13 feb 27

Mi legyen 2014 őszén, a választások után a felsőoktatásban?

Ismert az a közhellyé vált bölcsesség, miszerint nincs ingyen ebéd, a számlát végül valakinek ki kell fizetni. Így van ez a felsőoktatással is, a kérdés csak az, hogy a diákok, a választók meddig tűrik a hazudozást? Azt is tudjuk, hogy a demokratikus közélet gyengesége miatt az emlékezet elhalványul, ezért nem árt felidézni néhány fontos mozzanatot az egyetemi oktatás viszontagságos történetéből most, amikor a szemünk előtt zajlik a szféra agóniára hasonlító átalakulása.

A hírek szerint  ma hazánkban van olyan tanszék, ahonnan az összes professzort elküldték, többek között a tanszékvezetőt is. Az ilyen lépések teljes szakok létét veszélyeztetik. Mit tegyen az a negyedéves hallgató, aki hamarosan nem fog tudni kinél órát felvenni vagy szakdolgozni? Ezek a kétségbeesett költségcsökkentő lépések az ELTE vezetése részéről jóvátehetetlen károkat okoznak. Hiszen ha jön egy következő kormány, amely visszaadja a Fidesz által elvont, az elemi működéshez hiányzó pénzt a felsőoktatásnak, egy ilyen lépés után sem fogja tudni a teljesen szétvert tudományos és oktatói tevékenységet egy csapásra visszaállítani. A 2010-es költségvetésük 30%-át vonták el három év alatt az egyetemektől, az összeomlás be volt kódolva. A rektorok hangját nem nagyon lehetett hallani, talán mindegyikük abban bízott, hogy aki csendben marad, annak az egyeteme megússza a Fidesz-dúlást. 

Érdemes felidéznünk, hogy pontosan az a 30% hiányzik az egyetemek büdzséjéből, amit a 2009-es népszavazással eltörölt törvény szerint a tandíjból beszedhettek volna. Húsz éve annak a liberális Fidesznek voltam a vezetője, amely minden demagógiával szembe menve ki merte mondani, hogy a tandíjra szükség van, mert nem várhatjuk el, hogy teljes egészében a diploma előnyeit nem élvező adófizetők fizessék meg a költségeket. Egy évvel később ezen elvek alapján dolgoztam oktatási miniszterként egy igazságos tandíj-rendszer és egy hozzá kapcsolódó széleskörű ösztöndíj-rendszer bevezetésén. Ezt az utánunk jövő jobboldali Fidesz-kormány leállította, és cinikusan úgy tettek, mintha a diákok „képzési hozzájárulást” fizető közel fele nem fizetne tandíjat. Az utánuk következő szocialista-liberális kormány megfizethető tandíj-modelljét minden idők legkártékonyabb, populista népszavazásával szétverték, hogy aztán kormányra kerülve olyan brutális tandíjrendszert vezessenek be, - szociális ösztöndíjrendszer nélkül - amely a fiatalok legnagyobb részétől elveszi a továbbtanulás lehetőségét. Mindezt úgy, hogy az egyetemeknek ebből nem több, hanem kevesebb pénzük lesz. Könnyen lehet, hogy amire szeptemberben az immár 90%-ban fizetős szakokon a képzés megindul, nem lesznek professzorok, akik taníthassák az eddig elképzelhetetlen mértékű tandíjat fizetni kénytelen hallgatókat.

A következő kormánynak nem marad más választása, mint hogy 2014 tavaszán vészhelyzet-tervet valósítson meg, hogy ami még menthető, azt megmentse a felsőoktatásból. Ezt követően azonnal ki kell dolgozni, és 2015-től be kell vezetni egy nyitott szemléletű felsőoktatási finanszírozási modellt, amelyben minden érintett számára világosan kiderül, hogy a hallgatók és az adófizetők milyen arányban fizetik az oktatás költségeit, és a mindenkire vonatkozó tandíj mellett milyen ösztöndíjrendszerrel, tandíjmentességgel érjük el, hogy aki tanulni akar, az anyagi helyzetétől függetlenül járhasson egyetemre. Az egyetemi vezetőknek addig is meg kéne fontolniuk, hogy a Fidesz által kikényszerített válságköltségvetést csakugyan a legfontosabb oktatók elküldésével érdemes-e kigazdálkodniuk.

Annak idején Balog Zoltánnal, Pokorni Zoltánnal együtt képviseltük a tandíj szükségességének elvét, a liberális oktatási koncepciót. Ma tűzoltás, kapkodás és korszerűtlen elvek vannak. Nincs szükség a művelt emberek sokaságára és nincsenek liberálisok. Ma még.

A bejegyzés trackback címe:

https://fodorgabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1005107998

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fegyveresek támadtak Habony Árpádra 2013.02.28. 06:45:52

Egyikük kezében banyatank volt, másikuk zsebében akármi is lehetett. Piacra igyekvő idős párnak álcázta magát két provokátor, akik Habony terepjárója elé ugorva kényszerítették kiszállásra a miniszterelnöki kommunikációs tanácsadót. Az eset még 2006 ő...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 19:44:17

Elnéztem, lehet itt kommentelni. Csak egy gondolat:

"A hírek szerint ma hazánkban van olyan tanszék, ahonnan az összes professzort elküldték, többek között a tanszékvezetőt is."

Gondolom nem az alkalmazott matematika tanszékről van szó, hanem valami gandalfológia-egzisztencializmus II. tanszékről. Sajnálom, hogy egyesek áldozatul esnek, de most két út van a kirúgott egyetemi tanárok előtt:

1. Akkora szellemi értéke és társadalmi, kulturális (direkt nem gazdaságit írok) haszna van a szakterületnek, hogy a kirúgott professzorokat tárt karokkal fogja várni a többi egyetem - akár külföldön is. Ez esetben mindenki vonja le a tanulságokat...

2. Akkora szellemi értéke és társadalmi, kulturális haszna van a szakterületnek, hogy a kirúgott professzorokról az életben nem hallunk többet, és senkinek nem is fognak hiányozni. Ez esetben mindenki vonja le a tanulságokat...

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.27. 19:57:53

A fidesz bóvli kormány szerint nincs pénz :
- pedagógus bérrendezésre
- útjavításokra,
- orvosi bérek rendezésére,
- egyetemi oktatásra,
- egészségügy rendbetételére
- helyi közlekedés rendbetételére...stb...stb

de van fidesz pénz:
- alkotmányasztalokra
- Kerényi festményborzalmakra
- drága ócsai gettó építésre
- saját TEK rendőrség kiépítésére
- a birkamenet támogatására
- felcsúti sportkomplexum építésére
- IMF és Bajnai -Gyurcsány alázásra
- kormány sikertelenség fényezésére
- hitelből MOL részvényekre.....stb. stb.

Ennél aljasabb, sunyibb, álszentebb, simlisebb kormánya nem volt még a hazának.

Soha többet a fideszre....

shushu2 2013.02.27. 20:00:38

@tundrazuzmo: nem értem ezt a világszemléletet, ahol értékes és értéktelen szakokra osztják az emberek a felsőoktatást. Minden szak értékes, például egy mérnöknek családi gondja van , jön a szociális munkás és megoldják együtt, majd a gandalfológus a BTK-ról a mérnök művét lefordítja maláj nyelvre, a kommunikáció szakos, pedig egy elképesztően jó prezentációt tart az egészből és hopp jön is a befektető, a szakterületek és emberi kompetenciák összeadódnak és ebből lesz valami nagy. Szóval érdemes átgondolni a valóságot is, nem csak az előítéleteink alapján teremtett 1bites képzelt világból kommentelni.

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 20:09:03

@shushu2: 16 évesen gondolkodtam ilyen fiatalosan egyszerűen. Érdekelne, hogy hány mérnök családi gondját oldották meg szociális munkások, hány mérnök művét fordították le maláj nyelvre bölcsészek, és hány kommunikáció szakos tud egyáltalán prezentációt készíteni és előadni.

A valóság az, hogy ha a mérnöknek családi gondja van, akkor azt a barátai segítségével oldja meg, a mérnök művét nem kell lefordítani, mert eleve angolul írja, és ő szerzi a befektetőt is, mert jobban el tudja mondani a lényeget egy prezentációban, mint egy kommunikáció szakot végzett akárkicsoda.

A valóság az én előítéleteimhez és 1 bites világomhoz hasonlít, tessék ezt észrevenni, felfogni, gondolkodni rajta, és tessék hozzászokni.

grani 2013.02.27. 20:12:39

Na ja. Ez a demokrácia. Fizetni kell az oktatásért? Hát kimész az utcára, sippal, dobbal. Hőzöngsz egy kicsit vagy nagyot, melléd áll a mindig botrányra éhes média, az ellenzék is mozgósít. A kormány mögött álló politikusok meg osztanak, szoroznak, mennyi is lessz a szavazatveszteség, aztán szépen meghátrálnak. Jó van ez így, ez a demokrácia. Drága mulatság. Igaz, csóró ország ezt nem engedhetné meg magának, de hát majd veszünk fel rá kölcsönt.

grani 2013.02.27. 20:16:53

@shushu2: Tessék? Egy szakszöveget fordít bölcsészszakos? Na, azt megnézném.
Tessék? hogy egy bölcsész készít prezentációt? Na, erről se hallottam még. Ki is rugnának, ha azt kérném, hogy fogadjanak már fel valakit, hogy a power pointot készítse el helyettem. Mondjuk ha nagyon menő akarok lenni, akkor esetleg megkérek egy webdesignert, hogy valami arcot csináljon már rá.
Elefántcsont toronyban élő bölcsészek...

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 20:19:13

@shushu2: "nem értem ezt a világszemléletet, ahol értékes és értéktelen szakokra osztják az emberek a felsőoktatást. Minden szak értékes"

Ez pedig biztosan nem igaz. Igenis az egyetemeken csak olyan tudományterületnek van helye, ami értékes, és társadalmi, kulturális vagy gazdasági haszna van. A bölcsészettudománynak is van piaca; ma például kevés igény mutatkozik marxista filozófiára, viszont Kína szakértőinek növekvő "piaca" van. A tudományos igényt pedig majd megmondja az MTA megfelelő tagozata. A társadalmi igényt pedig majd az emberek jelzik. Várom az első tüntetést vagy petíciót a gandalfológia megmentéséért!

dipl-o-mata 2013.02.27. 20:21:47

@shushu2: Talán még annyit fűznék még hozzá, hogy semmi esetre sincs szükség egy mérnökre jutó 8 fő szociális munkásra, 12 fő maláj szakosra, 40 fő kommunikáció - médiatudomány szakosra

kifordított nagyanyó 2013.02.27. 20:21:57

Először is el kell zavarni viktorékat.
Utána meg kell nézni mit lehet tenni.

grani 2013.02.27. 20:25:11

@kifordított nagyanyó: nagyon jó stratégia. Meggyőztél. Mármint arról, hogy az ilyen programmal rendelkező ellenzéket vasvillával kell elkergetni a hatalom közeléből.

Fényezett Rézlábos 2013.02.27. 20:35:49

@grani: Az a vicces ebben a kommentben, hogy a Fidesz, ellenzékben az "először is el kell zavarni feriéket" stratégiával indított, gondolom őket is vasvillával kergeted a hatalomból.
Arról nem is beszélve, hogy jól láthatóan eddig is tartott a nagyokosok "ötletcunamija", azóta leginkább a kapkodás és az inkompetencia csimborasszója zajlik.

shushu2 2013.02.27. 20:45:51

@dipl-o-mata: én meg annyit, hogy nagyából 200-300 szociális munkás indul évente mérnök meg több ezer ... hasonló arányok vannak másban is

grani 2013.02.27. 20:47:44

@Fényezett Rézlábos: Éppen ezért, mert már egyszer bedőltünk az ilyen ellenzéknek, amelyik fő célja az volt, hogy kergessűk el!!!. Most megint van egy ellenzék pont ilyen stratégiával. Szerencsétlen egy ország ez, amelyiknek ilyen politikai elitje van.
Akkor már inkább maradjon a FIDESZ. Pár év alatt majd csak ragad rájuk valami. Ha más nem, piszok. Nagy marhaság ez a négy évente cseréljük le.
Ez a Fodor is már vagy húsz éve van a hatalom közelébe, de nincs egy épkézláb ötlete Most is csak annyi, hogy üljünk le és beszéljük meg. Mit akar megbeszélni és kivel? A diák nem akar fizetni, én nem akarom, hogy az adómból más kölykét ingyen tanítsák. Mi hasznom belőle? Semmi. Csak konkurencia az én gyerekemnek.

flort 2013.02.27. 20:50:05

@tundrazuzmo: "A tudományos igényt pedig majd megmondja az MTA megfelelő tagozata." Sajnálom, hogy tőlem kell, hogy megtudd, de az MTA egy fallokrácia. Az ő (meg a kutatóintézetek) legnagyobb gondja, hogy hogyan osszák el egymás között a szűkös kutatási forrásokat.

grani 2013.02.27. 20:51:42

@flort: :) Pontosan. Kivénhedt trottyok gyűjtőhelye. Meg az olyan kutatóké, akik még egy egyetemi laborban se tudnák megállni a helyüket.

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 20:53:51

@grani: "A diák nem akar fizetni, én nem akarom, hogy az adómból más kölykét ingyen tanítsák. Mi hasznom belőle? Semmi. Csak konkurencia az én gyerekemnek."

Amíg ilyen a felsőoktatás színvonala, addig az én gyerekem otthon, a Discoveryt nézve is többet tanul, mint egy átlag egyetemista. Ja, és egy könyvet elolvastatok vele a pénzügyekről, aztán azzal szépen elboldogul, míg kortársai kamudiplomákat szereznek, felesleges tudással, milliós diákhitel tartozást halmozva fel.

Mire fel?

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 20:56:46

@flort: Pontosan ismerem a mauzóleumot belülről, köszi. :)
Csak ifjú barátunknak érveltem velük. De azért valljuk be magunk között, hogy ezek a fallokrata öregurak döntenek MAB néven a felsőoktatási szakok akkreditációjáról, tehát igenis ők a "tudományos igény" letéteményesei.

grani 2013.02.27. 20:57:00

@tundrazuzmo: Gondolom, ez a divat. Meg az a hülyeség, hogy ha egy hármastanulónak egyetemi diplomát adunk, máris jobb lehetősége van az álláspiacon...

flort 2013.02.27. 21:03:55

@tundrazuzmo: Bocs, mindig meglep, ha valaki azt hiszi, hogy az akad�a aff� fennk�hely, ahol elm��d� szorgoskodnak, h�n �a m�ek el�alszanak �k�z�k�n is szakmai besz�et�ket folytatnak hasonsz�koll�ikkal.

Húsleves 2013.02.27. 21:07:27

Kedves Fodor Gábor!

Kiegészítem egy kicsit az önfényezésedet

- 20 éve annak a magát "rendszerváltó"-nak hazudó bagázsnak voltál a tagja Orbán haveroddal együtt, amelyik lepaktált a felelősségrevonástól rettegő komcsikkal, hogy segítsen nekik "privatizálni" azt az óriási felhalmozott vagyont, amit úgy keletkezett, hogy a legváltozatosabb módszerekkel vettek el az emberektől. Tudnának mesélni róla azok, akik nem a húsdarálóban végezték.

- részese voltál annak az álliberális bagázsnak, amelyik jeles képviselői "én is cigány vagyok" táblákkal a nyakukban hazudozzák tele a magyar és külföldi médiát, közben meg cigányokat gyilkoltattatok a titkosszolgálatokkal, ahol az egykori hentesek ma is vígan dolgozhatnak, hiszen az álrendszerváltó bagázsotok minden elképzelhető parlamenti összetétel mellett megvédte őket.

- ingyenebéd pediglen van, mondok is rá egy példát. Az uniótól kapott az álszent bandátok 120 milliárd forintot a cigányok felzárkózására, mert ezek szerint elhitték, hogy őszintén rinyáltok a cigányokért. Az lett volna nekik az ingyenebéd, ha mind egy szálig el nem lopjátok.

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 21:08:03

@grani: Egyetértek. A kedvenc érv ezzel kapcsolatban, hogy "így is le vagyunk maradva az EU átlaghoz képest a diplomások arányával".

Ja, persze. Csak egy Nyugat-európai egyetemen étteremben gyakoroltatnak, ha "gasztronómia" szakon tanulsz, és a különféle ínyencségeket lehet kóstolni. Ennek van is értelme.

Itthon ezzel szemben 2 félév "Gasztroelmélet" után még 3 félév "Elméleti kóstolástan" következik, és hát becsusszan egy kis szociológia is, mert az öreg Fütykös prof. csak ezt a tárgyat tanítja, és hát őt nem lehet kitenni...

poor 2013.02.27. 21:08:51

grani 2013.02.27. 20:47:44
Látom rajzanak a fidesznyikek. Biztos pártparancsra.
Nem és nem kell ilyen szemét aljas banda amelyik lop hazudik és csal. Na ezek a fideszesek. Mindent tönkre tesznek ti meg tapsoltok a félőrült vezéreteknek.

Fényezett Rézlábos 2013.02.27. 21:12:42

@grani: Hát ehhez nem tudok mit hozzátenni, maga a hozzászólás árulkodik az írója szellemi magasságairól. "Szerencsétlen egy ország ez, amelyiknek ilyen politikai elitje van." - ezzel az egy gondolattal egyetértek, bár kiegészíteném azzal, hogy jóformán az egész magyarság súlyos mentális problémákkal küzd. (Nem, nem gyalázkodok, és igen, én is.)

Fényezett Rézlábos 2013.02.27. 21:14:39

@tundrazuzmo: Gondolkodni nem tanul meg, csak készen kapni (legtöbbször rossz és/vagy hiányos) válaszokat. Én inkább az egyetemet választom, de te ültesd nyugodtan a TV elé a gyerekedet...

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 21:15:17

@poor: "Nem és nem kell ilyen szemét aljas banda amelyik lop hazudik és csal."

Neked teokráciára van szükséged, Isten személyes vezetésével! Mindenki másra sajnos igaz az, hogy lop, hazudik és csal. Főképp a politikában.

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 21:18:20

@Fényezett Rézlábos: "Gondolkodni nem tanul meg, csak készen kapni (legtöbbször rossz és/vagy hiányos) válaszokat"

Tényleg? Biztosaaaan? Egyszer összeereszteném a végzett ELTE bölcsészt és a Discoveryn gondolkodni tanult fiatalt egy Pisa tesztre, vagy hasonló szövegelemzést, gondolkodást vizsgáló teszten. Jóindulatúan megelőlegezem, hogy a bölcsész nyerne. 1-2 százalékkal...

Fényezett Rézlábos 2013.02.27. 21:27:24

@tundrazuzmo: Merész dolog így általánosítani. Engem is nagyon érdekelne egy ilyen teszt! Szerintem nem az lenne az eredmény, amit te gondolsz (főleg mert a Discovery-n meg az ELTE BTK-n aligha ugyanaz a műsor), de ha igazad van, akkor sem az a megoldás, hogy mindenki nézzen Discovery-t. Már az önmagában súlyos jelzés, hogy neked a Discovery az etalon. Gondolom "természetesen" szinkronizálva...

Vittore. 2013.02.27. 21:28:20

Nebassz, az Indexen is beindult a választási szezon?

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.27. 21:31:21

@Fényezett Rézlábos: Persze, igazad van, én sem önteném ki az egyetemeket a fürdővízzel együtt. Csak próbálom kellően karcos példákkal megmutatni, hogy a magyar egyetemek túl vannak fetisizálva, holott nagy-nagy megújulásra volna szükségük, hogy tudományosan(!) (és nem gazdaságilag) versenyképesek maradjanak.

Ezzel szemben a Discoveryn érdekes témákat dolgoznak fel, közepes tudományos igényességgel, de lehet, hogy több marad meg a műsor után, mint egy bölcsésznek a vizsga utáni "levezető" fekvehányós buli után...

Fényezett Rézlábos 2013.02.27. 21:38:50

@tundrazuzmo: Akkor miért általánosítasz? Persze, a lógós diákot meg kell b*szni a vizsgán, ha háromszor vagy négyszer nem megy át, akkor csá, mehet kocsit mosni.
Azzal is egyetértek, hogy a Discovery meg a többi hasonszőrű csatorna nagyon hasznos az érdeklődés felkeltésében, de néha olyan fals dolgokat tudnak mondani egy-egy műsorban, hogy a hajam égnek áll (laikusként), és legtöbbször - visszanézve az eredeti angol műsort - kiderül, hogy a fordítót is meg kellett volna b*szni angolból már elsőéven. Meg azt a szerencsétlen büfé-ruhatár szakost is, aki szakmai lektorálás nélkül engedte levetíteni az ominózus műsort.

különvélemény 2013.02.27. 21:48:41

@Bundázó Felcsút, garázda Habony, ez Orbán bandája!:

Nem szoktam ilyen agitproposoknak válaszolni, de ezen a helyen mégis megteszem:

"A fidesz bóvli kormány szerint nincs pénz :
- pedagógus bérrendezésre

Kérdezd kurcsányt, kötelező béremelés 0 forrás

- útjavításokra
Kérdezd Demnszky-t

- orvosi bérek rendezésére
ROFL nyomorgó orvosok, a mainstream probléma

- egyetemi oktatásra
Van pénz fizikára, nincs pénz jogra, húha

- egészségügy rendbetételére
szertencsére a maszop rendberakta

- helyi közlekedés rendbetételére
Demszky...

különvélemény 2013.02.27. 22:02:08

Egyébként 1 dolog van, ami abszolút jellemzi a szadeszt, ami a következő:

Ki hallott mostanában Demszkyről?
20+ évig Bp. polgármestere és felszívódik, mint a takony?

Gerinctelen az egész banda, sajnos Fodor korpa közé keveredett...

bonebear · http://cinca.blog.hu 2013.02.27. 23:07:28

"érjük el, hogy aki tanulni akar, az anyagi helyzetétől függetlenül járhasson egyetemre"

Ez erősen utópisztikus, tekintettel a felsőktatást tápláló közoktatás esélykiegyenlítő funkciójának hiányára, és ez messze nem ösztöndíj meg tandíjkérdés.

grani 2013.02.27. 23:59:48

@bonebear: Tanulni akarni már elég ahoz, hogy valaki egyetemre mehessen? Az én időmben még tudásra és tehetségre is szükség volt.
Eh, és ilyen színvonalú politikusokra bízzuk a felsőoktatást. Elég akarni és máris járhatsz egyetemre...

grani 2013.02.28. 00:06:00

@poor: Teszek a FIDESZ-re meg az egész politikai elitre. Engem nem nagyon érdekelnek, nem függök tőlük. Viszont nem tartom rosszabbnak a mostani bagázst az előzőnél. Sőt, az előző rpsszab volt és nem látok változást. Nincs alternatíva. Racionális döntés ebben a szituban az, ha hagyjuk a FIDESZt, hadd szenvedjen.
Persze neked gondolom van kötődésed az előző bagázshoz és vesztenivalód is, vagy akár már vesztettél is valamit. Ezért megértem, hogy vakon követeled a mostaniak leváltását. Nem hiszem, hogy sikerülni fog. Nincs se hiteles vezető, se program se összefogás az ellenzéknél. Lúzer felállás.

Makkasz 2013.02.28. 01:37:54

Kedves Gábor!

Nem vészhelyzet tervet kell megvalósítani, hanem egy stratégiai terv első lépését megtenni. Merem ezt mondani metr a közoktatás költsége az egész költségvetéseben nem nagy tétel, a most elvont 47mrd Ft kevesebb mint 2013-ban stadionra szánt, fele közmédia költségvetésének, ötöde MÁV támogatásának (na ezek egyikére sincs semmi szükség, de ez más tészta).
Ugyanakkor országunk helyzetében csak a több képzett fő, tudás, munka hozhat javulást (bármennyire közhelyes), ha van lehetséges kitörési pont, az ez. Nem hiszem hogy maffiaalkuk (egyedi kormány-cég), azeri baltás alkuk, vagy a közpénzből kiépülő nemzeti burzsoázia hozza el a Kánaánt.

Nem a mai státusz quotból kiindulva foltozgatni, hanem:
- beruházni, EU szinten versenyképes felsőoktatást teremteni,
- önálló, egymással is versengő intézmények (mivel ez nincs, joggal bukott meg fidesz tandíj terve),
- a tudatos hallgató a király, pénzével, tandíjjal szavaz mi a jó neki, de az egyetemi önkormányzatban is ő a főnök. Szülei pénzéből épült az iskola, ő tartja fenn, kockáztat, neki kell utána elhelyezkednie. A professzorok döntése is kifordított világ, hát még ha a politikus dönt,
- ösztöndíjrendszer (tehetségeseknek, vagy később állami állást vállalóknak). Így mindenki tanulhat aki akar, tehetséges, van pénze vagy elszánt és társadalom igényli,
- kutatási pályázati rendszer,
- rendszerben kell gondolkodni, fizetőképes kereslet. Hogyan? Mai 80% helyett átlagosan 20, max 50%-os adóék, pici állam.

Azt se feledd, hogy oktatási költségek nagyrészét ma is a szülő állja (tanár 80%, orvos 25%), eltartja a gyereket, ami másutt adóbevétel (áfa, ha ezért többletmunkát végez, még szja is). Csak a szülő és a gyermek kockáztat. A nagy közösbe is beteszi szülő jövedelmének 70-80%-át, valószínúleg ez lenne a legfontosabb amiből az adójából költeni kell.

Igaz az elv, hogy a szolgáltatásért az igénybe vevő fizessen, de megfeeő színvonalú szolgáltatás kell, és sokkal kisebb állam, elvonás.

Azon meglepődtem hogy a tandíj ellen keményen felléptek a diákok, holott anyagilag az áfa emelés nagyobb bukta volt családjuknak, az alkotmányozgatás, visszamenőleges jogalkotás nagyobb csapás jövőjüknek, de nem mindenki olyan tisztán látó, demokrácia felé elkötelezett mint te voltál 1989-90ben.

A családellenes röghöz kötést pedig már most hirdesd, hogy megszünteted, mert beteg, betarthatatlan és ostoba dolog. A tandíj nem az.

Sajnos nem sajnos rendszerben érdemes gondolkodni, szakpolitikát egyetlen elemként nézni nem lehet sikeres.
- pici állam, pici újraelosztás,
- oktatás befektetés, versenyképes intézmények kellenek,
- oktatás jövő, sok más költség a szociális hálóban nem, helyén kell kezelni (pici államnak polgárai jogainak, demokrácia védelme után első).

Érdeke, lelkiismerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs. Aki mást állít hazudik, csaló.

Sok sikert!

J.László 2013.02.28. 02:06:33

@különvélemény:
Berlinben bújkál. Biztos nem tetszik neki Budapest.

grani 2013.02.28. 07:21:05

@Makkasz: Na, itt a terv. Lehet koppintani, mert nem látom rajta a kopirájtot :)

kifordított nagyanyó 2013.02.28. 13:08:01

@grani: A hatalmon lévőket kell elkergetni te4Az ellenzéket honnan kergetnéd.

Bocs Gabi,hogy szétoffoltuk a posztot.
vissza az oldal tetejére
süti beállítások módosítása