13 nov 27

13% négy tanulsága

kép_blog.jpgHárom nappal vagyunk túl a fóti időközi polgármester-választáson, amelyen semmilyen módon nem érvényesült a papírforma. Egy döntően jobboldali körzetben a szocialista jelölt nyert/támogatta az Együtt és a Demokratikus koalíció/, a Magyar Liberális Párt jelöltje, Dr. Vargha Nóra pedig 13%-ot ért el. Ezúton gratulálok a nyertesnek és újra megköszönöm Nórának ezt a páratlanul jó eredményt! Néhány hét alatt egyedüli női indulóként teljesített remekül egy olyan városban, amely soha nem számított liberális bástyának, és ahol minden versenytársa szitokszóként használta vele szemben a liberális szót.

 Nehéz időszakon vagyunk túl, amely fontos tanulságokkal szolgált. Lássuk, mik is ezek:

  1. A legfontosabb, hogy Vargha Nóra jó szereplése azt is bizonyítja, hogy a liberális választók az önálló liberális politikát képviselő jelöltet támogatják abban az esetben, ha nincs összefogás a demokratikus pártok között. Amikor a szocialisták elütötték a liberálisok összefogásra kinyújtott kezét, azzal kalkuláltak, hogy a liberális szavazók automatikusan fognak felsorakozni a szocialista jelöltek mögé. Ez nincs így. Nem sikerült az összefogás programjaként eladni azt az ultimátumot, hogy ti nem kelletek, de kérjétek meg a      szavazóitokat, hogy voksoljanak ránk.

 

  1. Ebből az következik, hogy valódi összefogás híján a Liberálisok a lehető legtöbb körzetben önálló jelöltet állítanak, és önálló pártlistával vesznek részt a közelgő országgyűlési választásokon. Ha kell, 106 Fót lesz az országban tavasszal, mert egy liberálisokat képviselő párt nem teheti meg, hogy azt üzenje a      választóinak, hogy szavazzanak azokra, akiknek nem kellettek a liberálisok. Akkor arra kell törekednünk, hogy minél erősebb képviselettel rendelkezzünk az országgyűlésben, ahhoz pedig az egyéni győzelmek mellett a vesztes liberális jelöltekre leadott töredékszavazatokra is szükség van.     

 

  1. Nem szabad ugyanakkor becsapni önmagunkat! Fóton három jobboldali jelölt versengett  és ért el egyenként 20% körüli eredményt. Ez máshol nem lesz így. A szocialista jelöltet másik három párt is támogatta ugyan, de Fót azt mutatja, hogy ez is kevés lenne önmagában a jobboldal legyőzéséhez. A tavaszi választásokon egy erős fideszes jelölt mellett legfeljebb a Jobbik jelöltje fog elindulni. Ebben a helyzetben csak úgy lenne esély a Fidesz legyőzésére, ha a demokratikus pártok egyetlen jelölt mögé sorakoznak fel. Ez Fóton jelenleg 38%-nyi szavazót jelent, de a győzelemhez szükség lesz azoknak a bizonytalan szavazóknak a megnyerésére is, akik közül sokan most a mérsékelt jobboldali, civil jelölt neve mellé tették az ikszet.

 

  1. És itt jutunk el a legkellemetlenebb tanulsághoz. A fóti kampány nemcsak azért volt durva és kíméletlen, mert a liberális jelöltet sok támadás érte, hanem azért is, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy több csalás is megtörténhetett. A választási bizottság feljelentést tett, mert úgy tűnik, hogy az MSZP tiltott eszközöket vetett be a kampánycsend idején. Ha ez beigazolódik, a választást vagy az érintett körzetekben vagy teljes egészében meg kell ismételni. Ez feladja a leckét a szocialista jelölt mögé felsorakozott többi pártnak, akik Baján ugyanezért a választás megismétlését és a fideszes jelölt visszaléptetését kezdeményezték. Egy ilyen helyzetben mi, liberálisok még egy előzetes választási együttműködés esetén sem tehetnénk meg, hogy a csalásban érintett jelöltet támogassuk. Kérdés, mit fog tenni ebben az esetben az Együtt, a PM és a DK?

Továbbra is meggyőződésem, hogy az Orbán-kormány leváltására csakis akkor van esély, ha a demokratikus pártok újra tárgyalják a választási együttműködés kereteit, és megteremtik a legszélesebb körű összefogás feltételeit. Ebben az esetben a Liberálisok készek támogatni egy közös miniszterelnök-jelöltet és a liberális választókat arra ösztönözni, hogy egy közös ellenzéki listát támogassanak szavazatukkal. Ha nem jön létre ilyen összefogás, akkor mindenhol önállóan indulunk majd.

A választási együttműködés számunkra nem öncél. Arra törekszünk, hogy akár önállóan, akár egy választási összefogás részeként minél több liberális képviselőt küldjünk a parlamentbe és az önkormányzatokba. A kisebb állam, a magántulajdon, a szabad iskolaválasztás vagy a rászorultsági alapú szociálpolitika képviseletét nem várhatjuk baloldali pártokról, mert ők nem liberális válaszokat adnak ezekre a kérdésekre. Az elmúlt három év anti-liberális hatalomgyakorlása rossz irányba vitte az országot. E tekintetben egy liberalizmust elutasító baloldali kurzus sem hozna fordulatot.

Bízom benne, hogy a Liberálisok Fóton elért 13%-a nemcsak számunkra jelent tanulságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://fodorgabor.blog.hu/api/trackback/id/tr495660478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.27. 15:58:05

Nekem meg továbbra is meggyőződésem, hogy te soha nem képviselted a liberalizmust, csak egy megélhetési politikus vagy. És most nagyon szeretnél mások hátán újra a parlamentbe kerülni.

2013.11.27. 16:20:20

Csakhát ezen a bizonyos választáson nem szerepelt olyan opció, hogy Fidesz-KDNP, 2014 áprilisában meg majd szerepel. Ennyi a szépséghibája a történetnek.(Arra gondolni sem merek, hogy Vargha Nóra neve mellett nem tüntették fel az Mszp, E-14, DK hármast...)
Lássuk be ebből az önkormányzati választásból messzemenő következtetést levonni 2014-re elég nagy merészség.
Egyébként érdekelne hogy mondjuk a váci, szentendrei, bajai, dunaújvárosi, dabasi, békéscsabai stb.időközi Fideszes győzelmekből milyen jövőbe mutató gondolatokat szűrt le a kedves elnök úr...

barázda_billegető 2013.11.27. 16:24:17

@storker: Az én meggyőződésem pedig az, hogy te egy extrovertált, agresszív barom vagy, aki a sikertelenségét és pitiánerségét csak mocskolódáson keresztül tudja levezetni. Hozzád képest egy ork szelíd galambocskának tűnik. A gárdában a helyed, jól illesz a sok borsóagyú, sorranós pöcs közé.

berne 2013.11.27. 16:25:26

Mennyire nem látod realisan a helyzeteteket Gábor.
Jó ha az 1%-ot eléritek jövőre.
Mondjuk az állami támogatás felmarkolásához az is elég.Ugyis nagyjábol ez lehet a célod.
Ugyanis,ha komolyan érdekelne ezen kivül más is,akkor nem csak a választáshoz közeledve tüntél volna fel,közeledve a husosfazékhoz.A maszop miért egyezett meg volna veled?
Azért a 0,5%-ért?
Gábor!
A "liberalizmus" szó ma Mo.-n szitokszo.Ti tettétek azzá kuncze,pethő,horn,demszky,kóka,stb.. haverjaiddal!

berne 2013.11.27. 16:28:45

@barázda_billegető: kultúrált,elfogado,más véleményét,annak szabadsagar tiszteletbentarto,szdsz-liberális kis hozzászolás ez a részedről.
Gyönyörű...

Konzervatív0 2013.11.27. 16:43:51

Több helyen nem értek egyet a leírtakkal, de nagyjából így magyarázható a bejegyzés tartalma.

Azt gondolom Fodor Gábornak és a magukat liberálisnak tartóknak több dolgon el kell gondolkodnia.

1. Megéri-e az a politkai betyárkodás ami esetleg a mindenáron való cél (Orbán elmozdítása) megkövetel, vagy érdemesebb megpróbálni hitelesnek megmaradni (feltéve hogy az szdsz örögséget kellően le tudja magról rázni a párt)
2. Megéri-e olyan ellenzéki politikusok mögé beállni pipahordozónak akik az elmúlt években sikeresen bebizonyitották alkalmatlanságukat és gazemberségüket mint politikus és mint magánember.
3. Nem éri-e meg jobban hitelesnek lenni és annak maradni inkább ellenzékben, mintsem korpa közzé keveredni és eltűnni a WC-n.
4. Lehet-e egy 5-6 pártból összegyúrt gyülevész kormány tagjaként jól kormányozni esetleg eltérő nézetek esetén.
5. Megéri-e esetleg olyan az elvektől távoleső kompromisszumokat tenni csak azért hogy meglegyen a többség.

Én azt gondolom, hogy ma aki gyurcsánnyal bajnaival mesterházival összefog maga tesz a fejére a stigmát "olyan vagyok mint ezek".

semmiextra 2013.11.27. 16:45:26

Tisztelt Gábor!

Mondja csak vannak 106 a pártban?
(Azt, hogy országos szervezet, vagy érdemi jelöltek meg se kérdezem.)

Magának, nálam sokkal jobban kéne tudnia, hogy egy jelöltet 3 hónap minimum felépíteni, (ebben az estben nem lehet ismeretlen. Kell, hogy legyen bázisa.)

Szóval ha vannak akkor tesék lapot teríteni, ha nincsenek akkor ne mondjon nagyot, mert egyszer valaki besétál az ATV-be és kiderűl, hogy a király mesztelen. Így is mindenki csak röhög magán.

Ön egy szánalmas pojáca aki már így is elég kárt csinált. És remélem akár, hogy kapálódzik senki nem veszi be a buliba, mert maga szánalmas és hazug. A lobeláris értékek elárulója.

Üdvözlettel,
Egy libeláris, nem választója

Konzervatív0 2013.11.27. 16:49:08

@barázda_billegető: ejj kolléga. Egy magát liberálsinak mondó ember hogyan nyilvánulhat meg így egy másként gondolkodó esetén?
Hol marad a vélemény szabadsága.
A cimzett bejegyző elmondta a véleményét, amit lehet én is osztok amennyiben mondjuk összeáll a jelenlegi baloldallal a liberális párt.
Neked más a véleményed az csak egy dolog de ezért talán nem kezdünk el azonnal átkozódni, stigmatizálni és szitkozódni.
Vagy ez is valami libeárlis elvárás?
Helyes azaz álláspont hogy aki nem úgy gondolkodik mint te az hülye gárdista?

belekotty 2013.11.27. 17:01:46

@barázda_billegető: Ez egy liberális hozzászólás lett volna?

belekotty 2013.11.27. 17:03:41

Nagyon szép. A liberálisok szerint gárdisták vagyunk akik nem értünk velük egyet, lásd @barázda_billegető: , a jobboskák szerint meg liberálbolsevikok, ugyanazért.

polgarda.blog.hu/2013/11/25/az_igazsag_kishantosrol#comment-form

J.László 2013.11.27. 17:09:39

Szegény Fodor azt hiszi, hogy terem még számára babér.

J.László 2013.11.27. 17:11:58

@Konzervatív0:
"Helyes azaz álláspont hogy aki nem úgy gondolkodik mint te az hülye gárdista?"

De hiszen épp ez a "liberalizmus" lényege.

belekotty 2013.11.27. 17:21:48

@J.László: Nem kérlek szépen, az a jobboskák dumája, aki nem úgy gondolkodik mint ők, az liberlálbolsevik.

polgarda.blog.hu/2013/11/25/az_igazsag_kishantosrol#comment-form

én már a fény gyermeke vagyok 2013.11.27. 17:24:34

Mit kell ezen tanulságozni? Ha egy 19ezres városban 13%-t kaptatok, egy 76ezresben 52-t fogtok. Egyszerű matematika, mint a költségvetés sarokszámai.

sírjatok 2013.11.27. 17:31:01

@belekotty: egy viccblogon kattogsz, csaxólok. Kurtzék persze valszeg tényleg jobbosok, de nem gondolják komolyan ezt a sok fröcsögést, csak poén így trollkodni.

J.László 2013.11.27. 17:31:54

@belekotty:
Ebben biztos igazad van.

Csakhogy nem a radikális jobboldal, hanem a létező liberalizmus hirdeti magáról a toleranciát, a "másság" iránti megértését, és a többit. Miközben minimum nácinak tart mindenkit, aki nem az ő nótáját fújja.

eßemfaßom meg áll 2013.11.27. 17:45:05

a 13% mennyivel jobban hangzik, mint az, hogy Fót 15.301 választópolgárból 583 fő gondolta ugy, hogy elmegy a választásra és a kedves hölgyre szavaz.

Libsike2008 2013.11.27. 18:20:10

Hatalmas eredmény ez a liberálisoknak. Újra visszaraktátok magatokat a közélet térképére ezzel. Senki nem várta ezt az eredményt tőletek. Szép munka volt. Csak így tovább!

Éhes_ló 2013.11.27. 18:21:25

Ez a ló döglött Gábor.
Rugdoshatod, fújhatod, ütheted.
Döglött.
Ti öltétek meg, bestiális kegyetlenséggel, évek kemény és kíméletlen munkájával.
Értelmes magyar nem szavaz rátok többé.
Menjetek az Istenetek jó hírével soros papához és hillary mamához.
Itt még leeshet némi apanázs.
Vagy menedékjog, ha nem vagytok genetikailag alávaló magyarok.
Ezt pedig nem nehéz bevállalnotok.
Nem voltatok azok sosem, ezt sokan írásba is adják.
Én is.

2013.11.27. 18:32:20

@barázda_billegető: Válaszoltam volna, de a többiek annyira szépen a helyedre tettek barátocskám. Már csak emberbaráti szeretetből ajánlanám a figyelmedbe, hogy egyszer gondolkodj el azon, mennyi szerepe van a "liberális" SZDSZ-nek abban, hogy korrupcióval, 4-es metróval, elvtelenséggel és rossz kormányzással őket vádló szavazók a Jobbikot a parlamentbe, a Fideszt kétharmadhoz juttatták. Amíg senki nem néz szembe a saját bűneivel, addig ez a tálibok országa marad. És nekem mindegy is, hogy liberális, emeszpés, vagy jobboldali táliboké.

Never say 2013.11.27. 19:16:16

@barázda_billegető: Egy agresszív barom vagy! Minek személyeskedsz? Kia fasz vagy te itt?
Fodor Gábor egy semmihez nem értő opportunista, aki nem szeretne dolgozni, ezért ismét bepróbálkozik.

Brix 2013.11.27. 19:24:25

Inkább az a tanulság, hogy túl nagy a kínálat pártokból, a balliberális oldalon. A Magyar Liberális Párt az E2014-PM- től fog elvenni a szavazókat, és szélsőséges esetben 300 ezer ember szavazata megy a kukába, mivel Bajnaiék most kb 5%-on , a bekerülés határán ingadoznak.
A DK meg a szocialistáktól fogja "leszalámizni" a szavazókat. Közös ellenzéki egységfront nélkül, Orbán szinte biztosan behúzza 2014-et is!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.11.27. 19:29:20

Látod-látod Gabikám..

Olvasgatva a kommenteket már láthatod, és érezheted a saját bőrödön, hogy a ballib bérkommentelők, és hülyék, hogyan viszonyulnak a napi politikához.

Aki éppen nem a ballib MSZP-s érdekeket képviseli, az árulóvá avenzsál, mégha évekekn keresztül is jelentős szerepe volt az illetőnek (neked is) a hatalomba tartásukhoz.

Majdcsak te is levonsz ebből is valamiféle konzekvenciát.

Mellesleg amit írtál az igaz és jogos észrevételek. De ez rajtad már nem segít.

czjanos 2013.11.27. 19:35:51

Kedves Fodor Gábor! Értékeltem fiatalos tisztaságodat, értékeltem azt, hogy tudtál irányt váltani, amikor vállalhatatlan dolgok történtek körülötted. Értékeltem, hogy kulturált voltál, akkor is amikor mások kocsmai módom mocskoltak. Most nem értékellek. Nem a Fóton kapott 13 %-ot, hanem azt, amit ezzel elérsz. Ha faragatlan akarnék lenni, azt írnám, hogy a kalapod mellé tűzheted. Igazad van, liberális emberek vannak, a liberális eszme nem halt ki, bármilyen szitokszó is lett napjainkban. Fóton ez 13 %. A 30 % 13 %-a. Ez a 30/13 % arra elég, hogy egykori szobatársadat további 4 évre bebetonozd a hatalomba. Abba a hatalomba, amivel eddig is számtalan esetben visszaélt. Ha két jeles liberális politikust állítanék egymás mellé, az Kuncze Gábor és Fodor Gábor lenne. Kuncze Gábor megértette az idők szavát. Tanulj tőle és ne ájulj el a 30/13 %-tól! Tedd félre ezt a 30/13 %-ot, hogy egykori szobatársadat ki akol-bólinthassuk a hatalomból!

Szúnyog 2013.11.27. 20:01:40

@czjanos: Akkor adjatok neki ti fizetést! :))

czjanos 2013.11.27. 20:05:38

@Szúnyog: Nem értetted meg a soraimat.

Valóraváltógép 2013.11.27. 20:08:30

A fótiaknak milyen jó lesz, ha a fidesz marad kormányon. Egy fillért sem kapnak majd semmire. Áldani fogják a jóembert... :)

Valóraváltógép 2013.11.27. 20:11:33

@Éhes_ló: Ez szép kép volt. Egészen elérzékenyültem.

_most_ 2013.11.27. 20:11:56

@Valóraváltógép: ne, akkor Fóton nem lesz stadion, mi lesz velük így :D

Valóraváltógép 2013.11.27. 20:14:20

@_most_: Például. :) Vagy lesz három, és mind a hármat a lakosság fogja kifizetni. ;)

meggyes alfonz 2013.11.27. 20:33:01

Gábor!
Mennyi pénzt kaptatok a FIDESZtől, hogy elvegyetek 13%-nyi szavazatot az ellenzéki oldaltól?

jet set 2013.11.27. 20:35:19

Honnan van pénzetek plakátokra?

dzsadzsarblinx 2013.11.27. 20:47:54

@Konzervatív0:

"Azt gondolom Fodor Gábornak és a magukat liberálisnak tartóknak több dolgon el kell gondolkodnia.

1. Megéri-e az a politkai betyárkodás ami esetleg a mindenáron való cél (Orbán elmozdítása) megkövetel, vagy érdemesebb megpróbálni hitelesnek megmaradni (feltéve hogy az szdsz örögséget kellően le tudja magról rázni a párt)
2. Megéri-e olyan ellenzéki politikusok mögé beállni pipahordozónak akik az elmúlt években sikeresen bebizonyitották alkalmatlanságukat és gazemberségüket mint politikus és mint magánember.
3. Nem éri-e meg jobban hitelesnek lenni és annak maradni inkább ellenzékben, mintsem korpa közzé keveredni és eltűnni a WC-n.
4. Lehet-e egy 5-6 pártból összegyúrt gyülevész kormány tagjaként jól kormányozni esetleg eltérő nézetek esetén.
5. Megéri-e esetleg olyan az elvektől távoleső kompromisszumokat tenni csak azért hogy meglegyen a többség.

Én azt gondolom, hogy ma aki gyurcsánnyal bajnaival mesterházival összefog maga tesz a fejére a stigmát "olyan vagyok mint ezek".

IGAZ, IGAZ IGAZ!

KELL egy Fidesz-MSZP-n kívüli alternatíva! A 2014-es választást had nyerje a Fidesz, aztán egye meg amit főzött. Pont azt teszik, amit az MSZP: trükköznek, hazudnak, gazdasági növekedés meg semmi. Gyurcsány ÁFÁT csökkentett, Orbán meg rezsit. Majd 2015-ben jön a feketeleves. Aztán amikor már nemcsak a szegfűből, hanem a narancsból is elég lesz, talán jön valami normálisabb formáció. Addig azonban építkezni kell!

Valóraváltógép 2013.11.27. 21:38:57

Valaki mesélje már el nekem, hogy milyen Gyurcsány. Érdemi választ még senki nem tudott adni rá, csak hogy ő a földreszállt sátán... de hogy mitől, azt nem tudjátok.

2013.11.27. 22:54:35

@Valóraváltógép: Mer egyszer legyőzte a Viktort:)

2013.11.28. 01:47:05

@Valóraváltógép: Gyurcsány nagyon is hasznos politikai szempontból a jobboldalnak. Nélküle nem hinném hogy összejött volna a 2/3. Ezenkívül túlmozgásos habitusával, meglepő húzásaival állandóan destabilizálja a baloldalt,.
A jobboldal 12. játékosa-így is lehetne nevezni.
vissza az oldal tetejére
süti beállítások módosítása