meg dupla hülye, ha ezekben a nagy lenyúlásos években (analóg arra, ahogy Medgyessy nevezte az egykori lopásait: az Eredeti tőkefelhalmozás korszaka) , mindent átjátszik az oligarcháknak, ő maga meg semmit nem kér a zsákmányból. Teccik tudni, ezért tartják a Misit, mert szó nélküli alázatos szolga: nem gondolkodik semmin, mindent megtesz és nem követel részesedést.
Sztálini definíció szerinti Hasznos hülye.

stoppos76 2013.07.04. 12:36:17

@Mészáros Laci: Igaz.

Plsuz azt se felejtsük el, hogy erőteljesen beavatkoznak a piaci folyamatokba, hatástanulmány nélkül. Ez az egyik legfájdalmasabb nekem.

jet set 2013.07.04. 12:38:34

Gábor, te is loptál, csak már olyan régen volt, hogy elfelejtetted. A börtönből kellene írnod a cikkeidet a társaiddal együtt.

czjanos 2013.07.04. 12:44:46

Az a magánkéz, amire Fodor Gábor utal, nem lesz köthető véletlenül a Videotonhoz?

Csetepaté márki 2013.07.04. 12:46:30

"a Liberálisok kiemelt célja a magántulajdon védelme az állammal szemben"

Hat az allami tulajdon vedelme a magannal szemben nem ment tul jol, azert vagytok ott, ahol.

Mészáros Laci 2013.07.04. 12:51:31

@stoppos76:

Hát Orbán jellemének egyik karakteres vonása, amit több jelzővel is lehet illetni; talán szélsőségesen voluntarista? Azt hiszi, hogy ő fújja a passzátszelet? Ilyesmi.

A "piaci folyamatokkal" egyébként vigyázni kell, nem csak azért, mert a piaci önszabályozás még a ritkán előforduló vegytiszta formájában sem működőképes, amit Adam Smith leírt, olyan, mint az E=mc2, fontos alapelv, de a gyakorlat összetettebb, az utóbbi évtizedek közgazdasági nobeldíjainak hosszú sora szól a piaci folyamatok rendszerszintű hibáiról.

A piac egyik sajátossága például, hogy a tőke (a szabad áramlás jegyében) a magasabb megtérülés felé áramlik. Ez pedig (sajnos) elsősorban a monopóliumokat és a kartellezésre alkalmas oligopol struktúrákat jelenti. EZEK a piaci folyamatok eléggé Orwelli irányba mutatnak, csak nem az állami hanem a "magán" szektor egy szereplője kerül hegemón helyzetbe, a negatív utópiák irodalmában erre is vannak példák bőséggel.

Ez nem menti a "rezsicsökkentés" bumfordi módját és populista tálalását, sem a különadók rendszerét, csak a "teljesen rossz" helyett inkább úgy fogalmaznék, hogy "nem igazán alkalmas eszköz."

Ez persze csak az én véleményem.

Rózsa Misi 2013.07.04. 12:55:39

Ezek amihez hozzáférnek, azt el is lopják. Amit nem tudnak ellopni, azt tönkre teszik. Amit se ellopni, se tönkre tenni nem lehet, az nem is érdekli őket.

komplikato 2013.07.04. 12:56:40

@Saga: "A PSZÁF folyamatosan vizsgálja minden pénzintézet működését. Ellenkező sugalmazás elég nagy aljasság."

A PSZÁF mint olyan jelenleg már nem is létezik ...

Mészáros Laci 2013.07.04. 12:59:01

@high up!:

"Mondd, te még 3 év után se érted az alapképletet, miszerint Felcsútisztánban csak egy vezér van és mindenki más alattvaló, végrehajtó?"

Egyszerű lenne a világ, ha így lenne.
De a világ valójában bonyolult.
Nem vagyok elég nagy médiafogyasztó, ezért inkább csak homályos sejtéseim vannak:
- Orbán szoros lojalitást követel meg az embereitől, de ez nem csak a "baloldallal" szemben nyilvánul meg, hanem:
- Orbán mellett nagyon erős ember Simicska, akinek nagyon fájt, hogy az NFM-ből kihúzták az EU pénzek fölötti rendelkezést
- nekem úgy tűnik, hogy Lézer János ambíciói sem állnak meg a frakcióvezetőségnél
- gazdasági téren Demján, Csányi, Széles(?), Spéder(?) de azt remélem Gattyán nincs közöttük.
...és még ki tudja.

Ezért amikor egy karakteres döntést látunk, érdemes lehet elmerengeni, hogy ez vajon a fidesz politikai célja, vagy egy másik erősemberrel való alkudozás eredménye, vagy egyéb...

stoppos76 2013.07.04. 13:01:46

@Mészáros Laci: Semmiképpen se egy szabályozatlan vadkapitalista dologra gondolj, annál még a kommunista gazdaságmechanizmus is jobb. :)

Mindenképpen kellenek állami szabályzások, több is, mint az mszp-szdsz kormányzás alatt volt. Lásd, boldog boldogtalan felvette a frankhitelt, a bankok pedig emeltek, amint tudtak. Ami az ő részükről értehtő, mégha köcsögség is volt. Itt pl, ha lett volna megfelelő szabályzás, (árfolyamgát, miegymás) akkor valószínűleg a sok hiteles nem ülne nyakig a kakiban.

Most erről az is eszembe jutott, hogy ezúton is szeretnék gratulálni a baloldalnak, hogy megfelelően fogékonnyá tették az embereket a tőkésellenes demagógiával szemben.

Ezt persze Orbánék ki is használják a végletekig, csak épp a következményekbe nem gondolnak bele. Ha viszont nagyon ütöd a tőkést, az vissza fog ütni és az nem nekik lesz rossz elsősorban.

stoppos76 2013.07.04. 13:07:08

@Mészáros Laci: "Ezért amikor egy karakteres döntést látunk, érdemes lehet elmerengeni, hogy ez vajon a fidesz politikai célja, vagy egy másik erősemberrel való alkudozás eredménye, vagy egyéb..."

Na ez egy nagyon jó kérdés. Válaszom az sajnos nincs rá. A ki is irányít valójában kérdéskör érdekes eredményekhez vezetne, ha átlátnánk a működést.

És akkor a másik fájó pont, mind a jobb, mind a bal oldal felé. Nem szorosan a tárgyhoz tartozik, csak eszembe jutott.

A transzparencia szinte teljes hiánya. Sajnos Magyarország nem jobb, mint egy banánkoztársaság a Karib tenger vidékén. Ezért is nem bírunk kimászni a katyvaszból. Ez pedig minden politikus hibája, plusz a miánk, hogy eltűrjük. Amennyiben átlátható lenne az állam működése, rögtön kiderülne, hogy hol melyik szatyorban bűzlik a hal.

Ezért kellene tüntetni.

komplikato 2013.07.04. 13:14:53

@pánpéter: Nem ördögtől való dolog. És máshol működik. Viszont tény, hogy hazai viszonyok között nem vennék rá ciánt én sem. Viszont az állami MOST SEM működik rendesen az fix.
Külföldön ez úgy megy, hogy az EÜ szolgáltatók próbálják csábítani a biztosítókat és azok ügyfeleit és ez az árakat egyensúlyba tartja.

Viszont megint eljutottunk oda, hogy a szuper jó gazda az állam mit is csinált a manyup pénzekkel? Hogyan tőzsdéztek el a maradék 880 milliárdból egyharmadát egyetlen év alatt?
Azért biztos bennem a hiba ha nem érzem mitől is lenne biztonságos?
Meg hát mióta kikerült a Tákolmányból az EÜ ellátáshoz és nyugdíjhoz való jog és helyette csak "törekedni" van a szövegben, semmi illúziónk nem maradhatott. Pláne amikor nyugdíj és TB járulékból adó lett. Előbbiért ugyan is KELL szolgáltatnia az államnak, utóbbiért meg NEM:

mizrolist 2013.07.04. 13:15:12

@Mészáros Laci: a helyzet az, hogy az egyik takszöv vezető interjúja szerint ők ma is szívesen adnának hiteleket, csak nincs kinek. Ezzel mondjuk a legtöbb bank is így van.
Viszont ha a propagált cél az, hogy felpörgessék a hitelezést az államosítás után, akkor vajon ki fog kapni? Kiszórnak egy csomó rossz hitelt, hogy lehessen mutogatni a számokat, vagy megtámogatják a haverokat?

zsg? 2013.07.04. 13:17:02

Látom, a fidesz blog-kommandó itt is dolgozik. Itt speciel @Mészáros fórumtárs bőszen magyarázza a magyarázhatatlant, ma éppen ő van szolgálatban a századvégben.

Nevezheted éppen feltőkésítésnek is ezt a disznóságot, de attól még a tényleges tulajdonosok szisztematikus kifosztása, az ellenálló takszövök állami eszközökkel való ellehetetlenítése még nem lesz más, mint állami szintre emelt bűnözés. Aki végrehajtja, az pedig bűnöző, maffiózók öltönyös csicskája.

Arra vagyok kíváncsi, hogy ha netán ez a rablóbanda marad kormányon, mennyi idő fog eltelni addig, amig a zabrálásban eljutnak a magánvagyonokhoz is. Amikor már elfogynak a lenyúlható iparágak (dohány, bank, energia, közmű, szemét, stb.), akkor el fog indulni a magánvagyonok dézsmálása is. Elvégre törvény már van rá. Meggyőződésem, hogy nem kell rá sokat várni.

komplikato 2013.07.04. 13:20:52

@stoppos76: Hát igen a devizahiteleket segítő 2000-es törvény mellé tényleg kellett volna érdemi banki szabályozás. Csak hát ugye AKKOR valakiknek érdekében állt a lakáshitelek felfuttatása ... na ki is volt? 2 gyerek 3 szoba 4 kerék?

Megszeppent kisgyerek 2013.07.04. 13:21:49

Azért ennek az éremnek két oldala van. A kirablós oldalt nem akarom védeni, mert messzemenőkig nem értek egyet az épülő államszocializmussal.

Viszont a takarékok világa ezer sebből vérzik, és itt a transzparencia kérdése valóban a legégetőbb.
Anno ötven évvel ezelőtt, amikor megalakultak a takarékok, a környéken élő pár száz/ezer ember beletette a kis százforintosát, és "tulajdonossá" vált. A rendszerváltás után ennek a tulajdonjognak hirtelen gyakorlati értelme is lett, ugyanakkor a sokszáz tulajdonos, egy tag-egy szavazat alapelv mentén gyakorlatilag semmilyen valós tulajdonosi kontrollt nem jelentett.
Innentől két alapvető életutat láthatunk a takszövök fejlődésében (pontosabban hármat). A harmadik a legrövidebb útvonal - a kilencvenes évek közepén még 250 körüli takarékok közül azok, amelyek a hitelintézeti törvény megjelenését követően nem bírták követni az egyre emelkedő minimális tőkekövetelményt, beolvadtak egy nagyobba (vagy egyesültek valakivel)
A másik két útvonal érdekesebb. Az egyik vonalon vannak azok, amelyeknek a vezetése megelégszik azzal, hogy valós tulajdonos híján azt csinálnak amit akarnak, övék a bicikli. A részjegyeseknek fogalma sincsen arról, mi zajlika takarékban, és ha nem csinálnak jól szervezett puccsot, akkor kábé annyi értelme van egy közgyűlésnek, mint egy százlakásos társasházban/ lakásszövetkezetben.
A másik még szebb: mi van, ha a valaha volt 100 forintos részjegyet először felemeljük ezerre, kétezerre, tízezerre, negyed-, vagy egymillióra? Értelemszerűen kis lépésekben, hogy a közgyűléseken aktív tagság egy-egy lépést még megszavazzon. A létszám viszont egyre fogy,míg végül csak a menedzsment és szűk köre marad tulajdonban, és máris jöhet az ékkő a koronára: bankká alakulnak. Pár tíz ember, fejenként egy-két millió forintos befektetéssel milliárdos vagyon tetején találja magát.

Szóval van mit keresni ezen a környéken, de erre nálam nem igazolás az, hogy ellopom a tolvaj vagyonát és én élvezem tovább

VT Man 2013.07.04. 13:25:51

@Kakimaki0123456789:
"Juj profitorientalt, mert ebben az orszagban mindenki ingyen dolgozik, Orban is ingyen dolgozik, Simicska is ingyen dolgozik, es a TB-t nem lopja szejjel a sok orvos, korhaz, aki kepzeld el, szinten penzzel mukodik."

Bajnai ingyen dolgozott (1 Ft-ért).

@mizrolist:
"a helyzet az, hogy az egyik takszöv vezető interjúja szerint ők ma is szívesen adnának hiteleket, csak nincs kinek."

Lehet, hogy túl magas kamatot kérnek.
Egy vállalkozás nem tud 10-15% kamatot kitermelni, akkor sem, ha sikeres.

VT Man 2013.07.04. 13:27:57

@komplikato:
" Hát igen a devizahiteleket segítő 2000-es törvény mellé tényleg kellett volna érdemi banki szabályozás. Csak hát ugye AKKOR valakiknek érdekében állt a lakáshitelek felfuttatása ... na ki is volt? 2 gyerek 3 szoba 4 kerék? "

A devizahitelek 2003 után jöttek be, akkor viszont már nem a Fidesz volt, hanem ki is? MSZP, SZDSZ!

stoppos76 2013.07.04. 13:30:13

@komplikato: Félre ne érts, nem mentegetni próbálom a jobboldalt, de eltelt a válságig jó kilenc év és semi nem történt a szabályozással. Sem a jobb, sem a bal oldali kormányok alatt. Benne volt a keze mindkettőnek rendesen. ha összeesküvéselméletet akarnék szőni, azt mondanám, Orbánék így tervezték "ne a zemberekkel fizettessék meg", csak akkor valamiféle konzekvens gondolkodást kellene feltételeznem róluk, amire viszont bizonyítékot nem nagyon találtam. :)

stoppos76 2013.07.04. 13:31:03

Najó, döntsétek el mikor kezdődött a devizahitelezés, mert engem már teljesen összezavartatok. :D

Mészáros Laci 2013.07.04. 13:31:10

@komplikato:

"Hát igen a devizahiteleket segítő 2000-es törvény mellé tényleg kellett volna érdemi banki szabályozás."

őszintén szólva nem vagyok képben a 2000-es törvényekkel, de kb abban az évben vezették be a kiemelt kamattámogatású forinthiteleket, neme?

"Csak hát ugye AKKOR valakiknek érdekében állt a lakáshitelek felfuttatása ... na ki is volt?"

Nem, ez mellément, nem a lakáshitelek felfuttatásáról volt szó. A 90-es évek közepén nagyon megzuhant a magyar építőipar, 20% körüli átlagos kapacitáskihasználtsággal működtek. Ezzel párhuzamosan a lakásépítések is nagyon mélyen voltak (évi 10-15 ezer körül ingadozott, miközben a lakásállomány egyszerű szinten tartásához évi átlag 40 ezer lakás építése és kétszer ennyi felújítása szükséges).

2000-ben viszonylag pörgő világgazdaság mellett kimondottan jó ötlet volt, hogy a gazdaság olyan szektorába nyomnak közvetve állami forrásokat, ahol ez legkevésbé kelt inflációs nyomást. Azzal, hogy a kamattámogatás mértékét az ötéves államkötvények referenciahozamához kötötték, egyben azt is beépítették a rendszerbe, hogy az infláció és az állampapírok kamatszintjének általános csökkenésével a támogatások "elolvadnak."

Na ezt aztán úgy elbaszták Medgyessyék a száznapos programokkal, hogy párját ritkítja.

Peetee 2013.07.04. 13:33:31

@pánpéter:

OKÉ komám, igazad van. Teljesen, mindkét példával.

Az a szomorú, hogy ezzel magyarázod meg, hogy Orbán vezéred bank-államosítása teljesen normális, helyén való és tisztességes demokrata dolog???? Szerinted ez így jó így?

komplikato 2013.07.04. 13:33:31

@VT Man: "Az egyesület megbízásából független fogyasztóvédelmi elemzés készült a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2000-2009 közötti devizahitelezési gyakorlatáról."

Ez 2011-ben volt, akkor hogy is van ez?

mizrolist 2013.07.04. 13:34:09

@VT Man: ez a kamatszint az MNB kamatszintjétől függ, és a bank túléléséhez szükséges alapesetben (szerintem Magyarországon extraprofitot elvárni ma már nem lehet, hacsak nem Simicska Lajosnak vagy Mészáros Lőrincnek hívnak). Ugyanakkor ahogy emlékszem, a gazdasági portálok grafikonjai szerint a vállalati kamatszint manapság valahol 6-7% körül van.

Egyébként 2003 környékén mennyi is volt a devizás kamatszint, és mekkora is volt a forintkamat? Utóbbi az MNB felelőssége, amit akkor Járai Zsigmond vezetett... és őt nem vádolnám azzal, hogy sok köze lenne az MSZP-hez vagy az SZDSZ-hez. (előtte meg ugye állami kamattámogatás volt, azaz ugyanúgy leakasztották a kamatot, csak kifizette az állam a jelentős részét, ami a költségvetési hiányt növelte meg erőteljesen)

Mészáros Laci 2013.07.04. 13:39:05

@VT Man:

A deviza(alapú) hitelezés elég lassan futott fel, mert 2003-ban még erősen gyanakvó voltak az átlag ember, még hogy svájci frank... Aztán ahogy a személyes ismeretségek körében épültek a nagy családi házak, előttük meg a csillogó új suzukik, akkor egyre több ember gondolta úgy, hogy ha Kovácséknak lehet, akkor nekem is.

Na itt szólhatott volna bele az MNB, hogy ez így nem lesz jó, de nem tették, ők sem látták a kockázatokat. A gazdasági újságok megírták, hogy a frankhitelek mögött umbulda van (a húszéves frankhitel forrása egyéves frankkötvény, tehát árfolyam PLUSZ kamatkockázatot is az ügyfelek nyakába akasztottak), de ennyiben maradtak. A fizetési mérlegnek jót tett a beáramló friss hitelfelvételekből származó deviza.

Különösen morbid, hogy a hitelezés csúcsa a legerősebb forint és legmélyebb CHF árfolyam idejére esett, 2008 nyarára.

pánpéter 2013.07.04. 13:39:50

@Peetee: nem. pusztán arra próbáltam rávilágítani, hogy Fodor Gábornak nincs meg a jogalapja, hogy demokráciáról papoljon.

az állaspontoddal nem vitatkozom, mert sok igazság van benne. de fodor ne kezdjen el mindenkit kioktatni demokráciából, mert amikor lehetősége volt rá, nagy ívben szart ő a demokráciára, meg úgy kb. mindenre, ami ezzel az országgal történt. akkor kellett volna vigéckedni, nem most.

high up! 2013.07.04. 13:40:04

Rövid ám itt mindenki esze, ha nem emlékszik rá, hogy a felcsúti félázsiai vezér bemondta: 50% feletti magyar tulajdont akar látni a bakszektorban.

Na már most ugye Orbika a külföldi bankoknál csak a kokit sepri be a hatalom átvétel helyett, így maradt a leggyengébb láncszem: a Tak. Szövetkezetek.

Le se szard, hogy ha (esetleg) nem eléggé transzparensek, akkor hozzál egy törvényt a magasabb transzparenciára, aztán megvan amit akartál. Vagy ha tőkeemelés kell nekik, azt majd eldöntik a tulajdonosok maguk, demkratikus szavazással.

Csak hogy Felcsútisztánban nem így megy, hanem jön a Matolcsy György Közgazdasági Bohóciskola társulata és elhatározzák, hogy majd ők mondják meg mi a helyzet. Aztán majd ehhez keresnek valami kompromittáló adatot az áldozatokról, hogy tessék, milyen igazunk is van nekünk.

Hát ezzel az olcsó trükkel csak a Bolgár meg Bogár népét lehet beetetni. Senki mást a világon nem.

komplikato 2013.07.04. 13:41:11

@stoppos76: Írtam én valahol, hogy utána jövő kormányok bármit jól csináltak? vagy azt, ne lennének bűnösök a szabályozatlan hitel piac miatt?

@Mészáros Laci: Érteni vélem amit írsz, de sokak szerint az a kamattámogatás szisztéma nem kicsit volt felelős a később kialakult magas államadóssághoz. Erről szóló elemzéseket anno elmentettem ugyan, de elvesztek. De biztos nem én álmodtam.

Mészáros Laci 2013.07.04. 13:41:13

@komplikato:

2000-ben speciel olcsóbb volt a támogatott forinthitel, mint a CHF hitel. nem hiszem, hogy tömegesen jelentkeztek volna az utóbbiért.

high up! 2013.07.04. 13:43:02

@Mészáros Laci:

pro primo és ultimo, mindenféle konkrét számok és használható bizonyítékok nélkül akarsz itt rndszert váltani.

Köszi, de 3 éve nézzük, látjuk mi történik azzal, amit ez a marha fidóta banda a kezébe vesz: vagy tönkre megy teljesen, ha meg nem, akkor az elit kezébe vándorol a teljes haszon.

J.László 2013.07.04. 13:51:15

Jó vicc, amikor 2013-ban Fodorok akarják osztani az észt.

ijontichy 2013.07.04. 13:52:44

Gábor, Gábor. Ez mind szép, csak éppen túl finnyásak vagytok ti ahhoz, hogy Orbánnal iszapbirkózzatok. Már a 90-es évek első felében is azok voltatok. Csakúgy, mint a pár darab mutatóba létező konzervatív úriember.
Márpedig ennek a küzdelemnek - legalábbis az első felvonása - a pöcegödörben fog zajlani. Erre képes erőt én momentán nem látok a halpiacon. Szóval ez a "mindent megteszünk majd a felelősök büntetőjogi felelősségre vonása érdekében" leginkább az egykori viccbeli albán légvédelemre emlékeztet (ha ismered).

stoppos76 2013.07.04. 13:58:18

Amúgy a trollok viccesek. Mindkét oldalról. Mindig a jó öreg Noam Chomsky jut eszembe, amikor ilyeneket olvasok.

Mészáros Laci 2013.07.04. 14:03:05

@komplikato:

" sokak szerint az a kamattámogatás szisztéma nem kicsit volt felelős a később kialakult magas államadóssághoz"

Így van, a kamattámogatási rendszer komoly kockázatot hordozott azzal, hogy az eredeti rendszerben a kamattámogatás MÉRTÉKE a mindenkori 5 éves kötvény referencia hozamszintje mínusz 4 százalékpont volt.

Amikor a rendszert kitalálták, arra számítottak, hogy az állampapír-piaci hozamszintek folyamatosan csökkenni fognak, és ezzel nagyjából 2004-2006-ra nullára csökken a költségvetés ilyen kiadása.

A (magyar államadósság kockázatát is kifejező) hozamszintek csökkenése azonban 2002 közepén megakadt, majd 2003 közepétől gyors ütemben növekedni kezdett. Ez közvetlenül az államadósság kamatterheire is hatással volt, és a kamattámogatásra kifizetendő összegek is egyre magasabbak lettek. Így 2004-ben meg is szüntették ezt a kamattámogatási formát, aki lakást akart építeni, annak maradt a CHF hitel.

Mészáros Laci 2013.07.04. 14:04:42

@komplikato:

www.portfolio.hu/history/adatletoltes.php

itt megnézheted a hozamszintek alakulását, a lap közepén vannak az állampapírok.

Mészáros Laci 2013.07.04. 14:07:52

@high up!:

jaj, számok, számok. olvasgass itt:

www.otiva.hu/2012-es_adatok.html

a kb 120 takszöv közül másfél tucatnak még nincs publikus tavalyi mérlege.

sanyix 2013.07.04. 14:24:09

bár csak mondhatnám hogy kabbe gyíkok én leléptem, de nem mondhatom, mert ebben az elcseszett országban még egy ingatlant sem lehet eladni, legalább is akkor nem ha nem durván áron alul adom...

s 2013.07.04. 14:26:03

Megmondtam már épp elégszer, hogy vedd ki a kibaszott pénzt a bankból. Ha elásod a kertben egy fém kazettában, akkor is jobban jársz, mintha egy geci kis kamatért vállalod azt a kockázatot, hogy egy gátlástalan, cigány, hatalomhoz jutott lótolvaj elvegye.

De nem, bazdmeg, neked hiába ugat bárki. Te devizahiteles2 akarsz lenni. Mit neked a kockázat, te nyerni fogsz mindenképp. Elárulom a titkot.. NEM FOGSZ: Hacsak nincs jóval több eszed azoknál, akik ellened szervezkednek. Én szóltam, de dönteni neked kell.

s 2013.07.04. 14:29:53

@mirando: De ma még nyitva vannak. Csütörtök van. Tehát mi a kérdés? Vedd ki a pénzed, ameddig még lehet.

s 2013.07.04. 14:31:29

@mirando: Ügyes gyerek vagy. Én már két éve megtettem, de ha sietsz, még most sem késő.

s 2013.07.04. 14:34:32

@Mészáros Laci: lacika, te amellett, hogy a saját pénzednek vagy az ellensége, még kibaszott hülye is vagy. Halálos keverék.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.07.04. 14:35:49

jogos a cím, elvégre a szabad rablásnál senki nem tud többet, mint a volt szdsz-es pártkatonál :x

ijontichy 2013.07.04. 14:39:31

@s: A határon túl (Szlovákia, Ausztria) probléma nélkül biztonságba helyezhető a pénz. Udvariasak, előzékenyek, legtöbb helyen magyarul is beszélnek. Nincs gigászi kamat (hol van ma olyan?), de a pénzed garantáltan gyarapszik, nem pedig fogy. Olyan megtakarítási formák is léteznek, ahol a családtag is tud rendelkezni. (Persze fizikailag ki kell menni a bankba). Akinek pedig pölö sógoréknál bejelentett munkahelye van, meg egy lakcíme, az már a kamatadót sem fizeti a a lókupecnek.

s 2013.07.04. 14:57:05

@ijontichy: Az a probléma ezzel,. hogy az a bank, amelyik tevékenységet folytat Magyarországon is, jelentési kötelezettséggel tartozik a magyar állam felé. Vastagon leszarva a banktitok intézményét.. Tehát ez csak akkor járható út, ha mondjuk pl. a PMorgan Chase -be viszed, de ez szerintem fölösleges macera. Az én tippem az arany, 1200 dollárt unciánként simán megéri. Anonim, könnyen elrejthető, tárolható. Átvihető a határon - a készpénzzel ellentétben.

Mészáros Laci 2013.07.04. 14:57:47

@s:

" Vedd ki a pénzed, ameddig még lehet. "

bárkinek szíve joga kivenni a pénzét, de azt terjeszteni, hogy "vedd ki amíg még lehet", csak óvatosan. Egyeztess az ügyvédeddel.

Mészáros Laci 2013.07.04. 14:59:42

@sanyix:

...cserébe másutt is áron alul tudsz vásárolni, már ha ennek van értelme (hiszen ár az, amiért eladod vagy vásárolod, szóval olyan, hogy áron alul, nincs is.)

s 2013.07.04. 15:00:34

@Mészáros Laci: Mit kellene egyeztetnem, te szerencsétlen? Fostok a bankpániktól. El is hiszem. Onnantól a fidesznek kb. öt egész perce marad. Az még feltankolt, és járó motorral várakozó helikopterrel is kevés lesz.

Mészáros Laci 2013.07.04. 15:06:19

@s:

"Mit kellene egyeztetnem, te szerencsétlen?"

Én nem tudom, nem vagyok jogász, de volt már egy-két ember, akit ilyesmiért pellengérre tűztek. Rendőrállamban élünk, diktatúrában, nem? :-)

"Fostok a bankpániktól."

Jaj, még egy paranoiás :-) én ugyan nem fosok, és a CDS felárakat nézve legalábbis az utóbbi pár hónapban a Magyarországnak hitelező befektetők és spekik sem fosnak.

"Onnantól a fidesznek kb. öt egész perce marad."

Lásd még 1997 február, postabank. Öt perc...?

ijontichy 2013.07.04. 15:11:10

@s: A sógor - egyelőre - nem. Eszében sincs. De akinek aggályos, ott van Liechtenstein..Akár arannyal is. ;-)

s 2013.07.04. 15:17:49

@ijontichy: De, a sógor is. Mondták a bankban, amikor kivettem a dellát. A határon nem tudod átvinni, a számlát pedig magyar állampolgárként nyitod. Az utalásnak nyoma van. A legjobb, ha kiveszed és ülsz rajta. Vagy veszel aranyat és azon ülsz.

komplikato 2013.07.04. 15:17:57

@ijontichy: "(Persze fizikailag ki kell menni a bankba)"

Ez mennyire biztos? csak mert vagy 2 éve volt már egy halom osztrák banknak olyan magyar nyelvű webfelülete, ahol számlát is lehetett nyitni. Valamint egyik osztrák banknak van osztrák kirendeltsége Budapesten. Anno valaki regélte ő oda tolta át pénzét.

stoppos76 2013.07.04. 15:28:46

@Mészáros Laci: Az egy másik történet. ott konkrétan azt küldte szét sms-ben a derikvens, hogy bajban a bank, mindenki vegye ki a pénzét amíg lehet. Azt írta, hogy már megtörtént. S csak élt a szabad véleménynyílvánítás jogával. Vedd ki, mert baj lesz.

sanyix 2013.07.04. 15:29:47

@Mészáros Laci: máshol nem nagyon, kb csak ebből a szar országból menekül mindenki...

s 2013.07.04. 15:32:10

@Mészáros Laci: Nem látod a pályát, öreg harcos.

Az, hogy elmondom, hogy én személy szerint mitől tartok, az nem rémhír keltés. A rémhír definíció szerint már a közlésekor is tudottan téves információ. Ez a rémhír lényege.

"én ugyan nem fosok, és a CDS felárakat nézve legalábbis az utóbbi pár hónapban a Magyarországnak hitelező befektetők és spekik sem fosnak. "
Az ő pénzük nem a bankban van. Ott a lakosságé van többnyire. Az ő pénzük államkötvényben van, azt ez nem érinti. Ha mégis, mert orbán papa nem fizet, az egy másik kategória. Az államcsőd.

"Lásd még 1997 február, postabank."
Az nem bankpánik volt. Az egy szájbatolt pénzintézet volt a sok közül, ki a faszt érdekelt volna a sok másik mellett. A bankpánik az, amikor az összes kibaszott bankból, amit ebben az országban egyáltalán megtalálsz, egyszerre veszi ki mindenki a pénzt. Nem sokam élnék túl. Az ERSTE, meg a többiek fogcsikorgatva talán belesírnának annyit, hogy ne baszódjon meg a renoméjuk, mert gondolnak a holnapra is. Végül is ennél könnyebben nem lehet végezni a versenytársakkal. De ezt mindenki tudja, tehát kb. ők is ezt csinálják. Nem olyan nagy ország ez. Azért a CNBC-n egy vezető hírt kiharcolnánk vele, az kurva élet. A politikai elit viszont megy azonnal a picsába, mert ezt senki nem fogja megköszönni nekik.

komplikato 2013.07.04. 15:33:58

@komplikato: Külföldi bankról jut eszembe, horvát devizahitel perben a bankok veszítettek. Hosszú felsorolás ékköve az OTP. ;)

s 2013.07.04. 15:34:40

@komplikato: Amennyire én tudom, számlanyitásnál személyesen kell azonosítanod magad. Később minden mást intézhetsz neten, vagy telefonon, de ezt az első lépést személyesen kell végrehajtani.

ijontichy 2013.07.04. 15:38:09

@s: Te miről beszélsz? Mit nem tudsz? Ez nem az ismertem valakit, aki ismert valakit történet.
@komplikato: Nagyon biztos.Most hagy ne én ismertessem már itt a formákat. Megkapod odaát, ha kell ékes magyar nyelven, ha kell veled (és csak veled) foglalkozó ügyintézőtől. Csak kérj időpontot.

Mészáros Laci 2013.07.04. 15:38:36

@sanyix:

Hát ez eléggé nincs így, Magyarországról kimondottan kevesen mennek ki külföldre, már a lakossághoz viszonyítva. Százalékosan legtöbben a lengyelektől mentek nyugatra. Volt erről egy jó összefoglaló cikk asszem az indexen május körül.

Az erős érzelmek hatása alatt hajlamosak vagyunk ezeket az érzelmeket térben és idpben általánosítani (mindenki így érzi, és nagyon sokáig így fogja érezni). Közben a valóság az, hogy nem érzi így mindenki, és az erős érzelmek sem tartanak túl sokáig.

Tehát ha ki akarsz vándorolni, csak akkor tedd, ha (1) egyébként szoci kormány alatt is kivándorolnál (2) nem a pénz miatt kelsz útra, hanem szakmai karrierért, szerelemért, vagy csak világot akarsz látni (3) hagyj lehetőséget a hazatérésre (ne vessz össze rokonokkal, ne kérj tőlük kölcsön mielőtt kimész, stb) Mindenképp tanulságos, jó kaland lehet. Még az is lehet, hogy abba kb 20%-ba tartozol, akinek bejönnek a várakozásai.

VT Man 2013.07.04. 15:41:12

@s:
"egy geci kis kamatért vállalod azt a kockázatot, hogy egy gátlástalan, cigány, hatalomhoz jutott lótolvaj elvegye."

Hehe..

Bírom, hogy a baloldalon vannak a legnagyobb rasszista cigányozó emberek.

És talán a legtöbb is.

Kim Jong Un 2013.07.04. 15:41:45

Ti utolso mocskos farturo buzerans szemetlada liberalis gecik pedig az egeszsegugyet akartatok magankezbe adni! Na melyik a nagyobb bun te gennyes allat???

stoppos76 2013.07.04. 15:45:37

@VT Man: Szokjunk le erről az általánosításról. Attól, hogy utálja a Viktort, még nem biztos, hogy baloldali.

s 2013.07.04. 15:47:50

@VT Man: Vállalom. A lényegre kanyarodva, tévedtem volna bármiben is? Mert pénzről van szó, és ott csak ez számít. A körülmények pontos mérlegelése.

stoppos76 2013.07.04. 15:48:08

@Kim Jong Un: Mikor volt utoljára közöd az állami egészségügyhöz? Láttál belülről mostanában kórházat?

Ezerszer jobban jártunk volna egy magánkézben lévő egészségüggyel. Vagy egy vegyessel, amiben akinek nem tetszik, mehet a TB támogatott állami kórházban. Erről szólna a demokrácia, hogy választhatok. Jelenleg ezt nagyon nehezen tehetem megm pedig én egy állami intézménynek a közelébe sem mennék és ha lehetne a TB-t is egy biztosítónak fizetném.

Mészáros Laci 2013.07.04. 15:48:42

@s:

ja, hogy általános bankpániktól tartasz? Alternatív valóságban élünk, azt kell mondjam. Az általam hozzáférhető (publikus) adatok szerint a magyar bankok nincsenek katasztrofális helyzetben, bár a mindenféle gyagya különadók eléggé fájdalmasan érintik a többséget.

www.portfolio.hu/vallalatok/ime_a_bankok_es_biztositok_rangsora_vannak_meglepetesek.173181.html

A devizahitelek végtörlesztése eléggé leültetett pár nagybankot (szerintem volt ebben némi szándékosság is, csak eléggé visszafelé sült el), de az inkább a 2011-es évet tette tönkre. Akik 6-8 éve nagyon nyomultak a devizaalapú hitelezésben, azok közül jópáran gondban vannak most, minősített hitelek, céltartalékok... de attól, ami a Postabank pánikhoz vezetett 97-ben, még igen messze vannak ezek a szerencsétlenek is.

Egyébként kerbankok semmit nem tudnak kezdeni egy bank run esetén, nem hogy készpénz de likvid tartalékuk sem lehet annyi, hogy ki tudják fizetni a betéteiket. hiszen a bank abból él, hogy hitelez. Ilyenkor az MNB állhat be a megreccsent bank mögé, már ha akar. 97-ben Horn úgy döntött, hogy akarjon :-)

azbesztos 2013.07.04. 15:50:06

Mitől nem jogállami, ha az állam növeli részesedését a takarékbankokban? Az jogállami bolt, amikor a bolsik ezermilliárdokkal feltőkésítették a külföldi tulajdonban levő kereskedelmi bankokat? Azokat, amelyek azt ígérték, stabil hátterük révén olcsó hitelekkel fogják támogatni a magyar gazdaságot? Azokat, amelyek ehelyett 40-50%-át a betétesek pénzének nyereségként kisíbolták az országból a legnagyobb válság idején és egyetlen fillér hitelt sem adnak magyar vállalkozóknak? Fodor, te vagy hazaáruló vagy, vagy hülye.

s 2013.07.04. 15:50:43

@stoppos76: Sőt. Ebben az egész nagy kavarodásban nem köteleződtem el senki mellett. A saját érdekemet képviselem. Meg a családomét.. Ez gondolom nem ért senkit váratlanul egy felelősen gondolkozó középkorú férfi részéről.

s 2013.07.04. 15:51:56

@VT Man: Menj át, hogy javítsad az arányt. (csak vicceltem)

s 2013.07.04. 15:53:03

@Kim Jong Un: Az, hogy te meg a miniatűr büdös kis pöcsödet akartad anyád szájába rakni.

s 2013.07.04. 15:54:46

@stoppos76: "Láttál belülről mostanában kórházat? "

Csak a pszichiátriát. Onnan is folyton kiszökik . . .

Kim Jong Un 2013.07.04. 15:55:05

@s: nalunk ez nem szokas libsikem, ez nalatok divik csak esti szorakozaskent. :D

Kim Jong Un 2013.07.04. 15:57:57

@stoppos76: mindenben maganrendelesre jarok, amikor csak szukseg van ra, amikor a gyerekeink szulettek, akkor is mindenki szepen meg volt fizetve, es a felesegem is magan terhesgondozasra jart termeszetesen. Nem is magam miatt aggodnek, mert van penzunk szerencsere, hanem a sok szerencsetlen miatt, akiket ez a liberalis csurhe az utcan hagyott volna meghalni.

stoppos76 2013.07.04. 16:02:29

@Kim Jong Un: Ez megint a "mi lett volna ha" kategória. Miből gondolod, hogy bárki meghalt volna attól, hogy nem a pénznyelő államkasszába folyik be a TB járulék, hanem biztosításként fizeted be?

A másik, hogy abban ezek szerint egyetértünk, hogy a mostani egészségügyi állapot tarthatatlan. Akkor miért gondolod, hogy amit a "libsik" akartak az rosszabb lett volna? Pláne, hogy meg sem történt. Legalább megpróbáltak valamit kezdeni a helyzettel.

Kim Jong Un 2013.07.04. 16:11:56

@stoppos76: abban, hogy ez igy szar ahogy van, nincs vita koztunk. SOT! Abban is egyetertunk, hogy egy uzleti alapon mukodo verzio - ahogy papiron ki kene neznie - jobb lenne. DE amit a koka meg a tobbi fereg elotte evekig muvelt, ahogy mindent elpusztitottak amihez hozzaertek, biztos, hogy ez ugy valosult volna meg, ahogy az a leheto legrosszabb, es sokakat az utcan hagytak volna.

s 2013.07.04. 16:34:23

@Mészáros Laci: Tíz perc alatt rántanak össze egy tulajdonosi gyűlést. Ebben már bent van a szavazás is, valószínűleg pozitív eredménnyel. A jó boltot senki nem hagyja ott. Másrészt ez nem egy nagy ország, igaz ezek a bankok sem túl nagyok. Talán a K&H és OTP kivételével.

s 2013.07.04. 16:35:46

@Kim Jong Un: Ugyan már . . . esti szórakozás . . . el vagy te kalibrálva. Ezt csináljuk reggel, délben, este. Anyád örül is neki.

stoppos76 2013.07.04. 16:55:44

@Kim Jong Un: " mindent elpusztitottak amihez hozzaertek, biztos, hogy ez ugy valosult volna meg, ahogy az a leheto legrosszabb"

Ezt úgy a 98 utáni politika palettára majdnem unblock rá lehet húzni. :)

dr Smittpálelnökúr 2013.07.04. 16:56:15

@Mészáros Laci: "ennél azért bolonyultabb a kép, ha részletekbe akarunk belemenni, akkor nincs TB hanem OEP és ONyP. Előbbinél egyszerűbb a helyzet, biztosított vagy, az igénybe vett szolgáltatások pedig lekérdezhetők, nem bonyolultabban, mintha Casco-d lenne az autóra.

Az ONyP esetében részben papír alapon könyvelt befizetések eszméletlen mennyiségét kell gépen rögzíteni ahhoz, hogy az egyéni számlák összeálljanak. pár hete jelentek meg az első becslések arról, hogy kb jövő nyárra kell összeállnia a rendszernek, először az 1955-60 között születettek adataival. Alapos fikázás a HVG-n:"

Lófaszt.
1. ONYP nincs, ONYF van. A TB pedig a társadalombiztosítás szakmai és laikus berkekben szokásos elnevezése.

2. Egyébként 2006 óta ELEKTRONIKUS adatszolgáltatást kell küldeni az adóhivatalnak, minden adó és járulékköteles jövedelemről. EZ NEM irdatlan papírmennyiség, mind elektronikus adat.

3. NYENYI adatszolgáltatás az ONYF felé ELEKTRONIKUS formában 2005 óta kötelező, ezt még meg sem kell szerezniük az adóhivataltól.

4. Jövedelmi adatot (NYENYI) papíron 1992-től kellett jelenteni az ONYF felé, 1988-tól kezdődően. Vagyis 21 év állt rendelkezésre az irdatlan mennyiségű irat feldolgozására.

5. A szeretett vezér egyik csicskája ígérte meg az egyéni számlát. Talán olyasmit kéne ígérni, amit teljesíteni is tudtak. Ebben hazudott a szőke liba. Miért mondott volna igazat a többiben?

Kim Jong Un 2013.07.04. 17:08:46

@stoppos76: ez is igaz. De az szdsz-nel nagyobb kart eddig meg senki sem okozott.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.07.04. 17:09:57

fodor gabem senkinek nem kell. soha semmit nem csinált a papoláson kívül. üres, rekedtes liberalizmus, ami ráadásul szar is. egy csomó dolgot még mi liberális szavazók is elutasítunk, amit képvisel. ő a liberális semmittevő, mondhatnám úgy, hogy a ballib oldal deutsch tamása.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.04. 17:32:53

Jesszusom, a múmia fel akar támadni!

Kerek négyszög 2013.07.04. 17:37:59

@Kim Jong Un:
"ez is igaz. De az szdsz-nel nagyobb kart eddig meg senki sem okozott. "

Ez eddig így volt. Most már a Fidesz több körrel rávert az SZDSZ-re, abszolút első lett rombolásban.

semmiextra 2013.07.04. 17:50:33

Akit a Fidesz pénzel maradjon csendben.

Mészáros Laci 2013.07.04. 17:54:47

@dr Kangörény:

...tehát mindössze kb haminc-harmincöt évnyi adatot kell gêpre vinni és az utóbbi kb hét-nyolc év adataival integráltan feldolgozni. Ez.nagyszerű.

Attól, hogy nagu munka, még meg kell csinálni.

ijontichy 2013.07.04. 17:54:56

@dr Kangörény: 5. és ha meg is csinálták volna,akkor mi lenne? Nem létező tőke mire fedezet? Ja, hogy megígérték? Olyat én is tudok, azzal teli a pallás. Ők lenyúlták a pénzt MOST, elköltötték magukra MOST, a problémával meg majd foglalkozzon 20-25 év múlva az akkori adózó, meg az akkori kormány.

Mészáros Laci 2013.07.04. 18:00:01

@s:

Az erste a második az otp mögött, viccesen gyenge eredménnyel. Pedig az otp is benne volt a devizahitelezésben, jól.

Ismétlem, nincs bank run helyzet. Egyébként az oba és a 25 milliós betétbiztosítás elég megnyugtató a kisbetéteseknek.

s 2013.07.04. 18:29:21

@Mészáros Laci: "Ismétlem, nincs bank run helyzet."

Azok a híres utolsó mondatok. Tele van velük a történelem. Utólag még viccesek is.

"Egyébként az oba és a 25 milliós betétbiztosítás elég megnyugtató a kisbetéteseknek."
A kisbetéteseknek az a megnyugtató, amit ők annak éreznek. Nem te mondod meg. Ilyen jogi környezetben egy kibaszott ruppót nem adnék senki garanciavállalására.

ijontichy 2013.07.04. 18:52:31

@s: "A kisbetéteseknek az a megnyugtató, amit ők annak éreznek." Meg mindenkinek. Tippelj, kik a legjelentősebb ügyfelei a "távoli" megtakarítási konstrukcióknak? :-) A zseton már rég kinn, itthon meg trollkodik a Fidesznek. Tuti, ami tuti.

s 2013.07.04. 19:00:49

@ijontichy: Sok lakossági pénz van még magyarországi bankfiókokban. Tudom, csak nem értem, hogy kik ezeknek a gazdái. Naiv idióták, vagy a rendszer felesküdött katonái? Mindegy is. A végén megy minden a levesbe. Az egész devizahitelezés sztori egy iskolai uzsonnapénz elcsenés lesz ahhoz képest, ami itt készül.

komplikato 2013.07.04. 21:02:16

@stoppos76: Hát azért az első kormányunk is marha ügyes volt, nehogy már kimaradjanak a felsorolásból.

stoppos76 2013.07.05. 08:55:52

@komplikato: Ok, csak Bokrosékat ki akartam hagyni a felsorolásból, mert annak valamilyen szinten legalább lett volna haszna. De igen, az Antall kormány is.
vissza az oldal tetejére
süti beállítások módosítása